Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z php na IIS win XP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Blackegg13
Jestem nowy w tworzeniu stron i raczej przy php korzystam z gotowych skryptow. Instalacjce php przeprowadzilem przy pomocy znalezionego w internecie poradnika. Mimo ze robilem wszystko zgodnie z zaleceniami niektore skrypty php wyswietlaja sie tak jak widac tutaj. Skrypt na screenie to message board z strony Free PHP scripts. Dodam tylko ze inne mniejsze objetosciowo skrypty na stronie dzialaja poprawnie.
Prosze o wszelkie wskazowki i z gory dziekuje za pomoc!

Pozdrawiam!
Maxik
Odpalasz to jako plik HTML, PHP potrzebuje interpretatora. Zainstaluj webserv lub krasnal serv.
Balckegg13
Otpalam to na serwerze IIS z zainstalowanym PHP 5.
Maxik
Ale zainstaluj to co Ci napisałem to nie będziesz miał żadnych problemów.
Blackegg13
Czy to oznacza zastapienie IIS jednym z tych progamow? W takim razie dlaczego niektore skrypty dzialaja poprawnie? Sorrki ze tak wypytuje ale raczej chce zostac przy IIS.
HellRider
IIS nie jest dobrym rozwiązaniem, ja go używałem tylko wtedy, gdy nie miałem skąd wziąć
instalki porządnego serwera (byłem offline) i miałem IIS na płycie z WinXP.
Jeżeli już chcesz używać IIS, to musisz przez MMC (Zarządzanie komputerem -> Usługi ->
Internet Information Services -> Domyślna strona WWW) ustawić rozszerzenie .php
na liście skojarzeń (nie wiem dokładnie jak w wersjach późniejszych niż IIS 5) i przypisać
mu ścieżkę do interpretera php (php.exe, php-cli.exe - nie pamiętam dokładnie dry.gif ).
Ustaw mu metody GET, POST i co tam jeszcze potrzebujesz. Powinno zadziałać smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.