Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Dodawanie produktu do wielu kategorii
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
worm4
Witam, mam mały problem. Już mówię o co chodzi i może jest to banalnie proste to mi gdzieś umknęła myśl.
Problem:
chciałbym dodać jeden produkt do wielu kategorii np:

dodaje produkt, którym jest koło do kategorii: rowery, auta, wózki.

Moje pytanie to jak mogę dodać te informacje do bazy danych ?

Jednocześnie chciałbym później znaleźć ten produkt w tych kategoriach podczas wyszukiwania.

Jeśli możecie podajcie mi jakiś przykład bo nie mam zielonego pojęcia jak to rozwiązać: czy poprzez tablice i serializację ?.
Spanner
projektując bazę tworzysz tabelę łącznik umożliwiającą relację wiele do wiele, i dodając produkt dodajesz jeden produkt (tzn jedno ID, i wiele różnych ID kategorii) jak nie rozumiesz dalej to pytaj
worm4
Ok, tylko pytanie: jak mogę te dane dodać ?: wiem, że mogę zrobić tabelę, gdzie dodaje ID produktu i wiążę to ID z numerami ID kategorii, tylko jak to zapisać w bazie danych ?. Jeśli mógłbyś mi wrzucić mały przykład byłbym wdzięczny.
golaod
Jeżeli sądzisz, że zainsertujesz to w jednym zapytaniu to jesteś w błędzie.
worm4
Nie chodzi mi o jedno zapytanie, tylko dojście nawet teoretyczne jak to zapytanie(a) powinn(o)(y) dokładnie wyglądać. Przy uprawnieniach gdy dodaje usera robię serializację wyboru danych w checkbox'ach i jest ok, przy edycji także ok i dostępie do danych. Tutaj sprawa sprowadza się do także wyszukiwania danych, chciałbym, myslę, że powinno się to dać rozwiązać z polem "ID produktu" oraz polem "Kategorie" i tutaj użyć może implode ?. Dzięki z góry za wskazówki!.

Ok, już znalazłem rozwiązanie. Dzięki za info.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.