Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Apache][WinXP]Wyslanie listu email - mail()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
saren_as
Witam!
Wkoncu sie poddalem bo niby jest tego pelno w sieci, a ja dalej nie moge wyslac najprostszego meila. Mianowicie chcial bym wyslac zwyklego meila przy pomocy funkcji mail() dostepnej w php. Dzialam na:
PHP 5.2.6
Apache 2.2.9
WinXp
Dzialam na tym lokalnie (wszystko zainstalowane jest na moim kompie)

No i jak mozna wyslac tego meila? Skrypt:
  1. <?php
  2. mail("tutaj_podaje_adres@gdzie_chce_wyslac_meila", "Witaj", "Witaj swiecie! Przygotuj sie na nasze przybycie. Jestesmy glodni!");
  3. ?>

Plik *ini:
[mail function]
; For Win32 only.
SMTP = localhost
smtp_port = 25

; For Win32 only.
sendmail_from = saren@localhost
probowalem tez
sendmail_from = "From: saren@localhost"

W jaki sposob mozna uzyc na moich ustawieniach tej funckji? Czy musze koniecznie cos jeszcze doinstalowac (phpMailer) Moge to zainstalowac, ale poprostu chcem wiedziec jak dziala ta funkcja w praktyce. Jezeli to potrzebne to mam tez na kompie Outlook'a i brak jakiegos innego daemona poczty czy czegos obslugujacego SMTP, ale z tego co wiem to Apache wystarczy.

Znany wszystkim kod bledu jaki otrzymuje:
Warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\comicsite\roz11\firstmail.php on line 2

Pozdrawiam!
saren_as
Cienki1980
Pracujesz lokalnie i nie masz zainstalowanego serwera poczty na co właśnie wskazuje błąd.
drPayton
Cytat(saren_as @ 17.10.2008, 12:23:26 ) *
(...)ale z tego co wiem to Apache wystarczy.(...)

o_O Dobrze wiedzieć, ciekawe jak miałby to obsłużyć tongue.gif
saren_as
Cytat(Cienki1980 @ 17.10.2008, 12:24:20 ) *
Pracujesz lokalnie i nie masz zainstalowanego serwera poczty na co właśnie wskazuje błąd.

Cytat(drPayton @ 17.10.2008, 12:27:24 ) *
o_O Dobrze wiedzieć, ciekawe jak miałby to obsłużyć tongue.gif

OK wiec palnalem gafe, ale z tego co wyczytalem z mojej ksiazki, z ktora sie ucze wynika ze chyba wlasnie tak jest. W sumie nie wazne ... posmieliscie sie, a teraz prosze o konkrety smile.gif Co w takim razie musze zainstalowac? Czy Outlook cos na to poradzi czy to calkiem inna beczka?
drPayton
Najłatwiej jest zorganizować sobie darmowy hosting winksmiley.jpg Ew poszukać darmowego serwera poczty, który udostępni taką możliwość (gdzieś słyszałem, że wp, onet etc odpadają, za to gmail podobno daję radę. Ile w tym prawdy to nie wiem)
Ewentualnie google.pl i szukaj pod hasłem "serwer poczty dla windows"

Tu masz kilka: http://www.idg.pl/ftp/kategoria/pc_208/Ser...y.pocztowe.html

Ja już nic więcej nie wiem, nie zdarzyło mi się stawiać czegoś takiego (tzn zdarzyło, ale bez efektu winksmiley.jpg
saren_as
Cytat(drPayton @ 17.10.2008, 12:35:51 ) *
Najłatwiej jest zorganizować sobie darmowy hosting winksmiley.jpg Ew poszukać darmowego serwera poczty, który udostępni taką możliwość (gdzieś słyszałem, że wp, onet etc odpadają, za to gmail podobno daję radę. Ile w tym prawdy to nie wiem)
Ewentualnie google.pl i szukaj pod hasłem "serwer poczty dla windows"

OK rozumiem. A jak sie ma teraz do tego phpMailer? Co on mi da dodatkowo?

PS. Cytat z ksiazki, ktory mnie wprowadzil w blad "Jesli nie uzywa sie aplikacji sendmail lub ma sie zainstalowany serwer Apache w systemie Windows, mozliwosci jest kilka. Mozna wykorzystac istniejaca usluge SMTP lub zainstalowac osobny serwer poczty, np Mailtraq."
drPayton
"Mozna wykorzystac istniejaca usluge SMTP"

No to właśnie o tym pisałem - znajdź darmowe konto pocztowe, które umożliwi to smile.gif

"lub zainstalowac osobny serwer poczty"

A o tym napisał @Cienki1980

smile.gif
saren_as
Cytat(drPayton @ 17.10.2008, 13:09:40 ) *
"Mozna wykorzystac istniejaca usluge SMTP"

No to właśnie o tym pisałem - znajdź darmowe konto pocztowe, które umożliwi to smile.gif

Jeszcze Was pomecze:) No to jezeli posiadam to co juz napisalem i dodatkowo mam darmowe konto pocztowe na gmail (ktore umozliwia obsluge SMTP) to jak to mam teraz poskladac zebym mogl wyslac tego ... meila smile.gif Problem w tym ze sie troche gubie z tymi wszystkimi haslami, ale nie chce sie tak latwo poddac.

Edit... OK juz mi cos zadzialalo. Zainstalowalem Free SMTP Server i na tym poszlo, lecz wiadomosci dochodza niestety tylko na skrzynke user@googlemail.com (user@wp.pl oraz user@interia.pl nie dziala)
Dzieki za pomoc!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.