Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Dostęp do pliku wyłącznie przez inny plik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Danielcom
Witam,
piszę właśnie swojego pierwszego CMSa a dokładniej system do obsługi biblioteki (nowości wydawnicze itp.) z racji tego, że kończę pisanie zastanawiam się jak zabezpieczyć system, żeby nie mieć przykrej niespodzianki.

Wymyśliłem więc sposób jaki zastosowali autorzy systemu Joomla!, a mianowicie restrykcje dostępu do plików inaczej mówiąc pliku nie da się otworzyć wpisując link do niego, jedynym sposobem uzyskania dostępu jest przechodzenie z pliku do pliku.

Chętnie zastosował bym to i u siebie ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. W php jestem początkującym, jeśli ma ktoś jakieś pomysły to będę wdzięczny jeśli sie ze mną podzieli.

Ale się rozpisałem :wink:
drPayton
Masz na myśli includowanie plików?

Jeśli tak, to:
  1. <?php
  2. if (0==sizeof(debug_backtrace())) die();
  3. ?>

na początku każdego pliku, który nie może być "wołany" bezpośrednio.

A może chodzi Ci o pobieranie czegoś?
Danielcom
To się nazywa szybka odpowiedź smile.gif

tak właśnie o takie coś mi chodziło, natomiast jeśli chodzi o Joomlę to wygląda to trochę inaczej

CODE
defined( '_VALID_MOS' ) or die( 'Restricted access' );

Dzięki to rozwiązanie w zupełności wystarczy.
drPayton
Rozwiązanie ze stałą/zmienna ma ten minus, że musisz wszędzie tą nazwę pamiętać/zapisywać. Sposób podany wyżej jest wygodniejszy po prostu winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.