Posiadam tabele z różnymi danymi ale chciałbym zeby aktualizować można było tylko jedna kolumne poprzez pole select
w przypadku formularza wiem jak to wyglada ale w tabeli jeszcze nie robiłem..
będe wdzieczny za każda pomoc
poki co mam taki kod:
<?php $i = 1; '<table class="t"> <tr> <th class="t">nr</th> <th class="t">login</th> <th class="t">status</th> </tr>'; echo' <tr> <td class="t">'.$i.'</td> <td class="t">'.$dane2['login'].'</td> if( $dane2['status']=='0') { echo '<td class="tr">'.$dane2['status'].'<br> <label for="status"></label> <select name="status">'; $value = $dane2['status']; $array = array("opcja0","opcja1","opcja2"); $end = count($array); for($i=0; $i<$end;$i++){ if($value != $i){ echo '<option value="'.$i.'">'.$array[$i].'</option>'; } else{ echo '<option value="'.$i.'" selected="selected">'.$array[$i].'</option>'; } } } else if( $dane2['status']=='1') { echo '<td class="tr">'.$dane2['status'].'<br> <label for="status"></label> <select name="status">'; $value = $dane2['status']; $array = array("opcja0","opcja1","opcja2"); $end = count($array); for($i=0; $i<$end;$i++){ if($value != $i){ echo '<option value="'.$i.'">'.$array[$i].'</option>'; } else{ echo '<option value="'.$i.'" selected="selected">'.$array[$i].'</option>'; } } } else if( $dane2['status']=='2') { echo '<td class="tr">'.$dane2['status'].'<br> <label for="status"></label> <select name="status">'; $value = $dane2['status']; $array = array("opcja0","opcja1","opcja2"); $end = count($array); for($i=0; $i<$end;$i++){ if($value != $i){ echo '<option value="'.$i.'">'.$array[$i].'</option>'; } else{ echo '<option value="'.$i.'" selected="selected">'.$array[$i].'</option>'; } } } echo '</tr>'; $i += 1; $i += 1; } } else { echo 'Brak danych'; } echo' </table>; ?>
w przypadku gdyby to był formularz to wiedziałbym co i jak ale że to tabela to nie wychodzi mi..
w formularzu dałbym z początku form action, kolejnie to:
<?php $mod = $_GET['mod']; $status = $_POST['status']; if($mod == akt){ $dane = "UPDATE `ccccc` SET `status`='$status'"; ?>
i by działało.. a tak nie wiem, proszę o pomoc, z góry dziękuje