Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Automatyczne uzupełnianie pola formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
malolat_ps
Witam!

Tworząc stronę natknąłem się na problem. Mam formularz, w którym znajdują się trzy inputy. Muszę zrobić coś takiego, że po wypełnieniu dwóch pierwszych inputów trzeci automatycznie wypełnia się wynikiem dzielenia tych dwóch, natomiast jeżeli użytkownik wypełni drugi i trzeci, pierwszy musi uzupełnić się wynikiem mnożenia tych dwóch. Mam nadzieję, że wyjaśniłem to w miarę przystępnie i znajdzie się osoba, która będzie w stanie mi pomóc smile.gif
drPayton
  1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
  2. <title>test</title>
  3. <script type="text/javascript">
  4. function liczenie() {
  5. var liczba1 = parseInt(document.getElementById('liczba1').value);
  6. var liczba2 = parseInt(document.getElementById('liczba2').value);
  7. var liczba3 = parseInt(document.getElementById('liczba3').value);
  8.  
  9. if(document.getElementById('liczba1').value != ''){
  10. document.getElementById('liczba3').value = liczba1 / liczba2;
  11. } else {
  12. document.getElementById('liczba1').value = liczba2 * liczba3;
  13. }
  14. }
  15. </head>
  16.  
  17. liczba1:<br /><input type="text" id="liczba1" onchange="liczenie()" /><br />
  18. liczba2:<br /><input type="text" id="liczba2" onchange="liczenie()" /><br />
  19. liczba3:<br /><input type="text" id="liczba3" onchange="liczenie()" /><br />
  20.  
  21.  
  22. </body>
  23. </html>

Wymaga wielu poprawek (wpiszesz raz a potem problem ze zmianą czegokolwiek, możesz zmienić typ zdarzenia np na onblur). Ale to juz Twoja sprawa, ideę masz przedstawioną winksmiley.jpg
malolat_ps
Ok, dzięki wielkie smile.gif  A wie ktoś może jak zrobić, aby liczba, która jest wynikiem tego działania miała tylko dwa miejsca po przecinku ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.