Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Jaki sposób odczytu liczby komentarzy lepszy?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cycofiasz
Witajcie, jest taka sytuacja:

skrypt php oparty o mysql. W mysql są 2 tabele: artykuły i komentarze.

I teraz są 2 opcje by otrzymać ilość komentarzy do każdego artykułu (news.php):

-w tabeli artykuły dodać jedno pole: `ilosc_komentarzy` i zwiększać wartość pola przy każdym dodainu komentarza
-zliczać (count) ilość rekordów z tabeli komentarze gdzie id_artykułu = id artykułu

Co wydajniejsze i co byście wybrali? Jak to jest zorganizowane u Was?
tomsi
Ja robiłem tak:

1. <?php
  2. $zap = mysql_query("SELECT * FROM cos_tam ");
  3. $ilosc = mysql_num_rows($zap);
  4.  
  5. echo $ilosc;
  6. ?>
memory
wydajniejszy zapewne 1 sposob. Ja uzywam drugi sposob albo przedstawiony przez tomsi
piotrooo89
po to są takie funkcje aby z nich korzystać... terasz pytanie czy wykonasz to po stronie mysql'a za pomocą COUNT albo po stronie php za pomocą funkcji którą podał Ci ~tomsi
bmL
Metoda tomsi zabiła by każdą bardziej bardziej rozbudowaną i obleganą aplikację przecież pobiera z bazy wszystkie komentarze.
Zdecydowanie najszybciej i najwydajniej będzie utworzyć oddzielne pole dla liczby komentarzy ewentualnie mniej wydajne użyć funkcji COUNT do zliczenia komentarzy.
Jeżeli komentarzy nie będzie dużo to nie będzie dużej różnicy ale jeżeli komentarzy będzie od groma to zdecydowanie pierwsza opcja będzie dużo szybsza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.