Piszę CMSa, napisałem klasę, która będzie takim jakby 'jądrem' tego mojego CMSa

Kod działa, chcę tylko wiedzieć, czy w dobry sposób to rozwiązałem:) To moja pierwsza tak rozbudowana klasa :-) hehe.
Dzieki z gory za wszelkie sugestie, mam nadzieje ze ktoś bardziej doświadczony oceni kod. Pozdrawiam!
<?php class BazaDanych { protected $tabela, $dane, $warunek, $flagi; { if( !self::$sqlConn ) throw new Exception(1); throw new Exception(2); } { throw new Exception(3); } { return($zmienna); } { throw new Exception(4); return; } // poniższe metody tworzą tekst zapytania do bazy danych i wysyłają je do metody 'zapytanie' // Do tego celu wykorzystują zmienne: $this->tabela, $this->dane, $this->warunek, $this->flagi - te zmienne są zmiennymi obiektów innych klas(klas-dzieci) -zobacz drugi kod, na samym dole (class Uzytkownicy extends BazaDanych) :) protected function dodaj() //metoda dodająca nowe rekordy do bazy danych { foreach($this->dane as $klucz => $wartosc) $temp[] = '`'.$klucz.'`'; self::zapytanie( 'INSERT INTO ' . $this->tabela . ' (' . implode(\", \", $tekstZapytania) . ') VALUES (' . implode(\", \", $this->dane) . ')' ); return; } protected function usun() //metoda usuwająca rekordy z bazy danych { self::zapytanie( 'DELETE FROM ' . $this->tabela . ' WHERE ' . $this->warunek ); return; } protected function edytuj() //metoda edytująca rekordy w bazy danych { foreach($this->dane as $klucz => $wartosc) $tekstZapytania[] = '`'.$klucz.'` = ' . $wartosc; self::zapytanie( $tekstZapytania = 'UPDATE ' . $this->tabela . ' SET ' . implode(\", \", $temp) . ' WHERE ' . $this->warunek ); return; } protected function odczytaj() //metoda odczytująca rekordy z bazy danych, zwraca odczytane dane w postaci dwuwymiarowej tabeli { foreach($this->dane as $klucz => $wartosc) $temp[] = '`'.$wartosc.'`'; self::zapytanie( 'SELECT ' . implode(\", \", $temp) . ' FROM ' . $this->tabela . ' ' . $this->flagi ); $wynik[] = $wiersz; return($wynik); } } ?>
<?php class Uzytkownicy extends BazaDanych { function uzytkownicy() { $this->tabela = '`users`'; } public function usun($warunek) { $this->warunek = $warunek; parent::usun(); } public function edytuj($warunek, $nazwa, $uprawnienia, $haslo, $imie) { $this->warunek = $warunek; $this->dane = array('nazwa' => $nazwa, 'uprawnienia' => $uprawnienia, 'haslo' => $haslo, 'imie' => $imie); parent::edytuj(); } public function odczytaj() { return parent::odczytaj(); } } ?>
Tak wywołuje kod:
<?php BazaDanych::polacz(); $uzytkownicy = new Uzytkownicy; $a=$uzytkownicy -> odczytaj(); BazaDanych::rozlacz(); ?>