Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Teoria / PHP]Dwa moduły w kącie staly i się nie dogadały
Forum PHP.pl > Forum > PHP
radziel
Tak zadaje te pytania i zadaje tongue.gifP
No ale do rzeczy...

Napotkałem dość dziwny problem związany z komunikacją (schemat):

Kod
core ->module [<-> module ]

Jak pewnie każdy zauważył są tutaj dwa moduły, ale powoli...
Mam sobie jądro które czuwa nad pracą systemu oraz moduł newsów i komentarzy. Teraz zaczynają się schody, otóż newsy jak każdy pewnie wie, wyświetlają np. z bazy dane, mają możliwość komentowania, i teraz jeżeli moduł komentarzy istnieje to newsy są "rozszerzane" o możliwość komentowania, jeżeli jego nie ma, to działają bez nich jaby nigdy nic.

Nie mam zabardzo pomysłu jak to rozwiązać, próbowałem stworzyć nową tabelę w bazie ze wszystkimi modułami, lecz... skąd newsy mają wiedzieć że należy "rozszerzyć się" o moduł komentarzy a nie przypadkiem o... artykuły (troche fikcyjny przykład winksmiley.jpg )

Rozwiazał to ktoś? Mógłby się podzielić swoim doświadczeniem?
patrycjusz
hmm...
właśnie się przymierzam do stworzenia w wolnej chwili swojego silniczka w php i rozmyślałem nad tym problemem i widzę to tak:
tabela
action
id_action|name_action|type|level ....

moduls
id_modul|id_action|type ....

i teraz ciągne sobie z akcji konkretną akcje (czyli tutaj news) sprawdzam typ (edit,add,del itp) i ciągne sobie odpowiednie moduły z moduls po id akcji albo po typie ....
oczywiście to tylko zarys....
dzisiaj będe nad tym siedział więc napewno się podziele spostrzeżeniami :wink:
Pozdrawiam patS.
MaKARON
A moze dodaj zdarzenia? Kazdy modul moze wywolywac/przechwytywac zdarzenia... ja tak to rozwiazalem.. modul glowny wcale nie musi wiedziec ze zdarzenie 'wyswietlam' przechwytuja moduly 'statystyka', 'komentarze', 'sprawdzLinki' itd itp... smile.gif nawet udostepnilem swoj kod, ale ze wzgledu na to, ze jednak bede na nim robil magisterke, a nie mam ejszcze ustalonej licenii chwilowo usunalem - proste do napisania!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.