Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]"Glow" dla stronki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Misiur66
Witam. Robię sobie stronke... oczywiście bez problemów się nie obędzie. Pierwszy to jest - zrobiłem layouta, w którym cała strona jest "obleczona" poświatą. I nie wiem jak to wykonać w HTML... Czy dodać jeszcze jednego diva oblekającego inne z paddingiem, i dać mu w backgroundzie wielki obrazek który będzie widać tylko dookoła? (można to zobaczyć na www.misiur.cal.pl - widać że bez tego zbyt się zlewa...)
drzalek
Nie wiem za bardzo o co Ci chodzi, ale moja rada jest taka, żebyś zmienił te gwiazdki, tzn chodzi mi o rozmiar tego tła, jest bardzo duże i długo się wczytuje, wystarczy zaprojektować - z tego co widzę - cienki pionowy pasek z gwiazdkami, który będzie się powtarzał w poziomie, to powinno przyspieszyć ładowanie grafiki.

Pozdrawiam smile.gif
Misiur66
Tak tak, to tło ma bardzo duży rozmiar... ale chyba musi zostać jeden wielki obrazek. Bo kwadraciki niestety są bardzo widoczne ;] A tu gradient schodzi w dół, z granatowego w czerń. To pomoże zrozumieć o co mi chodzi -

Chodzi o tą białą poświatę.
hiszpanespaniol
dobrze piszesz chyba, żeby oblec div'em z tłem. ten obrazek w tle, czyli poświata możesz na szczęście podzielić na szeroki, ale niski i powielać w pionie. na samym dole dać inny będący zakończeniem poświaty. tam gdzie bedzie treść, czyli poswiata nie bedzie widoczna, to wytnij jak najwiecej jej, żeby nie zwiekszać rozmiaru. poza tym naprawde pomyśl nad optymalizacją grafiki.

ten obrazek musi być png 24 żeby był przezroczysty ładnie. dla ie poszukaj wtedy ie png fix by hellix, najlepsze.
drzalek
Nie chodziło mi o kwadraciki tylko o pionowy pasek, tak, żeby zachować cały gradient i powtarzać tylko w pionie, nie w poziomie, jak dobrze zaprojektujesz te gwiadzki (może to nie są gwiazdki tylko kropki smile.gif - wszystko jedno) to będzie wyglądało tak jak teraz, a jednocześnie będzie się ładowało o niebo winksmiley.jpg szybciej
Misiur66
Czytałem o IE fix, dobra rzecz, ale tylko dla img... Sorka drzalek że źle cię zrozumiałem ;] Te pionowe paski mogą rzeczywiście przyspieszyć ładowanie. Spróbuję zrobić jak mi radziliście smile.gif Pomógł dla was! Ale nadal mam mały problemik. Widać to odbicie stopki na dole, ale nie wiem co z tym fantem zrobić biggrin.gif Czy od razu w tej stopce zamieścić glow i spowodować żeby divy na siebie "wjechały"? Jakoś pokombinuje, a jak na coś wpadniecie to napiszcie ;]
hiszpanespaniol
ie png fix zadziała Ci też dla tła pod warunkiem, że nie będziesz go pozycjonował (tego tła). Jeśli nie wierzysz, to tu są przykłady wykorzystania:http://www.twinhelix.com/css/iepngfix/demo/

co do stopki i poświaty. jesli masz na myśli to, ze poświata na dole (kiedy jest juz pozioma) nachodzi na stopkę, to może wygodniej by było dać tą poświatę w stopce?. wizualnie by było, że stopka jest pod poświatą, a w rzeczywistości stopka i dolna poświata byłyby jednym obrazkiem. Przypatrz się dokładnie kiedy poświata idąc w dół zaczyna się zmieniać tzn ona jest jednakowa na całej wysokości, ale przy stopce zaczyna szaleć już. 1px nad tym początkiem powinieneś uciąć obrazek. powielasz to co jest nad tym odcięciem, a pod odcięciem dajesz img stopki. Jeżeli w stopce będą linki, to żaden ie fix ich nie uratuje od nie-działania.
Misiur66
To jest myśl smile.gif Dzięki, bardzo mi pomogliście. Zapewne niedługo tu wrócę haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.