Napisałem sobie małą stronę do obliczania średniej, jednak nie wiem jak tą średnią obliczyć

http://www.czymail.yoyo.pl
Na stronie można dojść do strony /przedmioty_step_2.php i dalej jest pusta strona. Dlaczego? Bo nie wiem jak obliczyć średnią.
Kod przedmioty_step_2.php:
<?php require('config.php'); include('gora.txt'); // podzielenie przedmiotów i włożenie do tablicy // obliczenie ilości przedmiotów // wypisanie ilości przedmiotów echo '<div style="background-color: #fff7d9">Ilość przedmiotów: <span style="color: red; font-weight: bold">'.$ilosc2.'</span><br /></div>'; ?> <form action="srednia.php" method="post"> <?php for ($i=0;$i<=$ilosc;$i++) { echo "<div style='background-color: #fffdf4'>$i. ".'<span style="font-size: 14px;color: green;font-weight: bold">'.strtoupper($tablica[$i]).'</span>'." - <span style='font-weight: bold'>Twoja ocena:</span> "."<input type='text' maxlength='1' size='1' name='$tablica[$i]' /><br /><br />\n</div>"; } ?> <input type="submit" value="Oblicz średnią!"> </form> <?php include('dol.txt'); ?>
config.php:
<?php $DOCUMENT_ROOT = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']; $nick = $_POST['nick']; $przedmioty = $_POST['przedmioty']; ?>
Jak widać w pliku przedmioty_step_2.php użyłem pętli do wyświetlania przedmiotów. Teraz nie mam pojęcia jak mogą nazywać się zmienne wprowadzone przez usera (bo np. Język Polski możesz zapisać jako: j.polski albo polski albo jezyk_polski etc.). W jaki sposób sprawdzić te zmienne?
Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
edit:
Plik przedmioty.php:
<?php include('gora.txt'); require('config.php'); $sciezka = "$DOCUMENT_ROOT/pliki/$nick.txt"; { exit; } if(!$uchwyt) { exit; } ?> Wypisz przedmioty(oddzielaj spacjami): <form action="przedmioty_step_2.php" method="post"> <table border="0"> <tr> <td><input type="text" name="przedmioty" /></td> </tr> <tr> <td><input type="submit" value="Dalej"></td> </tr> </table> </form> <?php include('dol.txt'); ?>