michalg
30.10.2008, 18:00:57
Witam,
Może najpierw parę słów o sobie:
Pracuję od ponad 3 lat na stanowisku programisty PHP + SQL, tyle że w dosyć specyficzny sposób. Mianowicie nie tworzymy serwisów www, tylko system ERP. PHP siedzi na serwerze, a na stacjach jest zainstalowany specjalny klient, który komunikuje się z serwerem za pomocą specjalnego protokołu. Praca ta staje się trochę monotonna, a ponieważ lubię się rozwijać, postanowiłem, że poznam php od strony serwisów www.
Uczę się frameworka symfony, piszę sobie jakiś prosty projekt w domu(dla nauki, nie myślę o umieszczaniu go w internecie). Piszę prostą aplikację WWW (dla potrzeby naszej firmy), która pozwala zdalnie monitorować serwer linuxowy (pokazuje obciążenia cpu, procesy apacha itp). Piszę również dla klienta stronę, na której jego klienci będą mogli zamawiać towary (coś a la sklep internetowy).
Jednak to wszystko ma jedną wadę - nie mogę się tym w żaden sposób pochwalić. A chciałbym móc wysłać komuś linka i powiedzieć - "to jest mój projekt", albo "w tym projekcie pomagałem".
Nie chcę umieszczać w internecie jakiejś strony, która będzie n-tym klonem już istniejącej. Jakoś ciężko mi obecnie wymyśleć coś oryginalnego. Z drugiej strony jeszcze nie czuję się na siłach, by oferować komuś tworzenie stron.
Więc moje pytanie - jak zacząć. Od czego Wy zaczynaliście? Czy ktoś ma jakieś porady? Jak zdobywaliście własne portfolio? A może znacie jakiś projekt (w symfony), do którego można by się było przyłączyć.
Pozdrawiam
nevt
30.10.2008, 19:04:02
ja zacząłem po prostu robić strony. nawet za darmo -tylko tak można nabrać doświadczenia, na początek coś prostego, dla znajomych, rodziny popytaj - może ktoś z otoczenia ma takie potrzeby. ważne, żeby mieć zewnętrzny hosting aby móc swoje dzieła zaprezentować. ja pierwsze strony zrobiłem za darmo, bez konkretnego zlecenia. szukałem w necie jakiej paskudnej stronki i robiłem ją "po swojemu" - potem wystawiałem ją w necie a do firmy (właściciela pierwowzoru) wysyłałem krótkiego e-maila z informacją, że tak może wyglądać ich nowy serwis. proponowałem niewielkie stawki rzędu kilkuset złotych - taki zwrot kosztów. już trzeci klient dał się złapać na ten haczyk i po krótkich negocjacjach skończyło się zleceniem na kompletną przebudowę ich serwisu za ok. 1 500 zł. tak poszedł w świat pierwszy, drugi trzeci projekt... a potem to już z górki.

życzę powodzenia.
michalg
30.10.2008, 19:23:35
Dzięki za porady.
Też myślałem najpierw o czymś darmowym, tylko że ja za bardzo nie mam talentu do designu. Dlatego bardziej chciałbym się skupiać na częsci programowej (w sensie programowania silnika) serwisów, niż na częsci wizualnej. A przy prostych stronach raczej nie ma dużo możliwości programowania. Za to więcej związanej z oprawą graficzną. Czy może się mylę?
Jak to jest w Twoim przypadku? Zajmujesz się bardziej designem (html, css) czy programowaniem (php)?
Speedy
30.10.2008, 22:50:59
Jeśli chciałbyś odpalić jakiś serwis, a słabo znasz się na oprawie wizualnej, to spróbuj się podszkolić też z tworzenia grafiki i css. Jeżeli masz ogóle poczucie estetyki, to po pewnym czasie będziesz w stanie stworzyć coś, co będzie wyglądać ładnie i wcale nie musi być to jakiś wodotrysk

. Wprawdzie, jeśli jesteś programistą, to możliwe, że nie dojdziesz do takiego poziomu, jaki prezentują profesjonalni graficy, ale będziesz potrafił stworzyć elegancki, ładny i schludny design za pomocą samego css-a i kilku pojedynczych, odpowiednio dobranych plików graficznych.
empathon
31.10.2008, 13:11:17
Jeśli nie masz poczucia estetyki, smykałki do tworzenia grafiki nie zmuszaj się do tego. Programowanie aplikacji webowych wcale nie wiążę się z siódmym danem w Photoshopie, Flashu... ba nie musisz wcale być mistrzem html/css.
Są ludzie którzy się w tym specializują, lepsze rezultaty osiągniesz zlecając im cześć tego co potrzebujesz.