Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: bezpieczeństwo uploadu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
no-scared
Mam następujące pytanie.
Mam sobie naprzyklad hosting fotek. I mozna tylko uploadowac fotki. Co jest niebezpiecznego w tym jak sprawdzam samo rozszerzenie pliku, ale nie sprawdzam jego nagłówka? Jak włamywacz może to wykorzystać?
MWL
Hehe, człowiek uczy się na błędach...
Sam tak miałem. Obecjie na ifotos.pl mam zabezpieczenie przed zarówno nagłówkami (content/type), jak i rozszerzenie. Ale pamiętaj. Mime type zawsze możesz zmienić! Na początek miałem samo mimetype i ktoś podałał plik .php z mime type image/jpeg.
Zapraszam na bloga beldzia... smile.gif
nexis
Spróbuj odczytać szerokość i wysokość obrazka. Jeśli to nie będzie możliwe, to prawdopodobnie nie jest to plik graficzny.
l0ud
Cytat
Mam sobie naprzyklad hosting fotek. I mozna tylko uploadowac fotki. Co jest niebezpiecznego w tym jak sprawdzam samo rozszerzenie pliku, ale nie sprawdzam jego nagłówka? Jak włamywacz może to wykorzystać?

Może zapchać Ci serwer zbędnymi plikami, np. wgrywając archiwa pod rozszerzeniem .jpg. Prócz tego nic Ci nie grozi winksmiley.jpg
no-scared
a tu znalazlem taki temat:

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=104176&hl=

gosc sprawdzal i mime i rozszerzenie pliku i jego skrypt byl podatny na atak jak udowodniono w temacie. Jak do tego doszło?

(sprawdzał je używając tablicy $_FILES)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.