Witam,
Ogółem niby wiem co to są indeksy (klucze) ale gubię się, gdy chodzi o tworzenie indeksów dla wielu pól jednocześnie.
Mam pierwszą tabelę, gdzie trzymam "użytkowników", jest tam id,user_name itd.
Mam drugą tabelę, gdzie trzymam "wiadomości użytkowników", jest tam id, oraz: sender_id oraz recipient_id (które dotyczą id w pierwszej tabeli) itd... Czyli taki typowy przykład bardzo prostej relacji.
Chodzi mi (na razie) o tę drugą tabelę. Chcę tam stworzyć indeksy (używając phpMyAdmin) i chciałbym indeksować: id, sender_id oraz recipient_id (chyba słusznie?). I teraz: czy mam stworzyć JEDEN indeks zawierający wszystkie te kolumny, czy stworzyć 3 indeksy dla każdej z nich? Czy jest jakaś różnica potem w szybkościach?
p.s. Co to jest "MOC" w phpmyadmin przy indeksach? Google nie chce pomóc.
p.s.2 w tej pierwszej tabeli (gdzie jest min. user_name:varchar [64]) warto indeksować ów "user_name"? A jeśli tak to w jednym indeksie z ID czy w dwóch indeksach?
Update: w związku z brakiem odpowiedzi, potestowałem trochę, dodając różne indeksy dla różnych pól, no i ... zero różnicy, czas wykonania taki sam, może kilkanaście tysięcy rekordów to za mało by indeksowanie coś pomagało?