Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Licznik
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tomsi
Chciałem zrobić tak, że za każdym razem jak zostanie uruchomiony skrypt jeden.php to do bazy (id, data, godzina, liczba) zostanie dodany nowy rekord z unikalnym numerem id, data, godzina i liczba powiększoną o 1 od poprzedniej. Wszystko mi się dodaje oprócz liczby, która zawsze jest 0. Jak zrobić takie powiększanie tej liczby z bazy?
Albitos
Ale po co ci taka liczba, skoro masz pole ID... Które jak rozumiem też jest za każdym razem zwiększane o jeden i spełnia wszystkie twoje kryteria?
ArekJ
Nadaj temu polu w bazie auto_increment. Chociaz pryedmowca dobrze pisze, ze pole ID tak samo dziala.
skowron-line
  1. <?php
  2. $q =mysql_query( 'SELECT liczba FROM tbl WHERE id='. $_GET[ 'id' ] );
  3. $A = mysql_fetch_assoc( $q );
  4.  
  5. $qe = mysql_query( 'INSERT INTO tbl ( id, godz, data, liczba ) VALUES ( '. $_GET[ 'id' ] .',  "'. date( 'H:i:s' ) .'", "'. date( 'Y-m-d' ) .'",  "'. $A[ 'liczba' ] + 1 .' " ) )';
  6. ?>
tomsi
No wiem, że ID spełnia tą rolę i w sumie macie rację. Tylko będę musiał w bazie zrobić sobie jakieś dodatkowe pole bo jeżeli wyczyszczę bazę a skrypt nie będzie uruchamiany to jakis czas będzie 0. Dopiero po uruchomieniu ID będzie np. 101.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.