Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Dziwne zachowanie SQL UPDATE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
matyskiewicz
Witam,
Ostatnio napisałem skrypt dodający, edytujący, usuwający dane z bazy danych mysql. Skrypt nie wyśwyetla żadnych błędów, Bezproblemowo dodaje, usuwa i edytuje. Czyli generalnie nie ma żadnego problemu, czyli powinienem być szczęśliwym programistą, ale czy na pewno?
Nie sad.gif ! "Program" działa bezproblemowo tylko kiedy dodaje wszystko z poziomu napisanych przeze mnie funkcji. A dokładniej kiedy dodam jakieś dane przez phpmyadmin takich adnych nie mogę edytować, a mysql_error() zwraca mi komunikat: Unknown column 'a1' in 'field list' gdzie a1 to dane z pierwszego pola formularza.

Co jest nie tak?
nospor
Cytat
Co jest nie tak?

Sprawa jest banalnie prosta. Masz blad w lini 23, a konretnie brakuje takiej linii:
  1. <?php
  2. echo 'wrozka chrzestna - zadzwon 992 432 333 5zl z vat / min';
  3. echo 'jak chcesz skorzystac z forum, podaj konkretny kod, konkretne zapytanie';
  4. ?>
matyskiewicz
  1. CREATE TABLE `palmtopy` (
  2. `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `palm_producent` text NOT NULL,
  4. `palm_model` text NOT NULL,
  5. `palm_numSer` text NOT NULL,
  6. `palm_nrPH` text NOT NULL,
  7. PRIMARY KEY (`id`)
  8. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 AUTO_INCREMENT=377 ;
  9.  
  10. INSERT INTO `palmtopy` (`id`, `palm_producent`, `palm_model`, `palm_numSer`, `palm_nrPH`) VALUES
  11. (1, 'PALM', 'TX', '7845678436543653465', '00'),
  12. (374, 'test', 'test', 'test', 'test'),
  13. (371, 'a', 'a', 'a', 'a'),
  14. (372, '76h476', 'h6477', 'h46h46i', 'iju68h653g7'),
  15. (373, '45498', '64564', '6475867', 'ijkuki'),
  16. (376, '2', '2', '2', '2');

1. <?php
  2. ...
  3.     case 'aktualizuj':
  4.        $dbtest -> update("UPDATE palmtopy SET palm_producent = ". $_POST[palm_producent] .",
  5.                                               palm_model = ". $_POST[palm_model] .",
  6.                                               palm_numSer = ". $_POST[palm_numSer] .",
  7.                                               palm_nrPH = ". $_POST[palm_nrPH] ."
  8.                                                                               WHERE id='$_GET[id]'");
  9.        header("Location: palmtop.php");
  10.         break;
  11. ...
  12. ?>

Wydaje mi się ze to może być problem wynikający z konfiuracji phpmyadmin, ale to taka moja luźna myśl.
nospor
w kodzie co pokazales nigdzie nie widze odwolania do kolumny a1.

Zakladam wiec ze chodzi oto:
palm_producent = ". $_POST[palm_producent] .",
palm_model = ". $_POST[palm_model] .",
palm_numSer = ". $_POST[palm_numSer] .",
palm_nrPH = ". $_POST[palm_nrPH] ."
pewnie cos z tych zmiennych jest tekstem. tekst ma byc brany w apostrofy w sqlu
nie:
  1. ... pole = jakis tekst

tak:
  1. ... pole = 'jakis tekst'
matyskiewicz
tak to o to chodziło. Dziękuję
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.