Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 2 routery połączone razem
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
orideith
Witam mam pytanie czy jest możliwe i czy nie będzie problemu podłączenia takiej konfiguracji w jednym domu będzie neostrada + router adsl w drugim sam router (lub inne urządzenie) dające dostęp do netu po wifi i/lub skrętce oba domy są połączone skrętką.
i tak czy w ogóle da się tak zrobić
czy skrętka miedzy routerami musi być scrosowana czy nie ?
jak się dobrać do każdego routera skoro maja takie same ip do panelu administracyjnego.

Podaje linka do obrazka (coś nie mogę go wstawić inaczej)

udało mi się wstawić obrazek

Pozdrawiam i będę wdzięczny za wszelkie informacje
arecki
Spokojnie możesz tak zrobić tylko pamiętaj że klasy IPków na routerach po stronie WAN i LAN muszą się różnić w obrębie tego samego routera.
orideith
Możesz rozwinąć swoją myśl.
arecki
Jaśniej nie umiem smile.gif

webdice
~arecki coś namieszałeś, router 1 oraz 2 nie mogą mieć tego samego adresu IP w LAN'ie.
zegarek84
kiedy LAN z głównego routera widzi pozostałych WAN - wiec jest dobrze - a wewnetrzne "podLANy" mogą w sumie mieć te same adresy gdyż jest maskowanie i widzą jako jeden komputer, jeden adres - choć przy lepszych routerach można by połaczyc te LAN by się widziały wewnątrz..
nevt
pytanie tylko po co mnożyć routery i komplikować sobie sobie życie w takiej małej sieci? wystarczy do tego spokojnie jeden modem ADSL z wbudowanym routerem i swichem na 4/8 portów lan, ewentualnie zewnętrzny switch i dodatkowo access pointy jeżeli potrzebne jest WiFi...
arecki
Cytat(webdice @ 30.10.2008, 14:13:05 ) *
~arecki coś namieszałeś, router 1 oraz 2 nie mogą mieć tego samego adresu IP w LAN'ie.

A dlaczego nie ? Przecież i tak siebie nie widza nawzajem.
orideith
Dziękuje za informacje, chodziło mi po prostu czy jest możliwe połączenie dwóch routerów jednego z modemem adsl drugiego nie tak by stworzyły jedną sieć.
Nadal nie wiem jak można się dorwać do IP drugiego routera skoro każdy ma taki sam i jaki ma być kabel pomiędzy tymi routerami.

Pozdrawiam
l0ud
Kabel to zwykła skrętka z końcówkami rj45. Nie ma znaczenia czy prosta, czy krosowana, bo routery mają mechanizm wykrywający rodzaj kabla (dla ułatwienia zrób sobie prostą).

Przy ustawieniu IP routera zmienia się IP do panelu administracyjnego - to raczej logiczne tongue.gif Pamiętaj, że przy tym ustawieniu, nie możesz odnieść się do routera 3 z routera 2 i odwrotnie (dotyczy to więc też komputerów do nich podłączonych). Router konfigurujesz podłączając komputer bezpośrednio do niego - ustawiasz adres IP, konfigurację wan. Później podłączasz do niego inny router, komputer do tego routera i postępujesz analogicznie...
sztosz
A propos obrazka ~areckiego, nie rozumiem czemu wszystkie podsieci mają mieć osobne maski sieciowe, a routery mają każdy być serwerem dhcp? Dopóki nie budujemy potężnej sieci powyżej 200 kompów i/lub nie potrzebujemy naprawdę skomplikowanego zarządzania priorytetami, to routery mogą przecież działać w trybie switchów. Sam w domu mam 2 routery i dwa kompy podpięte*, jeden działa w trybie switcha i bez problemu wszystkie adresy przedziela drugi router, wszystkie urządzenia łącznie z drukarką sieciową czy sambą postawioną na jednym z routerów działają bez najmniejszego problemu. Co do IP routerów to można to zmienić. Jeśli zaś to będą urządzenia do których można podpiąć coś pod USB i da się jakiegoś linuxa zainstalować to już w ogóle nie rozumiem czemu miały by to być różne podsieci, bo dostęp do usług oferowanych przez routery będzie ograniczony, albo pogubimy się w koszmarze przekierowywania portów.

_____
* po co 2 routery na dwa kompy? bo jeden ma modem adsl a nie ma wifi a drugi ma wifi a nie ma modemu adsl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.