Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak zrobić linik w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zort
o to chodzi ze he zrobić wczytywanie pliku takiego jaki jest podany w '$g tylko ze jak go wczytam to nic nie wyskakuje dlatego ze ten plik jest zapisany w funkcji ten plik naprzykład

1. <?
  2. include("funkcja.php")
  3. dodo($a,$b);
  4. ?>

to jest tak funkcja co jest w tym pliku
ale
jak bede chiał wyczytac ten plik za pomocą include to nie chodzi a mi najbardziej o to chodzi ze che zrobić system szabonów
czyli ze do szablonu wklepuje tylko linki a on już sam reszte robi ale nie che mi to chodzić bo nic mi sie nie wyświetla powiedzcie jak ja mam to zrobić
dry.gif
bmL
Jeżeli to ma być system szablonów (bo tak to opisałeś że nie wiem do końca o co biega tak szybko to opisywałeś ;-)) to:
file_get_contents
Jeżeli dodatkowo chcesz w tym szablonie np. zamienić zmienne $... na ich zawartość to albo musisz napisać własny system szablonów na klasach albo zainteresować się funkcją evail. Ostatecznie zrobić jakiś prosty kompilator szablonów.

Wszystko oczywiście moim skromnym zdaniem ;-)
KCG
Ale zwała z ziomka, ja nie mogę laugh.gif Głównie chodziło o interpunkcję i jakąś logikę w zdaniach, a nie polskie znaki. Btw. widzę, że zastosowałeś taktyczne błędy ortograficzne thumbsupsmileyanim.gif , wskazujące raczej na dysortografię, a nie cudzoziemce, ale propsy za kreatywność.
Jeśli szablony to smarty i będziesz miał z głowy, manual po angielsku, to pewnie dasz radę bez problemu winksmiley.jpg chyba, że ze wschodu jesteś tongue.gif laugh.gif
zort
Dalej nie chodzi czekajcie zaraz wam pokasze o co mi chodzi ok

1. <?php
  2.        // zmienna $go przekazana metoda GET
  3.      $go = $_GET['go'];
  4.      // sprawdzamy czy zmienna $go nie jest pusta
  5.      if(!empty($go)) {
  6.          // sprawdzamy czy plik o danej nazwie istnieje
  7.        $x="./include/$go.php";
  8.        print$x;
  9.          if(is_file("$x")) file_get_contents("$x");
  10.          // jezeli plik nie istnieje wyswietla się komunikat
  11.          else echo "<br />Nie ma takiej strony :-(";
  12.      }
  13.      // jezeli zmienna $go jest pusta wyswietla się strona glowna
  14.      else include "include/start.php";
  15.      
  16.    ?>

to jest index.php
ten -plik co laduje
np.
a to jest ten drugi plik

1. <?php
  2.  
  3.  require_once ("Fukcja login.php");
  4.  
  5.  
  6.  
  7. dodawanie_user($lo, $haslo, $haslo2, $plec, $dni, $misiace, $lata, $wyksztalcenie, $miasto, $email, $gg, $aqq, $tlen, $email);
  8.  
  9. ?>

i mi chodzi o ten index nie chodzi wogule wczytywanie tego pliku jedynie co wyskakuje to pusta strona i tyle
co mam zrobiec
Hazel
Zapytac na obcojęzycznym forum, bo czytałem, czytałem, i nie umiem zrozumieć. Nawet jeśli nie jesteś Polakiem, to chyba wypowiadanie się na polskim forum wymaga jakiegokolwiek poszanowania innych użytkowników, od których za darmo oczekujesz pomocy. To co piszesz nie ma sensu, w kodzie który podajesz wywołujesz jakieś funkcje, których nigdzie nie napisałeś, dołączasz kodnie z tej strony, którą potrzeba, a jeśli się mylę to kwestia tego, że na klawiaturze najwidoczniej nie masz przecinków i kropek.

A jak wyskakuje pusta strona to znaczy tyle, że nie wyświetlasz nic.

1. <?php
  2. if(is_file("$x")) file_get_contents("$x");
  3. ?>

No i dobrze. Znaczy powinno być bez cudzysłowów, ale prawie dobrze. Co chcesz wyświetlić?
zort
O to chodzi ze che wyswietlic funkcje jakąs ale nie mogę bo nie che wyswietlic ale pokazuje ze strona istnieje ale nie moze nie wiem czmu jej załadować powieci mi jakim poleceniem mam ją załadować questionmark.gif bo include i to drugie co ugury napisał nie chodzi
carck3r
Muszę Cię zmartwić, ale nie wiemy o co Ci chodzi.
zort
o to zeby mugł załadować ten plik w którym jest funkcja
Ociu
Panie zort. Proponuję aby wrzucić każdy swój post do worda, aby sprawdzić pisownie, bo błędy jakie popełniasz są rażące, lub ściągnąć polskiego firefoxa, on ma zaznaczanie błędów ortograficznych. No i zacznij używać bbCode. Każdy następny post z błędami ortograficznymi lub brakiem bbCode skończy się warnem.

Co do reszty użytkowników. Jakikolwiek post na temat ortografii zorta będzie warnem dla autora postu.
zort
Ok a własnie może ktoś wie jak zrobic setcookes w funkcji php bo o to chodzi ze nie działa wie ktoś jak to zrobić
erix
Manual wie: setcookie" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Tam jest wszystko.

Cytat
bo o to chodzi ze nie działa

Coś źle robisz, ale nikt nam nie dał chmodów dla szklanych kul.
zort
o to chodzi ze ten skrypt cały co zrobiłem chodzi ale jak załaduje do szablonu to go szlak trafia a mam takie pytanie czy w setcookes jest podział na domeny czy da sie usunąć cookies z innego serwera bo może dlatego sie nie da ze nie wprowadziłem mu nazwy domeny może być takie tego wpływ
erix
Nie da się usunąć cookie z innej domeny. Względy bezpieczeństwa.
zort
a cha ale powiesz mi czemu nie che działać cookes bo jak laduje z linka dane do cukisa to wogule nie che działac ten cookes
są jakieś np mozliwosci w których cookes nie bedzie działać czy co questionmark.gif
  1. <?php
  2. $za = "SELECT `grupa` FROM `uzyt` WHERE `login`='$login'";
  3. $fo = mysql_query($za);
  4. $grupa = mysql_fetch_row($fo);
  5. setcookie("login",$login,time()+3600*3,"http://localhost/");
  6. setcookie( "grupa",$grupa[0],time()+3600*3,"http://localhost/");
  7. print $login;
  8. echo "wykonane";
  9. ?>
hwao
zort proszę o stosowanie się do zasad panujących na forum:
1. Kod PHP umieszczamy w [PHP] nie dla tego że takie jest widzimisię tylko ułatwia to odczytanie i udzielenie odpowiedzi.
2. Proszę pisać po polsku - korzystaj ze sprawdzania pisowni w firefox'ie (podkreśli Ci od razu wyrazy błędnie napisane) lub też wrzucaj posty przed zapisem do worda i tam je poprawiaj. Koleje tak rażące błędy w pisowni zaowocują zamknięciem tematu, bądź też usunięciem posta. Robienie takich błędów to nie brak wiedzy, tylko lenistwo.
Dariusz_512
Panowie w takich przypadkach to do googli kopiuje kawałek w kodu źródłowego i od razu wiadomo skąd kod zerżnięty i wiadomo co poszło źle.

Zert. Widzę, że próbujesz uruchomić szablon z tej strony.

Jeśli coś idzie nie tak z cudzym kodem i nie masz pojęcia o co chodzi, najprostszą drogą jest wszystko wykasować a potem wgrać jeszcze raz. Proponuje także byś ściągnął szablon z tego linka:

http://www.kess.com.pl/index.php?sid=10&pid=54

A w cudzoziemca nie wierze, jeśli to prawda to może się wypowiedzieć na forum swojego kraju. Co stoi na przeszkodzie?
zort
tak pozatym to ja go sam pisałem ten kod
erix
Cytat
a cha ale powiesz mi czemu nie che działać cookes bo jak laduje z linka dane do cukisa to wogule nie che działac ten cookes
są jakieś np mozliwosci w których cookes nie bedzie działać czy co

Cookies się odczytuje via $_COOKIE['nazwa']. Teraz wyłącza się register_globals i nie możesz po prostu korzystać bezpośrednio z takiej zmiennej. Kurs PHP się kłania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.