Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Problem z poleceniem propel-generate-crud
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mbajorek
Witam!
Mam problem dotyczący symfony. Przerabiam kurs ze strony Ćwiczenia w porogramowaniu..... i natrafiłem na problem przy wykonywaniu komend:

Kod
     symfony propel-generate-crud frontend aparat Aparat

po wpisaniu tego polecenia otrzymuje komunikat:

Kod
   unable to scaffold unexistant model Aparat

Nie wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc
phpion
Wykonałeś wcześniej wszystkie polecenia opisane w kroku poprzednim? Konkretnie chodzi o to polecenie:
Kod
symfony propel-build-model

Mam wrażenie, że je pominąłeś.
mbajorek
Tak wykonałem to polecenie. Dodam że pliki
Kod
<pre class="kod" id="kod_3912" style=""><span>1.</span> Aparat.php
<span>2.</span> AparatPeer.php
<span>3.</span> Matryca.php
<span>4.</span> MatrycaPeer.php
<span>5.</span> Producent.php
<span>6.</span> ProducentPeer.php</pre>

znajdują się w folderze mojprojekt\classes\lib\model\. Kiedy skopiuje cały folder model\ do mojprojekt\lib\ to otrzymuje inny rodzaj błędu:
Kod
Fatal error: Class 'AparatForm' not found in C:\Program Files\WebServ\php\PEAR\symfony\generator\sfAdminGenerator.class.php on line 722

Może ta informacja pomoże w rozwiązaniu
Cysiaczek
Nadaj sensowny tytuł temu topikowi.
smentek
unable to scaffold unexistant model Aparat

Nie można scafoldować nieistniejącego modelu Aparat - Brakuje klasy Aparat, to znaczy prawdpopodobnie nie wygenerowales prawidłowo modelu. Ewentualnie system "jedzie" z cache.

1. Brak modelu:

Robisz plik mojmodel.schema.yml w katalogu cofnig a następnie z linii poleceń:

symfony propel:build-all

lub:

symfony propel:build-model
symfony propel:build-sql
symfony propel:insert-sql

Nie przekopiowujesz klas modelu, miedzy katalogami, nie ma takiej potrzeby. Nie rozumiem dlaczego to robiles?

2. Cache

Z linii polecen wykonujesz symfony cc.

Polecenie to czysci cache symfony. Symfony ma domyslnie wlaczone cachowanie ustawien konfiguracyjnych. Jesli tego nie zmienisz to pomimo wykonania zmian w modelu mogą być one "niewidoczne". Symfony zignoruje twoj nowy model i bedzie pobierac pliki wygenerowane przez cache starego modelu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.