Potrzebuje pliku konfiguracyjnego który mi pomoże logować się do bazy danych. Mam w swoim programie trochę skryptów i raz na jakiś czas zmieniam nazwe bazy danych. I nie chcę w każdym skrypcie poprawiać nazwy bazy.
Mam przyklad takiego skryptu konfiguracyjnego lecz nie dziala bo wyrzuca mi błedy.Baza jest postawiona na posgresie
Skrypt konfiguracyjny
<?php
define('DB_SERVER', 'localhost'); define('DB_SERVER_USERNAME', 'postgres'); define('DB_SERVER_PASSWORD', 'postgres'); define('DB_DATABASE', 'postgres'); ?>
A to jeden ze skryptów
<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<LINK REL="Stylesheet" HREF="styl1.css" TYPE="text/css">
</head>
<body>
<form method="post" action="szukanie.php">
<table>
<tbody>
<tr>
<td> Wyszukiwanie zatrudnienia : <input name="stanowisko" value="" size="20" maxlength="20" type="text"> <br> </td>
</tr>
<tr>
<td> Wyszukiwanie placy: <input name="placa" value="" size="20" maxlength="20" type="text"> <br></td>
</tr>
<tr>
<td>
<br>
Nowe szukanie: <br>
</td>
</tr>
<tr>
<td> <input name="SUBMIT" value="Przeslij dane" type="submit">
<p><br>
<input value="Kasuj" dane="" type="reset">
<p><a href='main.php'>Powr�t do wyboru funkcji.</a>
</p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
</form>
<?php
$NAZWISKO=$_POST['placa'];
// poďż˝šczenie z bazš
$polaczenie = pg_Connectpg_connect("DB_DATABASE DB_SERVER_USERNAME port=5432 DB_SERVER_PASSWORD DB_SERVER" );
if (!$polaczenie){ echo "Brak poďż˝šczenia z bazš.<br>"; exit; } // szukanie w bazie
$wynik = pg_Exec($polaczenie, "SELECT * FROM pracownicy WHERE nazwisko ILIKE '$NAZWISKO%' "); //Je?li liczba wierszy jest zero
echo "Nie znaleziono odpowiadajacych rekordow w bazie.<br>"; echo "<p><a href='szukanie.php'>Ponowne wyszukiwanie</a>"; exit; } // wy�wietlenie odnalezionych rekord�w
for ( $i=0; $i<$liczba_rekordow; $i++ ){ $imie = pg_Result($wynik, $i, "imie"); $pesel = pg_Result($wynik, $i, "pesel"); // a tutaj co mam dodaďż˝ $ID_USERA=pg_Result($wynik, $i, "id_pracownicy"); $wynik_id = pg_Exec($polaczenie, "SELECT brutto,stanowisko FROM place,stanowisko WHERE id_place='$ID_USERA' and id_stanowisko='$ID_USERA' "); // zapytanie 

echo "Nie znaleziono odpowiadajacych rekordow w bazie.<br>"; echo "<p><a href='szukanie.php'>Ponowne wyszukiwanie</a>"; // wy�wietlenie odnalezionych rekord�w
for ( $z=0; $z<$liczba_rekordow; $z++ )
{
$brutto = pg_Result($wynik_id, $z, "brutto"); $stanowisko = pg_Result($wynik_id, $z, "stanowisko"); }
$NAZWISKO = pg_Result($wynik, $i, "nazwisko"); echo "<h3>Dane osobowe pracownika </h3> "; echo '<table cellpadding=5 border=1>'; echo "<tr><td><b>Imie:$imie </b></td> "; echo "<td><b>Nazwisko: $NAZWISKO </b></td> "; echo "<td><b>Pesel: $pesel </b></td></tr> ";
echo "<h4>Dane o p�acy i stanowisku </h4> "; echo '<table cellpadding=5 border=1>'; echo "<tr><td><b> Stanowisko: $stanowisko </td></b> "; echo "<td><b>Pensja brutto: $brutto </td><b></tr> "; }
echo "<p><a href='szukanie.php'>Ponowne wyszukiwanie</a></p>"; ?>
<?php
$NAZWISKO=$_POST['stanowisko'];
// poďż˝šczenie z bazš
$polaczenie = pg_connect("DB_DATABASE DB_SERVER_USERNAME port=5432 DB_SERVER_PASSWORD DB_SERVER" ); if (!$polaczenie){ echo "Brak poďż˝šczenia z bazš.<br>"; exit; } // szukanie w bazie
$wynik = pg_Exec($polaczenie, "SELECT * FROM pracownicy WHERE pesel ILIKE '$NAZWISKO%' "); //Je?li liczba wierszy jest zero
echo "Nie znaleziono odpowiadajacych rekordow w bazie.<br>"; echo "<p><a href='szukanie.php'>Ponowne wyszukiwanie</a>"; exit; } // wy�wietlenie odnalezionych rekord�w
for ( $i=0; $i<$liczba_rekordow; $i++ ){ $imie = pg_Result($wynik, $i, "imie"); $pesel = pg_Result($wynik, $i, "pesel"); // a tutaj co mam doda� $ID_USERA=pg_Result($wynik, $i, "id_pracownicy"); $wynik_id = pg_Exec($polaczenie, "SELECT * FROM stanowisko WHERE id_stanowisko='$ID_USERA' "); echo "Nie znaleziono odpowiadajacych rekordow w bazie.<br>"; echo "<p><a href='szukanie.php'>Ponowne wyszukiwanie</a>"; // wy�wietlenie odnalezionych rekord�w
for ( $z=0; $z<$liczba_rekordow; $z++ )
{
$stanowisko = pg_Result($wynik_id, $z, "stanowisko"); //$od_st = pg_Result($wynik_id, $z, "od_st"); /do poprawki
//$do_st = pg_Result($wynik_id, $z, "do_st");
}
$NAZWISKO = pg_Result($wynik, $i, "nazwisko");
echo "<h3>Dane osobowe pracownika </h3> "; echo '<table cellpadding=5 border=1>'; echo "<tr><td><b>Imie:$imie </b></td> "; echo "<td><b>Nazwisko: $NAZWISKO </b></td> "; echo "<td><b>Pesel: $pesel </b></td></tr> ";
echo "<h3>Dane zatrudnienia pracownika.</h3> "; echo '<table cellpadding=5 border=1>'; $zap = pg_query($polaczenie, "SELECT * FROM stanowisko_od INNER JOIN stanowisko ON stanowisko.id_stanowisko = stanowisko_od.id_stanowisko WHERE id_pracownicy ='$ID_USERA'" ); echo "<tr><td><b>Stanowisko: $dane->stanowisko </td></b> "; // a tu wypisuje co ma byc wypisane echo "<td><b>od kiedy: $dane->od_data <br> </td></b>"; // a tu wypisuje co ma byc wypisane //echo "<td><b>do kiedy: $do_st </td></b> "; // a tu wypisuje co ma byc wypisane
}
}
// koniec p�tli for
// Ponowne wyszukiwanie:
echo "<p><a href='szukanie.php'>Ponowne wyszukiwanie</a></p>"; echo "<p><a href='dodaj.php?edycja= $ID_USERA'>Edycja pracownika</a></p>"; ?>
</p>
</body>
</html>
Jednak jezeli stosuje normalna metode to pg_Connect wyglada tak :
<?php
pg_Connect("dbname=postgres user=postgres port=5432 password=postgres host=localhost"); ?>
A bład który mi wyskakuje wyglada jest nastepujacy:
Warning: pg_connect() [
function.pg-connect]: Unable to connect to PostgreSQL server: missing "=" after "DB_DATABASE" in connection info string in
D:\Program files\xampp\htdocs\11\szukanie.php on line
83
Z góry dziekuje i czekam na pomoc