Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] ilosć wszystkich plików
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Enter-
Cześć szukam skryptu który wyświetla liczbę plików w folderze
chodzi mi p coś takiego
Na stronie mamy już $ilość plików
korzystałem z wyszukiwarki jednak większość skryptów jest popsuta
Licze na waszą pomoc
bim2
echo count(scandir('./folder'));
-Enter-
mógłbyś to rozwinąć bo to samo nie działa zrobiłem folder o nazwie folder umieściłem tam plik 1.zip ale nie wyświetla że jest 1 plik oto mój kod
<php
?>
michalg
Cytat(-Enter- @ 6.11.2008, 20:05:19 ) *
mógłbyś to rozwinąć bo to samo nie działa zrobiłem folder o nazwie folder umieściłem tam plik 1.zip ale nie wyświetla że jest 1 plik oto mój kod
<php
?>

A co wyświetla? 3? Jeśli tak, to zlicza również katalog . (bieżący katalog) i .. (nadkatalog).
-Enter-
nic nie wyświetla biała strona
michalg
A wyświetla cokolwiek (np echo "test") ? PHP działa prawidłowo? Jeśli tak, to spróbuj print_r(scandir('./folder'));
-Enter-
o nie taka głupia literówka ? zapomniałem skrypt działa ale wyświetla 3 a powiniem 1 jak to zrobić żeby było bez podkatalogów
bim2
bosh...
echo (count(scandir('./folder'))-2);

Dwa, bo zlicza ".." i "."
-Enter-
Dzięki wszystkim dobrze że są jeszcze spoko ludzie na tym forum temat można zamknąć dziękuje za pomoc
esiek
<?
echo count(glob("nazwa_folderu/*"))
?>

liczy wszystkie pliko łącznie z katalogami . . .
mozesz odraniczyc sie do plikow o wybranym rozszerzeniu np

<?
echo count(glob("nazwa_folderu/*.jpg"))
?>

Pozdrawiam . . . sam tego uzywam i dziala pieknie winksmiley.jpg
bregovic
Esiek - użyj [php], nie męcz się kolorowaniem.
esiek
Sorka ale wczesniej jak wciskalem na php nic sie nie dzialo winksmiley.jpg
  1. <?
  2. $katalog = "zdjecia";
  3. if(!file_exists("$katalog")){}/////////sprawdza czy istnieje foder
  4. elseif(!glob("$katalog/*")){$all=0;}//////////sprawdza czy folder jest pusty
  5. else{foreach (glob("$katalog/*") as $filename){
  6. if($filename != '$katalog' && $filename != '..'){}
  7. $pod = explode("/",$filename);
  8. if(glob("$pod[0]/$pod[1]/*")){foreach (glob("$pod[0]/$pod[1]/*") as $filename2){}}
  9. $podziel = explode("/",$filename2);
  10. if(!file_exists("$pod[0]/$pod[1]")){}
  11. elseif(!file_exists("$pod[0]/$pod[1]/$podziel[2]") || empty($podziel[2])){}
  12. else{
  13. $zm = count(glob("$filename/*.jpg"));
  14. $all += $zm;
  15. }
  16. }}
  17. ?>

dzis to napisalem winksmiley.jpg i tego uzywam . . . efekt zobaczysz na esio.pl po prawej na dole jako suma zdjec. . .

wytlumacze ci co nieco . . . . w folderze zdjecia mam katalogi ze zdjeciami typu 01, 02, 03 i w efekcie tego mam zdjecia/01; zdjecia/02; zdjecia/03; i tak ponad 30 katalogow w kazdym są zdjęcia w formacie jpg. . . . ten scrypt liczy mi pliki wszystkich podkatalogow katalogu zdjecia ale jezeli np w katalogu zdjecia/01 mamy jeszcze katalogi to jego wnętrza nie policzy. . . scrypt napisalem na swoje potrzeby i tylko sie nim dziele. . . moze tobie pomoze winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.