Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Freelancing
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
ikssde
Cześć !

Chciałem się do Was zwrócić może z dość nietypową prośbą, mianowicie chciałbym żebyście podzielili się ze mną Waszą opinią na temat portali/serwisów freelancerskich. Co myślicie o takiej formie pracy, czy ludzie chętnie korzystają z usług "wolnych strzelców" czy też wolą oddać się pod opiekę dużym, nie rzadko "doświadczonym" korporacjom lub też niewielkim firmom. Co myślicie o Naszym polskim rynku ? Czy dostęp do tego typu pracy jest łatwy, czy są portale spełniające Wasze wymagania, a może czegoś Wam brakuje? No i wreszcie jak wyobrażacie sobie taką idealną pracę "u siebie" ? smile.gif

Wszystkim chętnym do udziału w dyskusji z góry serdecznie dziękuje.
Speedy
Próbowałem kiedyś skorzystać z jednego serwisu tego typu jako wykonawca. Podałem, moim zdaniem, stosunkowo niską kwotę za wykonanie jednego projektu, o którym informacja była zamieszczona w ogłoszeniach (firmy biorą więcej za takie projekty, ale ja nie jestem żadną firmą), a zleceniodawca i tak wzgardził moją ofertą ze względu na jej cenę i stwierdził, że jest ona za wysoka, choć była do przyjęcia. W związku z tym, odniosłem wrażenie, że większość ludzi zamieszczających ogłoszenia w takich serwisach, szuka jelenia, który zrobi coś za pół-darmo.
Riklaunim
Cytat(Speedy @ 14.12.2008, 17:29:08 ) *
W związku z tym, odniosłem wrażenie, że większość ludzi zamieszczających ogłoszenia w takich serwisach, szuka jelenia, który zrobi coś za pół-darmo.

Są to albo "dzieci", albo "wielcy handlowcy" nie mający pojęcia o internecie. Myślą że jak jakiś student, czy nawet gimnazjalista zrobi im "wymarzoną" stronkę to będą mogli kozaczyć od razu wielkim serwisem i zbijać na nim grubą kasę. "klon youtube, myspace itp. napisz za 100 zł" - bez pojęcia o kosztach, a także konieczności zapewnienie odpowiedniego poziomu jakości aplikacji, by miała szanse na wybicie smile.gif i oczywiście ciągłym rozwoju.
ikssde
Może sprawę dałoby się rozwiązać przez "freelancing pośredni" ? Mam tu na myśli pośrednictwo osoby kompetentnej na linii klient-wykonawca.
Gdyby ktoś mógłby Wam zaoferować wynagrodzenie adekwatne do wykonanej pracy. Bo przecież jak wszyscy dobrze wiemy inwestycje zleconą osobie prywatnej można wykonać przy dużo mniejszym budżecie. Wydaje mi się, że gdyby ktoś podszedł do tego profesjonalnie, mając na celu zarówno dobro klienta jak i wykonawcy, można by stworzyć całkiem pokaźną bazę freelancerów. Przy czym już wszystkie trzy strony mogły by czerpać z tego korzyści.

Jak myślicie czy takie coś ma szanse powodzenia?

@edit

Nikt więcej się nie wypowie? snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.