Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: biblioteka PDF dla DTP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
plurr
Witam,

Mam napisac maly system dla DTP. Jednakze Nigdy nie mialem zbytniej stycznosci z generowaniem plikow PDF - jedynie jakies proste potrzebne dokumenty. Jesli chodzi o generowanie jakichś stron katalogów dla DTP to jestem pokonany. Dlatego ze pewnie liczy sie tam kazdy pixel, kazdy odcien/kolor itp. Istna rzeźba.

Z tego tez powodu dlugo sie zastanawiam nad wyborem biblioteki do generowania plikow PDF.

Najogólniej ma to wygladac tak, ze uzytkownik ma do wyboru pare gotowych szablonow i generuje sobie z bazy jakies ofertówki. Niby nic skomplikowanego, jednakze chodzi mi glownie o te szablony...

Przykladowa ofertowka jest w formacie A4, sklada sie z paru zdjec, roznych ikonek, tabelek, kolorkow, jest tam oczywiscie kupa tekstu w roznych czcionkach i rozmiarach.

Najlepiej byloby zrobic system w formacie wysiwyg - uzytkownik ma przed soba jakis arkusz A4, przeciaga do niego (JS D&D) jakies obiekty (foto/ ikonki / tekst) oraz definiuje rozmiary. Ale z tego co pamietam, to bylby problem z interpretacja tego do PDF'a (bedzie sie rozlazic).

Zastanawiam sie dlugo nad tym, jak ugryzc cos takiego i jaka biblioteke wykorzystac. Obecnie pracuje na ZF, myslalem wiec o Zend_PDF - chociaz czytalem ze wiele tej bibliotece brakuje do np takiego FPDF. Z drugiej zas strony FPDF jest pod PHP4. Spotkalem sie wiec z TCPDF - i znow dylematy..

Prosze o pomoc, sugestie. Wiem ze sporo ludzi tutaj ma z podobnymi rzeczami doswiadczenie.
Riklaunim
dev-php5/pecl-pdflib -- coś takiego może?

Ja używam w firmowych projektach Reportlaba - do generowania faktur, zamówień i różnych zestawień, tyle że to Python smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.