W takim razie jaką rolę odgrywa dispatcher skoro router przetwarza URL?

Tak samo Bootstrap i FrontController wydają mi się (po przeczytaniu Waszych wypowiedzi) różnymi nazwami tej samej rzeczy.
Chciałbym, aby mój FW był zgodny z wzorcami projektowania, a takie rzeczy jak FrontController
są zaliczane do grupy
design patterns. Więc raczej nie mogę zrobić sobie tego jak mi się podoba. Poza tym nie będę sam w nim pisał ;D
Mam jeszcze kilka pytań.
Wiele pisze się o tym, że singletony "są złe". Chciałem aby context w mojej aplikacji był właśnie singletonem, bo context przy pojedynczym wywołaniu jest jeden i więcej jego instancji nie będzie

. Ale z tego co wiem to singletony łamią zasadę hermetyzacji, zawartą w
OOP. Z drugiej strony jednak bez użycia singletona pojedynczą instancję klasy App (czy też Context) będę musiał trzymać w zmiennych klas, co mniej mnie rajcuje

IMO context powinien być dostępny wszędzie tym bardziej, że zamierzam w nim trzymać cały config. Co o tym myślicie?
Kolejna kwestia to kompatybilność fw z PHP w wersji 4. Myślicie, że opłaca się jeszcze pisać aplikacje pod czwórkę. CakePHP jest napisany właśnie pod czwartą wersję. Skoro tak dobry fw jest napisany w PHP4 to jego developerzy musieli mieć jakieś powody. Pytanie - jakie? Czwórka już dawno wyszła z użycia.
No i ostatnia sprawa - wydajność. Zamierzam użyć bardzo skomplikowanego [ale za to bardzo dobrego, IMHO ofc

] systemu szablonów - praser xHTML, zmodyfikowany
j4p5. Praser systemu generuje kod php, który będzie oczywiście keszowany. Ale nawet zakodowany template używa wielu klas (JavaScript Runtime, praser xml) i jest bardzo pamięciożerny. I tu moje pytanie - czy wydajność FW jest ważną sprawą? Czy opłaca się liczyć na mocne serwery by uzyskać maksimum wygody w kodowaniu szablonów?
Trochę się rozpisałem Oo Ale mam nadzieję, że chętnie odpowiecie na moje głupie pytania
Pozdrawiam.