MateuszS
3.01.2009, 11:02:33
Witam. Chodzi mi o to że mam np stronę www.test.pl/login.php na ktorej to znajduje sie formularz logowania. Ale, tu uwaga! Po wpisaniu hasla i loginu, ten formularz znika i zamiast niego pojawia sie cos w tym stylu: Zostales zalogowany, trwa przekierowanie na strone dolelową blabla ale to pisze nadal na index.php nie na zadnej innej... ciekawie czy ktos zrozumial o co mi chodzi ;] Tak sie robi np na forach
skowron-line
3.01.2009, 11:09:46
To co napisałeś jest raczej w miarę jasne bynajmniej dla mnie.
Możesz użyć Ajax -a a dokładnie ( advAjax i metody submit, która po wciśnięciu submita zablokuje formularz )
-
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t59494.html tu jest przykład użycia
- wywołując onLoading wypisz tekst gdzieś na stronę że trwa sprawdzanie danych,
- a jak przyjdzie odpowiedz z serwera z informacją o poprawynych danych to przekierujesz użytkownika na następną stronę.
Za dużo do AJAXa się przyzwyczailiście. Wystarczy prosty
header('Location: plik.php');
lub (jeśli po kilku sekundach ma dopiero wchodzić na inną stronę
<meta http-equiv="refresh" content="5;url=http://example.com/">
MateuszS
3.01.2009, 18:22:29
Jak jzu pisalem... strona ma byc ta sama. Header przenosi do innej
piotrooo89
3.01.2009, 18:29:09
daj w action formularza: action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>"
aha i oczywiście dodaj obsługę php na jednej stronie.
MateuszS
3.01.2009, 23:24:18
Nie wiem jak to ma mi pomoc oO Chyba sie nie rozumiemy.
Ja chce aby po nacisnieciu na submit zniknelo pole tekstowe a w tym miejscu pojawil sie moj napis. Ale nie w osobnych plikach tylko w tym jednym. Bez form action="plik.php"
Cytat(MateuszScirka @ 3.01.2009, 23:24:18 )

Bez form action="plik.php"
No to jednak ajax. Ale dlaczego bez FORM ACTION chcesz to zrobić?
MateuszS
4.01.2009, 13:35:31
Bo form action odwoluje do innego pliku nie?
Przecież możesz w index.php równie dobrze zrobić <form action=index.php> i otworzy Ci tą samą stronkę.
decha-design
4.01.2009, 14:30:30
Cytat(Skie @ 4.01.2009, 14:16:22 )

Przecież możesz w index.php równie dobrze zrobić <form action=index.php> i otworzy Ci tą samą stronkę.
a dokładnie to
<?php
if ($_POST['ok') {
} else {
echo '<form action="index.php" method="post"> <input type="submit" value="dupa" name="ok" />
';
}
?>
MateuszS
4.01.2009, 15:15:17
To mi nic nie da bo zawartosc sie nie zmieni. Dalej bedzie formularz pokazany a nie napis ktory chce. Po zatwierdzeniu formularza on ma zniknac i na tej samej stronie ma sie pojawic napis "wiad. wyslana pomyslnie"
decha-design
4.01.2009, 16:24:27
Teraz to mnie rozwaliłeś umysłowo. Czy ty masz problem z myśleniem czy z dostosowaniem prostego kodu do własnych potrzeb?
<?php
if ($_POST['ok') {
// A TUTAJ TWOJA IFORMACJA
echo 'wiadomość wyslana poprawnie';
} else {
// TUTAJ TEN TWÓJ FORMULARZ
echo '<form action="index.php" method="post"> <input type="submit" value="dupa" name="ok" />
';
}
?>
MateuszS
4.01.2009, 18:43:58
W dostosowaniu kodu do własnych potrzeb. Nie gniewaj się bo dopiero ten post przeczytałem. Pisałem już że mam problemy z forum. Słabo mi działa. Dzięki zaraz coś pomodzę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.