Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kwerenda zliczajaca
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
szpunar85
Witam

Jestem dosyc nowym uzytkownikiem accessa i mam pewien problem. Sytuacja wyglada tak: mam baze danych dla przedstawiciela handlowego ktory odwiedza apteki. Interesujace mnie w tym przypadku tabele to: Osoba zamawiajac(Id, imie, nazwisko, numer telefonu, apteka (jest odnosnikiem/kwerenda ktora pozwala wybrac apteke); Apteka (Id, nazwa, tel, fax, nip, frekwencja wizyt, grupa, dane adresowe); Spotkania odbyte (Id, godzina rozpoczecia, godzina zakonczenia, sprzedaz, reklamacja, dekoracja wystawy, demonstracja, kwota zamownienia i apteka (znowu kwerenda/odnosnik tym razem apteki i osoby zamawiajacej). Zlaczenia sa miedzy polem apteka w osobie zamawiajacej i spotkaniu odbytym a polem id w aptece. Tyle tytulem wstepu. Potrzebuje teraz napisac kwerende ktora dla kazdej apteki zliczy ilosc odbytych spotkan w ostatnim miesiacu. To znaczy po prostu podliczy ile w ciagu ostatniego miesiaca przedstawiciel zarejestrowal spotkan w kazdej z aptek (chyba najlepiej wedlug nazw bo jedna apteka moze miec kilka osob zamawiajacych), a na koniec najlepiej zeby porownalo dla kazdej apteki wynik z polem frekwencja wizyt i wyswietlilo tylko jezeli sie rozni...

Wiem, ze dosyc zagmatwane, dlatego mam z tym problem, bede wdzieczny za kazda pomoc.

Pozdrawiam
Beatus
Dział forum access jest tu nieco obumarły, tj. mało kto odpisuje na posty, szkoda bo sama mam ogromne braki w access i często czegoś szukam.
Co do twojego problemu.
SELECT szkol_dane.dataod, Count(Pbo.IDbo) AS PoliczOfIDbo
FROM Pbo INNER JOIN (szkol_dane INNER JOIN szkol_bo ON szkol_dane.Idszkol = szkol_bo.szkID) ON Pbo.IDbo = szkol_bo.BoID
GROUP BY szkol_dane.dataod
HAVING (((szkol_dane.dataod) Between [data od] And [data do]));
Dla wyjasnienia, nie pozmieniałam nazw tabel, więc są z jednej z moich baz, a nie zgodnie z twoją. Szkol-dane będzie tabelą analogiczną do twoich aptek, zaś Pbo do twoich przedstawicieli. Jest też połącznie tego wszystkiego z innymi tabelami, które u ciebie będzie odmienne.
Nie wiem czy o to dokładnie ci chodziło.
W ten sposób kwerenda będzie pytała użytkownika na wejściu o przedział dat z którego potrzeba informacji. Jednak daty takie można też wpisać na sztywno. Zamiast data od i data do po Between tyle że nie w nawiasach kwadratowych tylko w #. Wtedy trzeba zrobić dużo kwerend, które będą pokazywały informacje dla określonych przedziałów czasowych. Dopiero wyniki tych kwerend można sobie porównywać korzystając z kolejnych kwerend lub raportów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.