Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Srodkowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gregi1
Mam problem, otoz mam stonke gdzie wiekszosc grafiki wczytywana jest jako tlo w css. Ale jest to sronka o wymiarach 600x600 i moje pytanie jest jak przy pomocy css wysrodkowac ja aby byla zawsze wyswietlana na srodku przegladarki a nie przy lewej krawedzi?
ArekJ
background-position: center;

O to chodzi?
Maxik
margin-left: auto;
margin-right: auto;

lub

margin: 0 auto;
gregi1
Raczej nie, chyba ze jestem w bledzie. Kiedys gdzies czytalem ze to raczej sie robi za pomoca margin-left:auto itd. ale nie bardzo wlasnie sie chce to zrobic.

Kawalek kody strony:

<div id="all">
<div id="top1"></div>
<div id="top2"></div>
<div id="clear"></div>

<div id="content">
.......

</div>
</div>

CSS

#top1{
bacground-image: url(.....);
width:111px;
height:111px;
float:left;
}

#top2{
bacground-image: url(.....);
width:111px;
height:111px;
float:left;
}

itd.
Maxik
To co podałem dajesz do body, czyli:
body{
margin: 0 auto;
}
hiszpanespaniol
podpisuję się pod postem Maxik'a, ale żeby strona się wyśrodkowała, zawsze musisz podać szerokość jej "najogólniejszego" elementu.

czyli jeśli jakoś te div'y mające po 111px mają razem 600px smile.gif, to dajesz dla diva "all" taki css

1. div#all {
  2. width: 600px;
  3. margin: 0 auto;
  4. }

ewentualnie kod "div#all" zmień na "body" i wtedy właściwie nie potrzebujesz tego div'a "all".

jeszcze będziesz musiał dać odpowiedni DOCTYPE. nie wiem dokładnie które działają, ale na pewno zadziała z tym:

1. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

bez tego niektóre przeglądarki nie obsłużą marginesu
gregi1
Dzieki pomoglo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.