Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL] problem z zapytaniem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
Witam ,mam taki problem , importuje dane do tabeli "baza" , gdzie na końcu każdego wiersza wpisywane jest ID komórki pracownika.

w bzie mam jeszcze tabele "users" , gdzie obok loginu jest ID komórki pracownika

chcę teraz pobrać dane z tabeli "baza" po loginie , czyli takie dane z bazy"baza" gdzie ID pracownika jest taki sam jak ID zalogowanego pracownika w bazie "users"

kombinuję tak:

1. <?php
  2. $q="SELECT rodzaj FROM baza WHERE jednostka ='$login' and  rezultat is null  GROUP BY rodzaj";
  3.  
  4. ?>
tylko to jest źle , bo w kolumnie jednostka nie ma loginu tylko IDkomórki pracownika ,

pewnie jest jakies proste rozwiązanie , ale się "przytkałem" , i drepczę w kółko ,

jak zwykle wdzięczny za pomoc

PS. zmieną login mam na każdej stronie więc z jej pobraniem do zapytania nie ma problemu
wujko_thc
Cytat
tylko to jest źle , bo w kolumnie jednostka nie ma loginu tylko IDkomórki pracownika

może tu czegoś nie rozumiem, ale po co w takim razie odwołujesz się do koulmny w której nie ma pożądanych przez Ciebie danych questionmark.gif

edit:
możesz to rozwiązać na dwa sposoby:
2 selecty: pierwszy pobierze część danych, które poźniej wstawisz do drugiego
albo select w selecie
kozioł
udało mi się to zrobić dwoma selectami

pobrałem dane z bazy po loginie ,

wyrzuciełm dane z kolumny która mnie interesowała

zrobiłem zmienną i potem podsatwiłem do nastepnego selecta

dzięki za pomoc
erix
A nie lepiej JOIN...?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.