Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][JavaScript]Zaznaczenie input radio za pomocą JS przy ładowaniu strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puz219
Witam.

Mam pewien problem, a mianowicie próbuje zaznaczyć inputa za pomocą JS podczas lądowania strony.

Napisałem już funkcje, która to robi. Pola były zaznaczone, tylko, ze w kodzie nie było checked="checked" i podczas przesyłania formularza wywala mi b ląd, że nie zaznaczyłem wymaganych pól.

Niestety nie mam możliwości edycji kodu tego formularza więc próbuje zaznaczyć tego inputa za pomocą js, tak by był domyślnie zaznaczony.

Oto kod, który napisałem:

1. function defpreselCHeckedFields() {
  2. var wysylka = document.getElementById('shipment');
  3. var platnosc = document.getElementById('payment');
  4. wysylka.checked = true;
  5. platnosc.checked = true;
  6. }

no i potem oczywiście dodałem do body wykonywanie tej funkcji w onload
  1. <body onload="defpreselCHeckedFields()">

Co zrobiłem źle i jak mogę naprawić ten problem?

Proszę o pomoc.
f1xer
a pokaz kod tego formularza, jestes pewien ze te pola maja atrybut ID? czy może name? bo jeżeli nie mają atrybutu ID to musisz użyć GetElementByName (chyba tak albo GetElementsByName)
puz219
Maja id.

Napisałem, że wszystko ładnie się zaznaczają.

Myślałem, że to działa dobrze, miałem zaznaczone pola, wiec klikam dalej, a tu wyskakuje mi info, że wymagane pola nie zostały zaznaczone.

Więc wróciłem przeładowałem stronę, inputy się zaznaczyły, sprawdziłem ich kod za pomocą firebuga i się okazało, ze w kodzie nie ma , elementu checked="checked"

Nie wiem jakim cudem są zaznaczone, a nie ma tego w kodzie.

Co mogę zrobić, żeby to naprawić?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.