Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][CSS?]Menu z zaznaczeniem otwartego linka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patrykbfk
Witam,

przechodząc od razu do sedna:

Mam strone www, na której są, powiedzmy 4 podstrony.
Żeby nie klepać przy każdej zmianie menu tego samego na wszystkich podstronach, menu ładuję poprzez include
ale! chciałem, żeby za pomocą styli móc zaznaczać poprzez pogrubienie - aktualnie otwartą stronę.
Gdy menu było na każdej podstronie pisane oddzielnie, używałem class=obecny, gdzie w style.css napisane było że w takiej sytuacji dany link będzie pogrubiony.

i teraz gwóźdź programu:
jak za pomocą php, w sytuacji gdy menu jest pobierane z innego pliku, mogę zaznaczać obecnie otwartą podstronę? Od czego zacząć?

Mam nadzieję że z racji tego że jest to dział przedszkole - nie zostane zbesztany i nikt nie zabierze mi wiaderka i łopatki za takie pytanie winksmiley.jpg
wookieb
Damy ci grabie ;>

Na poczatku strony ustalasz w jakiejs zmiennej ktora strona jest aktywna.
A potem w menu sprawdzasz

Kod
if($actualMenu==$thisMenu) echo 'class="obecny"';

najlepiej to zrobic w tablicy. Trzymac te wszystkie elementy w tablicy.za pomoca foreacha wyswietlic elementy i odrazu sprawdzic ktory aktywny.

To jak ustalic $actualMenu to juz twoj problem. Nie wiemy jak to u ciebie wyglada wiec nie mozna nic powiedziec.
patrykbfk
dziekuje smile.gifsmile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.