Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] rozmiar zapytania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
skellig
witam!
nie mogłem znaleźć na forum odpowiedzi na moje pytanie:

chciałem wyświetlić wynik wyszukiwania w bazie iluś tam rekordów. problem w tym, że nie wiem ile rekordów pobrało zapytanie,
więc nie wiem, co wsadzić do pętli, która wyświetli wszystkie pola z danego rekordu:

Kod
$sql = mysql_query ('SELECT * FROM `users` WHERE nazwisko LIKE \'K%\'');

for ($x = 0; $x < 10; $x++) {

$dupa = mysql_fetch_row($sql);

foreach($dupa as $pole)
     {
     echo $pole . '
';
     }
echo '
';
}

Tutaj wypisałem tylko 10 rekordów, bo nie wiem jak znaleźć ich liczbę. Próbowałem użyć count($sql), ale to widać nie jest normalna tablica, bo zwraca tylko jeden wynik. Jak to zrobić?

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrówki
erix
Cytat
chciałem wyświetlić wynik wyszukiwania w bazie iluś tam rekordów. problem w tym, że nie wiem ile rekordów pobrało zapytanie,
więc nie wiem, co wsadzić do pętli, która wyświetli wszystkie pola z danego rekordu:

Użyj pętli while" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zamiast for" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.

Zresztą, masz odpowiedni przykład w manualu: mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
SzamanGN
W swoim kodzie dopisz:
  1. <?php
  2. $ileRekordow=mysql_num_rows($sql);
  3. ?>

Przykład:

1. <?php
  2. $sql = mysql_query ('SELECT * FROM `users` WHERE nazwisko LIKE 'K%'');
  3. $ileRekordow=mysql_num_rows($sql);
  4. echo 'Ilość użytkowników z nazwiskiem zaczynającym się na K: '.$ileRekordow;
  5. ?>

Znalezienie odpowiedzi zajęło mi jedną minutę. Manual nie gryzie.
skellig
Dzięki:) wierz mi, że sprawdzałem w manualu, ale musiałem to przeoczyć albo czegoś nie zrozumieć. Tak czy siak dziękuję:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.