Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Eclipse, PDT] Walidacja plików projektu
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
KORraN
Witam,

Do tej pory używałem do pisania skryptów kEDa, ale teraz chcę się zabrać za coś większego i przy okazji wypróbować Eclipse'a. Pojawił się jednak problem z walidacją plików. Nagłówek i stopka HTMLowa jest include'owana z osobnego pliku do głównego index.php. Eclipse wywala jednak błąd w pliku footer.php, bo nie znajduje tagów otwierających do </body></html>. Szwankuje program czy trzeba to jakoś obejść?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
jarek_bolo
Spróbuj Net Beans 6.5 for PHP. Dosłownie nie dawno wyszedł Release Candidate 1.

Jedną z cech tego IDE jest m.in to, że potrafi obsłużyć różne języki/składnie w jednym pliku, mieszanina css/js/php nie jest mu straszna.
bigZbig
Jeśli to jest plik php to walidator nie powinien sprawdzać składni html. W jakim edytorze otworzyłeś ten plik? (Dla wyjaśnienia dodam, że w ramach eclipse dany plik możesz otworzyć w różnych edytorach np. PHP Editor, Text Editor - lista ta jest zależna od rodzaju pliku, zainstalowanych pluginów i konfiguracji.)
JoShiMa
Cytat(bigZbig @ 24.10.2008, 10:10:05 ) *
Jeśli to jest plik php to walidator nie powinien sprawdzać składni html.

Jednak sprawdza. Mam to samo, ale się po prostu tym nie przejmuję. Zgłasza to jako warning.
KORraN
Cytat
Spróbuj Net Beans 6.5 for PHP. Dosłownie nie dawno wyszedł Release Candidate 1.

Dzięki, ściągnąłem i na razie go tylko włączyłem. Na pierwszy rzut oka niestety ma mniej przyjemny interfejs niż Eclipse.

Cytat
W jakim edytorze otworzyłeś ten plik?

Szczerze mówiąc, nie wiem. Szperałem w opcjach i nigdzie nie widzę żadnego edytora przypisanego do PHP. Ale jest to standardowy edytor, bo pliki otworzyłem w Eclipsie, który był ściągnięty i wypakowany, to wszystko.

Cytat
Jednak sprawdza. Mam to samo, ale się po prostu tym nie przejmuję. Zgłasza to jako warning.

U mnie niestety jako 2 errory:
Kod
Severity and Description    Path    Resource    Location    Creation Time    Id
Errors:
No start tag (<body>).    hc    footer.php    line 1    1224849707859    13
No start tag (<html>).    hc    footer.php    line 1    1224849707859    14
Warnings:
Invalid location of tag (body).    hc    footer.php    line 1    1224849707859    12

Co ciekawe, w ogóle nie burzy się o plik header, gdzie przecież są otwierane sekcje <html> i <body>, ale nie są zamykane blinksmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.