Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Logi z błędami.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
emjot27
Witam.

Mam dość rozbudowaną aplikację, która polega na ewidencjonowaniu korespondencji. Dane zapisywane są w bazie mysql. Wszystko działało bez problemu już pół roku. Ostatnio zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Zaczęły się tworzyć puste wpisy w bazie danych. Przeanalizowałem je jak i historie użytkowników a także logi, które stworzyłem na potrzeby programu, ale nie znalazłem przyczyny takich bugów. Użytkownicy, również nie wykryli nieprawidłowości w trakcie użytkowania programu. Wpisywali dane i zapisywali je tak jak zawsze, a te po prostu nie znajdywały się później w bazie. Wygląda tak jakby coś się zchrzaniło w samej bazie lub też w trakcie zapisu, ale nie zostało to wychwycone przez żaden log. Jak włączyć jakiś system ewidencjonowania zdarzeń, które były by zapisywane do pliku tekstowego, wykrywający wszelkie nieprawidłowości w funkcjonowaniu PHP lub nawet mysqla. Czy jest coś takiego. Czy error_log można jakoś skonfigurować, aby wykrywał wszelkie zdarzenia?

Pozdrawiam.
erix
Nie wiem, co masz na myśli pisząc wszelkie zdarzenia, ale skorzystaj z error_log i log_errors w php.ini.
emjot27
Witam.
Tak też zrobiłem, ale nie zapisują się wszystkie zdarzenia z błędami. Np błąd zapisu do bazy danych albo nie właściwy typ danych itp...
erix
Ale to już zależy od Twojej aplikacji... Jeśli zmienna nie istnieje/etc, to błąd parsera, to wtedy zostanie dopisany.

Wybacz, ale skrypt NIE DOMYŚLI się, co chcesz zapisywać, jedyna możliwość, to parser, ew. modyfikacja klasy dostępu do SQL, aby wyzwalała odpowiednie zdarzenia.

A jeśli masz na myśli dopisywanie zdarzeń do tego samego loga, to popatrz na trigger_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
emjot27
Domyślam, się, że można samemu zrobić szczegółowy skrypt do logów badający każde zdarzenia...ale myślałem, ze jest coś takiego już gotowego winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.