Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane z formularza na ftp
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-mateush-
Chciałem się spytać jak dane z formularza wysłać na serwer ftp (na dowolnie wybrany). Wiem jak to zrobić przez mail z i bez udziału programu pocztowego, ale nie znalazłem nigdzie jak to zrobić na ftp bez jakiejś bazy msql czy tabel, chodzi tylko o tekst z formularza wysłany np. do pliku txt na serwer ftp.
gox
Ciezko
zeby cokolwiek zmienic na FTP musisz sie zalogowac, wyslac odpowiednie polecenie,
slowem uzyc protokolu FTP, tego przez formularz POST zbytniawo nie idzie dokonac tongue.gif
Darti
dlaczego niełatwo ? wykorzystaj przykłady z manuala (na pewno tam już zaglądałeś...) ftp_connect" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i ftp_put" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
gox
W temacie nie ma [PHP], prawdopodobnie autor chcialby to wykonac bez korzystania z php czy tak?
-mateush-
stronka (znaczy serwer) jest z obsługą php, więc obojętnie... Bo ja chciałbym mieć tak zrobione, że ktoś wchodzi na "swoją" stronę na której ma formularz, a hasło na ftp ma przydzielone każdy inne, czyli np żeby wysłać to w kodzie będzie ftp://nazwa_użytkownika:hasło@serwer_ftp, tyle że bez "ftp://" bo tak napisali w polecanym przez was skrypcie, no i adres serwera jako IP a nie nazwa. No nic będę próbował, jak ktoś ma jakieś pomysły czy sugestie to proszę, bardzo wskazane winksmiley.jpg
zulus
W sumie to możesz używać zwykłe fopen http://www.digipedia.pl/php/function.fopen.html

Znasz trochę php? Po otwarciu:
  1. <?php
  2. $fp = fopen('ftp://nazwa_użytkownika:hasło@adres_ip/plik.txt', 'w');
  3. fwrite($fp, 'jakieś dane np ' . $_POST['name']);
  4. fclose($fp);
  5. ?>

To uproszczona wersja bez sprawdzania poprawności połączenia. Musisz sprawdzić w phpinfo czy możesz używać ftp:// w fopen (piersza tabelka, wiersz "Registered PHP Streams ") winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.