Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]logowanie+wpisy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Czarny-
Witam od niedawna sie tym bawie i prosil bym o naprowadzenie mnie

a wiec zrobilem jakas tam stronke w html i teraz mam pytanie chcialbym zrobic aby admin mogl sie logowac na www i mogl dodwac wpisy na stronie glownej itd.

Prosze o naprowadzenie mnie jak to sie robi bo nie wiem czego szukac.
Z gory dzieki.
Maxik
Poszukaj: Logowanie na sesjach PHP, MySQL. Lub po prostu skorzystaj z gotowego systemu np. CuteNews
piaseq
Najlepiej będzie zacząć od kursu php. Tutaj Temat: linkiKursy_dla_poczatkujacych znajdziesz dużo pomocnych linków.
ferrero2
Tego rodzaju rzeczy wykonuje się poprzez "mini" CMS(System zarządzania treścią). Jeżeli ktoś poza autorem ma mieć wpływ na rozbudowę strony pod względem treści to trzeba albo zbudować stronę opierając sie na gotowych systemach (wpisać sobie w google "cms") czego nie polecam jeśli to taka drobnostka, lub użyć standardowego połączenia php z bazą mysql. Gdzie w bazie przechowujesz newsy i pobierasz je za pomocą zapytań sql przypisywanych do zmiennych php.
Jeśli nie rozumiesz nic z tego co piszę to należy zacząć od poznania kursu php + podstawowych zapytań sql. Nauczyć się tworzyć takowe połączenie a gwarantuje Ci że tego rodzaju dodawanie newsów będzie bardzo bardzo proste.
Pozatym napisałeś że ktoś ma się "logować" na stronę. Do tego wypada również zapoznać się z tworzeniem formularzy jak i ich walidacją. Chyba że poprostu podasz swojemu znajomemu login i hasło do bazy mysql a dokładnie nakładki na nią jaką jest phpmy admin. I osoba ta będzie poprostu dodawała rekordy do tabeli a ty stworzysz miechanizm który będzie je odpowiednio prezentował na stronie.

Mam nadzieję że trochę Cię naprowadziłem ( przed Tobą wiele spraw do poznania) bo pisząc " Stworzyłem stronę w htmlu i teraz bym chciał aby...". To tak jak byś napisał " Nauczyłem się stać na rękach a teraz bym chciał skakać salto ze śrubą. smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.