Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Return-path
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PcPablo
Zrobiłe skrypt wysyłający e-maila do PLus na adres 48numertelefonu@text.plusgsm.pl

Co należy zrobić, żeby na samym początku w nawiasach <> nie pokazywał return-path, który w moim przypadku wygląda: nobody@mars.j.pl, ale pokazywała mi się np jakis numer telefonu który wsześniej został wpisany w formularzu pod zmienną $odkogo.

Pozdrawiam
wassago
temat byl poruszany na forum - prosze poszukac.
PcPablo
Szukałem i nieststy nic nie znalazłem.
Moby
Dokładnie... Mam ten sam problem. Pomimo ustawienia w kodzie php w nagłówku emaila "Return-Path", cały czas wyświetla się domyślny adres e-mail serwera.
Jedyne co administrator serwera odpowiedział to aby podać nadawce adresu email w funkcji mail w php za pomocą flagi -f.
Tylko jak to zrobić??
dmz1
W necie znalazłem coś takiego:
"
Funkcja mail() w php i zwroty poczty
Autor: Marcin Sochacki, wanted@linux.gda.pl

W php-ach programiści często korzystają z funkcji mail() do wysyłania maili. Trzeba jednak zawsze pamiętać nie tylko o tym, gdzie mają ludzie odpowiadać na tak wysłane listy (poprzez ustawienie nagłówka From: i Reply-To:), ale także gdzie mają trafiać ewentualne komunikaty o błędach.

Ten drugi adres wcale nie jest równoważny From:, co umożliwia rozdzielenie rzeczywistych odpowiedzi na listy i komunikatów o błędach. Trafiają one na adres From ustawiony w tzw. kopercie listu (envelope). Czasem ten adres jest też określany mianem "Return-path" i kopiowany do nagłówka w treści listu o takiej właśnie nazwie. Wysyłając coś z funkcji mail() w php ten adres jest ustawiany na użytkownika z czyjego konta działa Apache (w Debianie www-data@serwer). Ten adres z kolei jest domyślnie aliasowany na root-a. Tak więc, w efekcie administrator otrzymuje bardzo dużo listów z komunikatami o błędach będących odpowiedzią na listy wysyłane z php. Polecaną metodą ustawienia tego adresu jest dodanie piątego parametru w funkcji mail() z "-fadres@email" (bez spacji po -f):

mail('adres@docelowy', 'subject', 'body',
"From: nadawca@$SERVER_NAME",
"-fnadawca@$SERVER_NAME");

Aby zadziałała ta opcja, serwer SMTP na serwerze musi być odpowiednio ustawiony, tak aby zezwalał użytkownikowi www-data na zmianę Envelope-From w wychodzących listach (w terminologii serwerów SMTP zwykle jest to opcja trusted users).

Zobacz też:

http://www.php.net/manual/en/function.mail.php "
PcPablo
A czy da się zrobić, żeby From: składało się tylko z jednej nazwy nie wyglądającej jak e-mail i żeby serwer nie dopisywał swojej końcówki $SERVER_NAME?

Da się zrobić samą, ale trzeba wpisać przed nią @, a chciałbym żeby było bez tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.