Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Wykonywanie jakiejś czynności co jakiś czas.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
phonnix
Witam, chcę zrobić coś takiego, że o np. godzinie 12.00 wykonało jakieś działanie na bazie danych DELETE czy coś innego,
i przy okazji zapytam (nie chcę robić nowego tematu) jak można zrobić, że kiedy w bazie w danej tabeli zostanie dodany nowy wpis, odświeży stronę wybraną przeze mnie?
icetab
uzyj cron
nospor
Cytat
że kiedy w bazie w danej tabeli zostanie dodany nowy wpis, odświeży stronę wybraną przeze mnie?
a po naszemu?
Strony masz w cache? to wyczysc cache
cos innego? to wyjasnij smile.gif
phonnix
Mam shoutboxa i chce zrobić kiedy ktoś napisze wiadomość w nim mi się on odświeży(strona s sb)
nospor
musisz ajaxem sprawdzac co jakis czas czy jest nowa wiadomosc i jak jest to ją wyswietlic tudziez odswierzyc całą strone.
phonnix
Próbowałem zrobić chat twojego autorstwa ale nie działa mi na yoyo.pl ;// może wiesz dlaczego?
nospor
pojecie "nie dzialal" jest bardzo ogolne i nic mi nie mowi.
moze nie dzialal bo nie stworzyles tabeli, moze nie dzialal bo masz php4, moze .... winksmiley.jpg
wiele tych moze. Musisz sprecyzowac bardziej opis bledu. skrypt generuje plik z logami, w ktorych jest troche informacji co jest nie tak.

ps: czy na yoyo.pl masz reklamy dawane przez yoyo? One tez mogą narozrabiac
phonnix
Parse error: syntax error, unexpected '{' in /var/www/sites/yoyo.pl/f/e/strona/1/shoutbox.php on line 33

try {
if ($cfg_shoutbox['db_driver'] == 'ShoutBoxDBMysql'){ //sterownik na mysql

gdzieś ta linijka, uważam, że jest problem z tym "try" kiedyś wgrałem jakiś skrypt i był ten sam błąd, nie wiem co to robi ale tu tkwi błąd.

Jeśli na yoyo.pl nie działa, to na jakim darmowym hostingu może działać?

Na cba.pl edytowałem plic cfg.inc wchodzę shoutbox.php i wyświetla mi się pusta strona tak samo z innymi plikami shoutboxa..
nospor
Cytat
Parse error: syntax error, unexpected '{' in /var/www/sites/yoyo.pl/f/e/strona/1/shoutbox.php on line 33

try {
if ($cfg_shoutbox['db_driver'] == 'ShoutBoxDBMysql'){ //sterownik na mysql

Shoutbox chodzi na php5 a ty go pewnie odpalasz na php4 winksmiley.jpg
phonnix
czyli yoyo.pl niema php5?
in5ane
* PHP4 jest w wersji 4.4.4
* PHP5 jest w wersji 5.1.2

Tzn., że robisz coś innego źle. Może jednak nie utworzyłeś bazy? Albo podałeś złe dane do bazy?

P.S.: Aby skrypt działał w wersji php 5 musisz zapisać go o rozszerzeniu nazwa.php5.
phonnix
Sprawdzałem skrypt na xampp'ie i wszystko w porządku, ale tam zato sesje nie działają :/ , na yoyo.pl może baza danych zła ? Już nie wiem teraz na pdg.pl spróbuje smile.gif
in5ane
Czytasz czy olewasz nasze odpowiedzi? Zmień rozszerzenia plików z *.php na *.php5 winksmiley.jpg
phonnix
Próbowałem, ale na yoyo niema php 5, zna ktoś jakiś darmowy hosting z php 5??
in5ane
Jak Ci mówię, że jest php 5 to jest. Nie kłóć się!

Masz wejdź TUTAJ i sobie sprawdź!

A TUTAJ jest jak włączyć sobie php 5.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.