Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Propel/Creole] Schemat bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Skrypty obsługi baz danych
starach
Na stronie http://propel.phpdb.org/trac/wiki/Users/Do...a#columnelement, są dwie intrygujące mnie linijki.
Cytat
[type = "BOOLEAN|TINYINT|SMALLINT|INTEGER|BIGINT|DOUBLE|FLOAT|REAL|DECIMAL|CHAR|VARC
AR}|LONGVARCHAR|DATE|TIME|TIMESTAMP|BLOB|CLOB"]
[phpType = "boolean|int|integer|double|float|string|/BuiltInClassName/|/UserDefinedClassName/"]
Zastanawia mnie w jaki sposób Creole dopasowuje typy kolumn i do czego one są potrzebne podczas używania wygenerowanych modeli. Oprócz tego istnieje jeszcze kwestia typu DATETIME którego w tej liście nie widzę. No i wreszcie ostatnie bezmyślne pytanie; Co daje nam uzupełnienie parametrów type i phpType. Czy jest to kwestia samej dokumentacji czy jednak typy danych są sprawdzane, a może istnieje jeszcze jakiś inny powód?

Dzięki.
Cysiaczek
TIMESTAMP jest dla MySQL traktowany jako DATETIME. Wygodne, czytelne i w ogóle smile.gif
Co do typów nie wiem, ale może wartości są rzutowane do nich - nie używałem.
Pozdrawiam.

Przenoszę na Gotowe rozwiązania (propel propelem, ale temat z oop nie ma to nic wspólnego)
starach
Cytat(Cysiaczek @ 14.11.2008, 22:02:56 ) *
TIMESTAMP jest dla MySQL traktowany jako DATETIME. Wygodne, czytelne i w ogóle smile.gif

Jak to jest traktowany jako DATETIME. Przecież jeden i drugi to kompletnie inny format. Zachodzi tutaj jakaś konwersja DATETIME -> TIMESTAMP?
Cytat(Cysiaczek @ 14.11.2008, 22:02:56 ) *
Przenoszę na Gotowe rozwiązania (propel propelem, ale temat z oop nie ma to nic wspólnego)
Hmm wrzucałem już chyba jakieś pytania dotyczące Propel'a na ten dział i nikt nic nie mówił, ale faktycznie tylko ociera się ten temat o OOP.

btw. Wiedziałem że tylko ty mi odpiszesz na pytanie. Na zasadzie "A wejdę na php.pl może Cysiaczek już mi odpowiedział" snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.