Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Wysyłanie maila, gdy ktoś napisze komentarz
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
TheaSiX
Tak jak w temacie. Chodzi o to, że mam napisany od podstaw system newsów i do niego komentarzy. Jest to dość prosty kod, ale brakuje w nim właśnie wysyłania maila gdy dostanę w newsie (lub galerii) odpowiedź. Nie proszę od razu o gotowy kod. Lubię najpierw trochę pogłówkować, ale nie mogę nawet wymyśleć algorytmu w jakiej kolejności powinno to działać. Może jakieś podpowiedzi?
nospor
Cytat
algorytmu w jakiej kolejności powinno to działać
O jakiej kolejnosci mowisz? Wysylasz maila i juz. Do maili polecam ci klase PHPMailer
piaseq
Najłatwiej skorzystać z gotowej klasy do wysyłania maili, np. phpmailer. A jeśli chodzi o kolejność to nie za bardzo wiem co masz na myśli. Po prostu po dodaniu komentarza wysyłasz maila.
TheaSiX
phpmailer rozkminiony i wszystko działa jak należy. dzięki wielkie

nie będę zakładał nowego tematu i zapytam o jakieś info na temat zamiany długich adresów do stron..

na mojej stronie mam galerie, których adres wygląda mniej więcej tak:

http://moja-strona.com/photo.php?zdjeciecf...nazwa_galerii=_

jak widać strasznie to długie.. czym można to zmienić?

kolejne pytanie to czy podczas uploadowania plików, można z góry narzucić zmianę ich nazwy na np. prostszą? znalazłem w kodzie mojej strony to:

1. <?php
  2. $zdjecie=$randName2.$nazwa2;
  3.  
  4.                $randName2 = md5(rand() * time());
  5.                $nazwa2=$_FILES['pliczek2']['name'];
  6.                    if ($nazwa2==NULL)
  7.                          $zdjecie = "$zdjecie";
  8.                    else
  9.                          $zdjecie=$randName2.$nazwa2;
  10. ?>

jest to oczywiście wycinek z większego kodu.. tylko nie za bardzo to kapuje..

jak już walę pytaniami to jeszcze jedno.. widziałem, że nikt nie potrafił rozwiązać mojego problemu z kotwicami do newsów znajdujących się na więcej niż jednej stronie.. czy jest inny sposób by zrobić coś takiego? otóż gdy już rozkminiłem to phpmailer chciałbym w wiadomości mieć linka bezpośrednio do danego newsa (ze zdjęciem nie ma problemu).. ale nie mam pojecia jak to zrobić (kotwice działają, ale tylko na pierwszej stronie). są jakieś inne sposoby by coś takiego zrobić?
Gość
Cytat(TheaSiX @ 23.10.2008, 23:04:05 ) *
jak widać strasznie to długie.. czym można to zmienić?

Mozna

czy podczas uploadowania plików, można z góry narzucić zmianę ich nazwy

Mozna

nikt nie potrafił rozwiązać mojego problemu z kotwicami do newsów

Kotwicami czyli.....?
czachor
Strasznie na kupie to wszystko napisałeś winksmiley.jpg

Galeria - wyciągaj z bazy zdjęcie tylko po ID - tutaj pewnie numer_zdjecia, a w bazie trzymaj przy nim resztę danych potrzebnych do wyświetlenia. U mnie przykładowo jest: example.net/pokazZdjecie/21 (bo jeszcze dodatkowo tzw. nice URL's).
Zmiana nazwy: gdzieś tam masz na pewno funkcję move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - jej drugi parametr to ścieżka docelowa pliku, w tym także nowa nazwa.
Kotwice - tu bez kodu się nie obejdzie, coś masz tam nie tak.
zzeus
Zmiana adresu -> modrewrite
Zmiana nazwy zdjęcia -> używasz move_uploaded_file(), jako drugi parametr podajesz ścieżkę z nazwą pliku pod jaką ma być zapisany, więc możesz ją sobie dowolnie zmieniać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.