Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Liczba wyświetlania obiektu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomsi
Na jakiej zasadzie robi się zliczanie odwiedzin jakiegoś obiektu? Np. żeby obok nazwy w menu była liczba ile razy ktoś wchodził na tą podstronę oraz ile razy było otwierane zdjęcie?
piotrooo89
wykorzystujesz mysql'a tworzysz sobie nowe pole w ktorym liczys odwiedziny. zaczynasz od 0 i po kazdym kliknięciu na dany obiekt dodajesz kolejna liczbe, pozniej odczytujesz i masz. tyle.
tomsi
No tak myślałem, czyli przy każdym elemencie muszę robić update do bazy? A w którym miejscu go robić? Nazwy menu pobieram za pomocą WHILE i w pętli mi się wypisują w menu. To rpzy przycisku w tej pętli czy może na samym początku każdego skryptu z podstroną?

A to nie wpłynie na szybość otwierania obiektu?
erix
Cytat
No tak myślałem, czyli przy każdym elemencie muszę robić update do bazy?

No raczej.

Cytat
Nazwy menu pobieram za pomocą WHILE i w pętli mi się wypisują w menu.

Każdy element w menu ma chyba swój unikalny ID?

Cytat
To rpzy przycisku w tej pętli czy może na samym początku każdego skryptu z podstroną?

Przy otwieraniu podstrony.

Cytat
A to nie wpłynie na szybość otwierania obiektu?

Każde zapytanie do bazy spowalnia. winksmiley.jpg Możesz wprowadzić np. coś takiego, że odwiedziny będą zapisywane do pliku i po - powiedzmy - 10 uaktualniasz bazę i zerujesz plik.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.