Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Zapytanie do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
FasOlQa
Witam, proszę o podpowiedź... Robię coś w rodzaju bazy firm i potrzebuje kodu który wyświetli nazwę firmy w której jest rekord który jest nazwą działu. Nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć ale mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie winksmiley.jpg przykład

id - nazwa firmy - adres firmy - strona internetowa firmy - branża firmy

chodzi mi o zapytanie które mógł bym użyć na stronie dzięki któremu wyświetlą mi się wszystkie nazwy firm w których branża firmy będzie równa budownictwo itp...

jeśli ktoś mnie zrozumiał proszę o podpowiedź smile.gif
Rafal Filipek
1) popraw temat bo ten nie nie mowi
zakladajac ze twoja tabela w bazie nazywa sie firmy wystarczy
Kod
select * from firmy where branza_firmy = 'budownictwo'

polecam jakis baaardzo podstawowy kurs sql.
FasOlQa
CODE
$zapytanie = "SELECT * FROM kategorie ORDER BY kategoria ASC";
$wynik = mysql_query($zapytanie, $polaczenie) or die ('Błąd: ' . mysql_error());

while ($rekord = mysql_fetch_assoc($wynik)) {

?>

echo $rekord['kategoria'];
echo ('
| ');
}
?>

if ($_GET['akcja']=='pokaz') {

$zapytanie = "select * from firmy where kategoria = $rekord['kategoria']";
$wynik = mysql_query($zapytanie, $polaczenie) or die ('Błąd: ' . mysql_error());

while ($rekord = mysql_fetch_assoc($wynik)) {

echo ' ' .$rekord['kategoria']. ' ';
}

}
?>

Nic mi nie wyświetla sad.gif
mike
Cytat(FasOlQa @ 5.01.2009, 16:40:57 ) *
Nie mogę dać kolorowania dla kodu więc daje normalnie
Możesz. I proszę natychmiast to poprawić.
Podobnie proszę postąpić z tytułem wątku. Proszę go nadać, Same tagi nie są tytułem wątku.
Rafal Filipek
poczytaj jak uzywac bbCode
co do twojego skryptu, to zastanow sie nad tą linijką
Kod
FasOlQa
Jak wstawię zamiast $rekord['kategoria'] wpisze 'budowictwo' to działa ale wtedy obojętnie na jaki link kliknę pokazuje mi tyle razy napis "budowictwo" ile razy jest ono w bazie danych, jeśli są dwie firmy w tym dziale to pokaże mi 'budowictwo budowictwo' a ja chciał bym żeby pokazało mi nazwę firmy która była by linkiem...
Rafal Filipek
Wiem, że działa. Chodzi o to że w tej części skryptu zmienna
Kod
$rekord['kategoria']
jest niezidentyfikowana.
powiedz mi, po co robisz linka w ktorym przekazujesz id kategorii questionmark.gif chyba po to zeby go uzyć ! Wiec czemu tego nie robisz !? Kolejna sprawa, skoro masz tabele kategorie po co trzymasz w tabeli firmy w kolumnie kategoria tekst a nie id danej kategorii ?
FasOlQa
Dlatego bo nie wiem jak to zrobić:) a w taki sposób nawet działa:) i tak nie wiem co mam zrobić, żeby było tak jak chce... Poszukam może jakiegoś innego rozwiązania... Dzięki
Rafal Filipek
1) zmien baze tak aby przechowywac id kategorii w tabeli firmy w kolumnie kategoria
2) poczytaj jak sie używa $_GET ( z tego co widze powinienes to wiedziec bo używasz )
wykorzystaj zmiane i zdobytą wiedzę na temat $_GET aby wykorzystać zmienną id którą przekazujesz w linku w tym zapytaniu :
Kod
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.