Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formatowanie tekstu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
suchy1
Witam,

nie jestem pewny czy dałem właściwy opis, najwyżej poprawie. Chciałbym się dowiedzieć czy podczas tworzenia stron, przykładacie się do formatowania tekstu np. niektórzy do wyodrębnienia ważniejszych rzeczy w tekście stosują linię przerywaną po tekstem itp. (chociaż wydaje mi się że tak powinno się robić w przypadku hiperłączy). Zapraszam do dyskusji party.gif
mike
Oczywiście. Tylko leniwy ignorant i marny programista nie dba o formatowanie.

Może pogadamy o czymś mniej oczywistym. Oddychasz?

P.S.
I o zdefiniuj co masz na myśli. Formatowaie tekst w dokumentacji, w kodzie aplikacji, wcięcia w HTMLu, etc.
Bo ja odczytałem to jako formatowanie kodu.
JoShiMa
Ja tam lubię serwisu na których mogę czytać tekst i nie ryzykuję utratą wzroku. Dlatego staram się aby informacje na stworzonych przeze mnie stronach były przejrzyste i czytelne.
suchy1
chodziło mi o sposób wyświetlania tekstu na stronie, pomijam bałagan w kodzie. Więc może nazwa tematu jest mylący. Znacie jakieś strony jak dobrze wyświetlać przezentować tekst na stronie ? i czy prawidowlowe jest np. "Mamy 5 letnie doświadczenie" aby cały tekst był podkreślony ? (dotted) i nie był hiperłączem ?
JoShiMa
Cytat(suchy1 @ 9.12.2008, 14:48:54 ) *
chodziło mi o sposób wyświetlania tekstu na stronie

To oczywiste. Przecież twórca strony odpowiada nie tylko za jakość kodu ale też za formę prezentacji.
k0b3
Widze, że intryguje Cię podkreślanie tekstu na stronach. Rzeczywiście jest to wkurzające. Aby coś wyróżnić jest chociaż możliwość pogrubienia czcionki.
OKROPNIE MNIE DENERWUJE STOSOWANIE NA STRONACH LUB W "POWAŻNYCH" DOKUMENTACH WIELKICH LITER. STARAJĄC SIĘ COKOLWIEK WYRÓŻNIĆ NALEŻY TO ROBIĆ W SPOSÓB PRZEJRZYSTY i jak najmniej stosować podkreślników, kursyw itp. Zamiast tego można posłużyć się jakąś metodą wyliczenia.

ciężko się to czy ta? co nie?

Z kolei częstym błędem jest niedopasowanie wielkości czcionki. Zwracaj uwagę przy rozdzielczościach ekranów. Inaczej bedzie wyglądała czcionka w o rozmiarze 12pt na 1280x800 (wygląda nawet ładnie), inaczej (już za duża) na monitorach crt 1024x768.

Jeśli chodzi o przyklady, bardzo lubie czytać fora i blogi WordPress: http://wordpress.org

Przykład tragicznie wykonanej strony: Zimbabwe Government Online www.gta.gov.zw
BTW niezła domena smile.gif
Zyx
Formatowanie to tylko część sukcesu. Reszta to stosowanie się do zasad interpunkcji, tj. zaczynanie każdego zdania z dużej litery, niezjadanie polskich znaków, poprawne oddzielanie znaków interpunkcyjnych od wyrazów w tekście. Jednak nawet najlepiej sformatowanego tekstu nic nie uratuje, jeśli czytelnik natknie się na elementarne babole ortograficzne (np. napisanie "przejrzysty" przez "ż" czy pisownia "za miast" zamiast "zamiast" smile.gif). Warto też pamiętać o tym, by nauczyć w miarę możliwości skrypt prawidłowej odmiany przez przypadki nazw polskich miesięcy. Niestety, o tym już wiele osób zdaje się zapominać.
k0b3
wstydnis.gif Poprawione smile.gif Sry..Śpieszyłem się ;-)

W wyświetlanym tekście przydatne jest też stosowanie klas bbcode, które w jakimś stopniu pomagają w kontrolowaniu treścią.
-skracanie linków.
-tak jak na Tym forum kod php wygląda przejrzyście w tagu.

Wydaje mi się, że złym nawykiem jest stosowanie dużej liczby rodzajów czcionki. Nie ma co przesadzać też z kolorowaniem.
mike
Jeszcze długo na ekranie jedynym rozsądnym wyróżnieniem tekstu będzie kolor.
Wszelkie pogrubienia, pochylenia, pokreślenia z tytułu marnej rozdzielczości jaka jest oferowane przez dostępne urządzenia często utrudniają czytanie tekstu oraz generują brak komfortu czytania.
JoShiMa
Cytat(kobemat @ 9.12.2008, 15:26:54 ) *
Przykład tragicznie wykonanej strony: Zimbabwe Government Online www.gta.gov.zw

To prawda. Łatwiej pisać o tym jak nie powinna wyglądać strona. Jest nawet taki wątek na forum.
bim2
Cytat(JoShiMa @ 9.12.2008, 13:23:22 ) *
To prawda. Łatwiej pisać o tym jak nie powinna wyglądać strona. Jest nawet taki wątek na forum.

Zawsze łatwiej. smile.gif Tomas Edison wynalazł 2000 sposobów jak nie zrobić żarówki i tylko 1 jak zrobić. smile.gif Takie jest życie.

Co do wątku, zerknij na ostatni temat Pana Mike w dziale Opinie, Ogłoszenia... Ładnie zostało kolorem wyróżnione słowo kluczowe o którym traktował wątek.
erix
Cytat
Wydaje mi się, że złym nawykiem jest stosowanie dużej liczby rodzajów czcionki.

O ile pamiętam, to w DTP panowała (a pewnie i wciąż panuje) zasada o max 4 krojach na stronę.
kbsucha
Oj temat typografii jest ogromny i mnie np. sprawia duzo kłopotu podczas tworzenia serwisów. Mimo, że staram się jak najwięcej czytać na ten temat blogów i prezentacji, mogę polecić np. I love Typography, rzadko jestem zadowolony z efektów.
Oczywiście są odpowiednie osoby specjalizujące się w tej dziedzinie, ale niestety (w zasadzie slusznie) zycza sobie calkiem wysokie stawki. Jedno jest pewne, temat jest wazny i zle wykonana typografia na stronie jest praktycznie natychmiast zauważalna.

pozdr
bartg
Ja natomiast jak widze tekst z CapsLockiem to wyłączam stronę. Jak z tego żartu:

Cytat
-HEJA, CIO TAM?
-Spróbuj naciśnąc CapsLock i wtedy pisz smile.gif
-OO, DZIĘKI, TAK ZNACZNIE ŁATWIEJ
suchy1
Cytat(kbsucha @ 9.12.2008, 18:04:52 ) *
mogę polecić np. I love Typography

fajn strona, dzięki za linka ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.