lled3
14.12.2008, 19:29:17
Jaki wybrać laptop ?
- przeznaczenie: mobilne uzywanie - znaczy: do przenoszenia, brak wymagan pod gry, filmy itp.
- IBM ThinkPad
- do 4.5 tys brutto
chodzi mi o serie, i ew. konfiguracje - jak np. system operacyjny (XP/Vista)
AxZx
14.12.2008, 19:35:02
np R61e - mobilne używanie jako takie, standardowy laptop ze standardową wagą i rozmiarami.
dobre parametry, Vista w standardzie.
za 4500 to kupisz 2 takie.
4500 na laptopa z takim przeznaczeniem to za dużo. nie daj się omamić marketingowymi hasłami.
kbsucha
14.12.2008, 20:01:33
Ja nie pomoge w konkretnym modelu, ale po roku uzywania Toshiby A210, moge napisać na co ja bym teraz zwracał największą uwage:
- szczególną uwage zwróć na jakość matrycy, w moim następnym lapku to będzie priorytet, chodzi mi główne o odwzorowanie kolorów, nie wiem czy zajmujesz sie layoutami lub grafika, wiec ostatecznie to moze byc mala wada
- obecnie bardzo zniechecilem sie do AMD i ATI, jest to moja subiektywna opinia, ale czytalem ze duzo osob ma podobne problemy, czyli temperatury, zdecydowanie teraz dorzuce kilka zl i wezme Intela
- jeszcze jeden klopot mialem z Winem, moj lapek oficjalnie wspiera Viste i tylko Viste :/, wiekszasc sterownikow do XP pochodzi z innych podobnych modeli lub jest modowanych i stabilnosc nie jest najwyzszej jakosci, kiedys pewnie przerzuce sie na Viste (po SP3

), ale jak narazie jest to dla mnie wada.
Aha i nie polecam premierowych modeli, lepiej kupić cos starszego, ale przetestowanego przez ludzi. Ja swojego kupilem jak wchodzil na polski rynek i dopiero po pol roku w jednym watku wszyscy wypisywali te same usterki i wady

Tyle tak na szybko, ale zeby nie bylo to ja z lapka jestem mega zadowolony i juz na pewno do stacjonarki nie wroce

pozdr
zakręcony
16.12.2008, 22:45:01
maniekl2
16.12.2008, 22:53:04
Właśnie takiego tematu potrzebowałem

Zamierzam sobie kupić właśnie laptopa i spodobał mi się ten:
ASUS X56TA-AP045
Czy uważacie że jest to dobry wybór? Może ktoś go ma? Proszę o opinie.
Z linku poprzednika dowiedziałem się tylko tyle:
Cytat
Asus X56TA-AP053 - konstrukcja bardzo uniwersalna, na uwagę zasługuje konkretna grafa, jaką jest HD3650 w HybridCrossfire z HD3200. Bardzo ciekawa pozycja do obróbki zdjęć i gier. Błyszcząca matryca.
dr_bonzo
16.12.2008, 23:25:27
Dzizez, napisz na co ci ten laptop (grafika, gry, programowanie, www) - bo jako podstawka pod monitor to sa tansze.
maniekl2
16.12.2008, 23:44:23
Programowanie, www, czasem obejrzeć film, czasem też pograć w gry. Uniwersalny. I chce go mieć przez dłuższy okres czasu.
vokiel
17.12.2008, 09:52:50
Jeśli patrzysz na wydajność, stawiasz na dłuższy czas eksploatacji, polecam sprawdzone marki, które z taką samą konfiguracją sprzętu będą ciut droższe.
Warto zwrócić uwagę na elementy które dostarcza producent modelu: matryca (tak jak @kbsucha napisał) , klawiatura (układ), obudowa, bateria, zasilacz. Reszta elementów czyli procesor, pamięć, dysk, grafika są robione przez innych producentów, i we wszystkich są takie same.
I jeśli masz np Acera z taką samą konfiguracją i Asusa, czy np Toshibe, i ten pierwszy jest o 300zł tańczy, to oczywiste, że na czymś oszczędzają. Co prawda Toshiba i IBM dodają trochę do ceny ze względu na marke, ale tak czy inaczej jakość wykonania jest lepsza.
Ja osobiście polecam Asusa, bardzo dobry serwis, szybki, notebooki dobrej jakości.
Jeśli chcesz wydać 4500 to możesz kupic z matryca 17" i numeryczną klawiatura i jeszcze zostanie Ci na drugi monitor

Dobre są Asusy z serii F3SC, M50VC, X57VN
Pozdrawiam
nasty
27.12.2008, 07:38:28
Cytat(maniekl2 @ 16.12.2008, 23:44:23 )

Programowanie, www (...)
Kup desktop do takich rzeczy, na laptopie będziesz się tylko męczył. Za takie pieniądze (4.5k) możesz kupić i komputer stacjonarny wystarczający do programowania i sredniej jakości laptopa na raz.
marcio
29.12.2008, 11:14:34
Jak chcesz malo wydac i miec cos porecznego i z dosyc dobrym sprzetem to polecam eeepc 1000h albo 901
netvalue
29.12.2008, 11:27:39
Mac Mac i jeszcze raz, nikt nie powie złego słowa.
mike
29.12.2008, 11:33:40
Cytat(netvalue @ 29.12.2008, 11:27:39 )

Mac Mac i jeszcze raz, nikt nie powie złego słowa.
Następne takie głupie posty przeniosę na Humor.
netvalue
30.12.2008, 00:00:49
Cytat(mike @ 29.12.2008, 11:33:40 )

Następne takie głupie posty przeniosę na Humor.
Masz jakiś osobisty uraz do laptopów Apple czy do systemu Mac OS ?
kwiateusz
30.12.2008, 00:04:26
Cytat(netvalue @ 30.12.2008, 00:00:49 )

Sadze że nie do Appla a do Ciebie :]
mike
30.12.2008, 00:43:08
Cytat(netvalue @ 30.12.2008, 00:00:49 )

Nie. Mam wstręt do głupich postów.
Twój właśnie taki jest. Wpadłeś chlapnąłeś coś i sądzisz, że to dogmat.
Dyskusja bez argumentów tylko na powiedzonka, że "Mak bo tak" jest głupia.
Speedy
30.12.2008, 00:49:17
Niby te maki fajnie wyglądają i mają fajny interfejs, ale jak połowę softu, którego potrzebuję na codzień musiałbym odpalać przez jakieś emulatory, to ja dziękuję.
melkorm
30.12.2008, 01:43:16
Cytat
Kup desktop do takich rzeczy, na laptopie będziesz się tylko męczył. Za takie pieniądze (4.5k) możesz kupić i komputer stacjonarny wystarczający do programowania i sredniej jakości laptopa na raz.
Hmm, dlaczego ? Sądze że laptop do właśnie pracy jest najlepszy - a jego głóną zaletą jest mobliność - masz swój sprzęt itp. zawsze tam gdzie jesteś ... sam pracuje na PC'ie (jeszcze) i czasami ide gdzieś i coś mam napsiać a tam nic nie ma ... trzeba wsyztsko stawiać od nowa ściagać oprogramowanie itp~~ (fakt wiele czasu nei zajmuje ale zawsze). Też pare razy spotkałem się z tym że robiłem projekt w domu i w "terenie" też masakra latać w kółko z pene'm zapomniało się zgrać czy coś i masakra xP
Co do tematu, też bym patrzał na układ klawiatury, jej wytrzymałość, wielkość LCD i jego parametry - reszta to ewentualnie wielkość dysku , no i oczywiście ługość życia baterii .
nasty
31.12.2008, 06:56:07
No wlaśnie, jego wygodą jest mobilność, nie wygodna praca.
athabus
31.12.2008, 12:29:35
Jest dokładnie tak jak mówi nasty. Wygoda laptop to jego mobilność. Możesz go swobodnie przenosić z pokoju do pokoju lub z jednego miejsca pracy do drugiego.
Ja sam muszę pracować na laptopie w wielu miejscach, ale ostatnio widzę u siebie tendencję do upodobniania go do zwykłego desktopa - czyli osobna myszka, klawiatura, monitor itd. Laptop to w zasadzie tylko przenośny dysk twardy ;-)
Sama praca jest o wiele bardziej komfortowa na tradycyjnym komputerze - większy i lepszy ekran, wygodniejsza klawiatura, lepsza wydajność, większa ergonomia miejsca pracy itd itp.
phpion
31.12.2008, 12:45:43
Cytat(athabus @ 31.12.2008, 14:29:35 )

Ja sam muszę pracować na laptopie w wielu miejscach, ale ostatnio widzę u siebie tendencję do upodobniania go do zwykłego desktopa - czyli osobna myszka, klawiatura, monitor itd. Laptop to w zasadzie tylko przenośny dysk twardy ;-)
Ja od chyba 2 lat pracuję tylko na laptopie (nie mam stacjonarki). Do lapka mam podłączoną zwykłą myszkę i klawiaturę. Pracuje się tak samo jak na desktopie, a w razie potrzeby mogę wziąść go pod pachę (na plecy). Koszt myszki + klawiatury niski, a wygoda użytkownika (przynajmniej dla mnie) znacznie większa.
Cytat(Speedy @ 30.12.2008, 00:49:17 )

Niby te maki fajnie wyglądają i mają fajny interfejs, ale jak połowę softu, którego potrzebuję na codzień musiałbym odpalać przez jakieś emulatory, to ja dziękuję.
A jakiegoż to softu potrzebujesz na codzień, którego
nie ma na maka? Na maku niczego nie odpala się przez emulator... I nie "interfejs" jest tu rewelacyjny, a cały system.
zakręcony
1.01.2009, 18:37:49
od 3 dni jestem posiadaczem lenovo r500
http://www.komputronik.pl/Notebooki/Lenovo...pelny,id,61192/trochę głośny napęd cd, reszta bez zazutu

oczywiście tak naprawde cos konkretnego więcej będzie mozna napisać po dłuższym uzytkowaniu
Ja używam połączenia komputer stacjonarny jako pierwszy system + laptop jako przenośny. Mam i mobilność, i bezpieczeństwo danych, jako że laptopowym podzespołom, nawet pomimo lepszych zabezpieczeń, nie ufam aż tak bardzo jak komponentom stacjonarnym, które mają luz, swobodny przepływ powietrza i nie są narażone na wstrząsy. Ponadto, jeśli coś się stanie, zawsze mam drugi komputer do pracy w pogotowiu. Systemy kontroli wersji i synchronizacji systemów plików są na tyle zaawansowane, że jeśli potrafi się utrzymać porządek w robocie i plikach, problem przenoszenia danych właściwie nie istnieje.
Moim zdaniem przy zakupie takiego sprzętu najpierw należy określić, czego potrzebujemy, a potem dopiero rozglądać się za konkretnymi modelami. Gdy sam kupowałem, wiedziałem, że potrzebuję laptopa jako dodatkowego systemu (ergo, parametry nie są takie ważne), że musi mieć matową matrycę i nie ważyć zbyt dużo, ale jednocześnie nie może być zbyt mały. To się przełożyło na konkretne parametry, na ich podstawie wytypowałem parę modeli i ostatecznie kupiłem HP Compaq 6710b po zapoznaniu się z recenzjami i opiniami znajomych. I jest to zakup, z którego jestem naprawdę zadowolony.
Speedy
3.01.2009, 12:13:48
Cytat(Zyx @ 1.01.2009, 19:57:39 )

Ja używam połączenia komputer stacjonarny jako pierwszy system + laptop jako przenośny. Mam i mobilność, i bezpieczeństwo danych, jako że laptopowym podzespołom, nawet pomimo lepszych zabezpieczeń, nie ufam aż tak bardzo jak komponentom stacjonarnym, które mają luz, swobodny przepływ powietrza i nie są narażone na wstrząsy. Ponadto, jeśli coś się stanie, zawsze mam drugi komputer do pracy w pogotowiu. Systemy kontroli wersji i synchronizacji systemów plików są na tyle zaawansowane, że jeśli potrafi się utrzymać porządek w robocie i plikach, problem przenoszenia danych właściwie nie istnieje.
Poważnie tak jest wygodnie? Jakich narzędzi używasz do synchronizacji plików poza SVN? Aktualnie pracuję na komputerze stacjonarnym i zastanawiam się nad zakupem laptopa, ale wydaje mi się, że praca na dwóch komputerach na raz może być uciążliwa i lepiej działać na jednym (bo w końcu trzeba poświęcić chwilę za każdym razem na synchronizację tych plików). Wiadomo, że na stacjonarnym pracuje się wygodniej (mam na myśli klawiaturę, większy monitor, etc.), dlatego myślałem o podpięciu zewnętrznego sprzętu do takiego laptopa. Np. podczas programowania mógłbym wtedy działać w trybie dwuekranowym. Ponadto, nie straciłbym komfortu pracy, a komputer zawsze mógłbym odpiąć i wziąć gdzieś ze sobą w teren. Mój stacjonarny komputer ma jakieś 3 lata lub więcej. Wprawdzie daje radę, ale obecne urządzenia mają znacznie lepsze parametry, więc na nowym sprzęcie teoretycznie powinno mi wszystko chodzić płynniej i szybciej, co jest kolejnym powodem, aby działać tylko na tym nowszym komputerze.
Też jestem ciekawy narzędzi. Mam nowy komputer stacjonarny przy którym laptop wymięka, więc pracuje mi się na nim lepiej. Lepsza klawa, monitor itd. Tylko problemem jest jak gdzieś jadę, to muszę ręcznie kopiować htdocs/ nie wspominając o muzyce i innych bajerach. Myślałem nad połączeniem lapka z kompem wifi i praca w trybie udostępniania plikow z lapka na kompa, ale troche nie ma sensu żeby komputer pracował równocześnie z laptopem.
legorek
4.01.2009, 00:39:33
Hej, jeśli szukasz mobilnego laptopa to polecam Lenovo ThinkPad X200. Lekki mały wytrzymały długo działa na bateriach.
Jeśli chcesz coś tańszego to polecam Della XPS M1330, sam posiadam takowego i stwierdzam, że jest bardzo mobilny.
Plusy:
solidnie zrobiony większość jest na oko metalowa i nic nie skrzypi
rewelacyjny zasięg i jakość wi-fi
bardzo ładna jasna matryca
w miarę lekki noszę go na uczelnie praktycznie codziennie w torbie razem z jakimiś zeszytami i nie narzekam
znośny czas pracy na bateriach (ponad 2:30 z włączonym wi-fi)
całkiem wygodna klawiatura (aczkolwiek w moim starym HPku była lepsza, ale tamten był większy)
wbudowana kamerka i mikrofon (zabawnie trochę to wygląda jak gadasz na skype w jakimś publicznym miejscu, ludzie mają cie za świra)
bajery typu czytnik kart (akurat nie od mojego aparatu fotograficznego), czytnik linii papilarnych, lanserskie świecące dotykowe przyciski multimedialne
Minusy:
głośny napęd DVD (po za tym bardzo cichy wiatraczek włącza się sporadycznie)
touchpad jest jakiś taki niezbyt może to kwestia przesiadki z HPka gdzie touchpad był miodny
głośniczki są do badziewne (ale kto używa głośników w laptopie)
nie da rady go kupić bez visty (ale nawet zdążyłem już ją polubić)
tylko 2 USB, czasem brakuje
Jeśli szukacie sprzetu bez systemu warto czasami zobaczyć do MM. Mi udało się obniżyć cenę lapka, który był warty 1800zł do 1000zł. Był jednym z ostatnich i chcieli go szybko sprzedać.
nasty
4.01.2009, 10:06:15
Cytat(Speedy @ 3.01.2009, 12:13:48 )

Poważnie tak jest wygodnie? Jakich narzędzi używasz do synchronizacji plików poza SVN? Aktualnie pracuję na komputerze stacjonarnym i zastanawiam się nad zakupem laptopa, ale wydaje mi się, że praca na dwóch komputerach na raz może być uciążliwa i lepiej działać na jednym (bo w końcu trzeba poświęcić chwilę za każdym razem na synchronizację tych plików). Wiadomo, że na stacjonarnym pracuje się wygodniej (mam na myśli klawiaturę, większy monitor, etc.), dlatego myślałem o podpięciu zewnętrznego sprzętu do takiego laptopa. Np. podczas programowania mógłbym wtedy działać w trybie dwuekranowym. Ponadto, nie straciłbym komfortu pracy, a komputer zawsze mógłbym odpiąć i wziąć gdzieś ze sobą w teren. Mój stacjonarny komputer ma jakieś 3 lata lub więcej. Wprawdzie daje radę, ale obecne urządzenia mają znacznie lepsze parametry, więc na nowym sprzęcie teoretycznie powinno mi wszystko chodzić płynniej i szybciej, co jest kolejnym powodem, aby działać tylko na tym nowszym komputerze.
Nie da się pracować na dwóch komputerach. Zobaczysz, że każdy będzie do czegos innego. U mnie np. jest tak ze potrafie laptopa nie używac dwa, trzy tygodnie i tylko pracowac na stacjonarnym, ale jak gdzies jade to pare dni tylko na lapku.
A ja od pewnego czasu również uważam, że jeśli mobilny laptop do pracy, to Mac Book będzie najlepszy.
Mała waga, długi czas działania na bateriach (mój wytrzymuje ok 5 godzin), duża stabilność działania, wysokiej klasy matryca z dużą rozdzielczością (13,3'' i 1280px), i fajny system. To prawda że nie zrezygnowałbym na jego konto ze stacjonarnej maszyny - Vista, wypaśna klawiatura

i 2 duże monitory - to jest stanowisko na jakim lubię pracować. Ale jeśli mam się gdzieś ruszać - żaden wcześniejszy laptop nie służył mi tak wdzięcznie. (A miałem wcześniej Asusa, Acera, Hp i chyba jeszcze jakieś) I choć jak każdy sprzęt ma jakieś wady (największą była chyba konieczność/możliwość poznania nowego systemu z [x] nie z tej strony okna

) ale polecam z całego serca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.