Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ilu języków programowania można się nauczyć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
rzymek01
@Wykrywacz
Cytat
@rzymek01 Po czym wnioskujesz
Cytat
masz 50% racji:) to jak powstają nowe rozwiązania?

Bo jak widać dalej na pewno nie po doświadczeniu zawodowym....

taki sarkazm z mojej strony, a z twojej grubiaństwo (jak taki pępek świata się zachowujesz, jak wszechwiedzący) biggrin.gif napisałeś, że korzystasz tylko z gotowych rozwiązań, to jak powstają nowe? z samych gotowców? jednak czasem trzeba coś naskrobac od nowa, przebudowac, ulepszyć :/

Cytat
jeżeli twierdzisz inaczej proszę pokaż przykład, wykazujący że serwery M$ są bardziej dziurawe w stosunku do unixowych...

czytam np. o wywalających się serwerach pod windę obsługujących reklamy
czytam o nowych wirusach
czytam, że hakerzy nie mają problemu w wejściu pod windę

@nasty
Cytat
Jakim prawem mając taką wiedze możesz sie wypowiadać na temat .NET vs. Java?

sorry, ale w ogole się nie wypowiadałem na temat .NET vs Java sadsmiley02.gif

Cytat
Jakim prawem mając taką wiedze możesz sie wypowiadać na temat (...) Windows Server vs. Linux ?

nie mam porażającej wiedzy, ale widzę, np. po firmach hostingowych, że tam sa same unixy
Wykrywacz
@rzymek01 lol bo są to serwery web'owe. Ja piernicze po jaką cholere mieli by stawiać to na windach? Żeby wydać forsę?

Cytat
taki sarkazm z mojej strony, a z twojej grubiaństwo (jak taki pępek świata się zachowujesz, jak wszechwiedzący) biggrin.gif napisałeś, że korzystasz tylko z gotowych rozwiązań, to jak powstają nowe? z samych gotowców? jednak czasem trzeba coś naskrobac od nowa, przebudowac, ulepszyć :/

Zanim zaczniesz głupio gadać wyjdź spod swojego kamienia i zapoznaj się tematem o którym mówisz, a już napewno zanim nazwiesz VS zbiorem gotowców.

Bo jak to już cytowałem wielokrotnie nie masz pojęcia o czym piszesz.
Cytat
czytam np. o wywalających się serwerach pod windę obsługujących reklamy
czytam o nowych wirusach
czytam, że hakerzy nie mają problemu w wejściu pod windę

Gdzie? Proszę o linka? Bo bredzisz tak że się ciebie słuchać nie da.
Proszę pokaż mi artykuł w którym jest opisany pad jakiegoś serwera windowego...
rzymek01
właśnie pisałem o serwerach webowych :/

@Wykrywacz, toczysz w tym temacie niepotrzebną dyskusję, zrobiłes OFFTOP, pytanie autora tematu było ile języków mozna się nauczyć, a nie jakieś dywagacje

apropos mam jeden argument, który przemawia na ~M$:
99% rzeczy stworzonych przez tą firmę jest niezgodnych ze standartami ... (np. IE, czy visual ....)
Wykrywacz
Cytat
99% rzeczy stworzonych przez tą firmę jest niezgodnych ze standartami ... (np. IE, czy visual ....)

No toś pojechał po bandzie. Może już zaprzestań swojej autokompromitacji.

Cytat
właśnie pisałem o serwerach webowych :/

Jak ja lubię takie wycofujące się odpowiedzi.

Daj sobie siana, naprawdę dzięki Jabolowi i Nastiemu udało się przez chwilę doprowadzić do fajnej wymiany zdań, więc proszę cię idź zająć się czymś innym i przestań się ośmieszać, z każdym kolejnym postem.
rzymek01
widocznie się nie zrozumieliśmy, bo ty założyłeś, że pisałem o czymś o czym nie pisałem,

a głównie moja pierwsza wypowiedź koncentrowała się na odpowiedzi autorowi, ale też było w niej zawarte to że się z toba nie zgadzam, i nigdzie innych serwerów niż webowych nie miałem na mysli, bo na innych się nie znam winksmiley.jpg

.. więc twierdzisz, ze IE jest zgodny ze standartami?
Piniek
Cytat(rzymek01 @ 21.01.2009, 15:25:04 ) *
.. więc twierdzisz, ze IE jest zgodny ze standartami?

IE 6 rzeczywiście nie jest zgodne ze standardami i co z tego ? Jeden program nie skreśla Windy, jest to nadal wiodący OS i nie zapowiada sie aby to się zmieniło. Więc rzymek01 skończ z tym tezami ze MS to zlooo bo tak nie jest.
Piniek
Cytat
99% rzeczy stworzonych przez tą firmę jest niezgodnych ze standartami ... (np. IE, czy visual ....).

I może mi powiesz że to nie ty pisałeś ? Nie odpowiadaj koniec tej bezsensownej dyskusji.

Pozdrawiam
Wykrywacz
Kiedy IE6 powstało powiedź ile przeglądarek w tym czasie obsługiwało standardy ustalone przez w3c?
Cytat
czy do tworzenia programów jest do kitu.

Jak już udowodniłeś wcześniej nie masz pojęcia o tworzeniu programów, a szczególnie na platformie .net, chyba że to trollowa akcja na podpierduche w takim razie gratulacje, podszycie się pod kompletnego głąba wyszło ci w 100%
mike
Cytat(rzymek01 @ 21.01.2009, 15:50:22 ) *
napisałem, że denerwuje mnie, że można by powiedzieć topowy soft czy do przeglądania netu, (...)
W przypadku IE możesz mieć razję. Ale ...
Cytat(rzymek01 @ 21.01.2009, 15:50:22 ) *
(...) czy do tworzenia programów jest do kitu.. :/
... teraz brniesz w ciemność. Wycofaj się Anakinie tongue.gif
Co masz na mysli? Jaki soft do tworzenia programów jest do kitu? VS?!
rzymek01
Heh... :/ do kitu zbyt mocno powiedziane - niezgodne ze standartem (chodzi o kompilator)
jak i również z pakietu office, do baz danych, też ma walnięte SQL

PS. i nie pisałem że M$ to zło biggrin.gif
rzymek01
sądze, że niektórzy z nas nie umieją czytac ze zrozumieniem, prosze:

cytat z mojego 1. postu
Cytat(rzymek01 @ 21.01.2009, 11:24:18 ) *
czytałem wczesniejsze Twoje posty i doszedłem do wniosku, że bardzo cenisz środowisko M$ i uwazasz, że jest wszedzie uzywane.

prawda

Cytat
Gruba większość serwerów to UNIXy, bo sa NIEZAWODNE, SZYBKIE, MNIEJ DZIURAWE, a nie winda która się może się w każdej chwili nie wiadomo z jakiego powodu zawiesić

prawda, (patrz: serwery webowe)

Cytat
powracając do tematu:
ja skromnie PHP (oczywiście wraz z przystawkami jak XHTML, CSS, czy SQL)
i skromnie C++
i hobbystycznie opengl i ogólnie coś z grafiką
no i marzeniem jest nauczenie się kiedyś JAVY tongue.gif

pozdrawiam

i tutaj odpowiedziałem autorowi, że najlepiej zając się np. dwoma językami typu PHP i C++ bo z wieloma się nie wyrobisz

nie ma tu żadnych treści mogących kogoś obrazić w przeciwieństwie do twoich wypowiedzi w całym temacie

KONIEC dyskusji
Wykrywacz
Cytat
prawda, (patrz: serwery webowe)

Jedyna prawda to tylko taka że są popularniejsze winksmiley.jpg

Cytat
KONIEC dyskusji

ufff
Jabol
Cytat(Jabol @ 20.01.2009, 17:03:27 ) *
Aha - i jeszcze jeden argument. Praktycznie dla każdej wymyślonej technologii, protokołu, api czy formatu istnieje implementacja w Javie. Jeżeli w ogóle istnieje w więcej niż jednym języku to istnieje w Javie. Jest to zazwyczaj kod dość dobrego standardu i wysokowydajny, często udostępniany przez producenta (Java jest językiem chętnie wspieranym bezpośrednio przez producenta technologii). Dlatego tak bardzo się sprzeczam, że Java nadaje się do integracji systemów.

Wracajac do offtopa ktory zostawiliscie to nikt nie obalil mojego chyba najlepszego argumentu. Rzeby wszystko bylo jasne, osobiscie nie obchodzi mnie ktory jezyk uwazacie za lepszy albo cus albo ktory Wykrywacz czy nasty uzywaja w swojej pracy (czy to z wlasnej czy nie z wlasnej woli).
@Wykrywacz, po prostu postawiles zalozenie ze sa rzeczy do ktorych Java sie nie nadaje (po tym jak ja postawilem zalozenie ze pisze sie glownie w Javie gdzie byc moze popelnilem blad, ale jestem jednak przekonany, ze jest to malo prawdopodobne). Mam nadzieje zrozumiales ze tak nie jest. Byc moze "nie jest najoptymalnieszym rozwiazaniem w porownaniu z innymi tworzonymi specjalnie w tym celu (jak C# do programowania na windowsa)", ale na pewno da sie w niej duzo efektywnie zdzialac.
Oprocz tego widze, ze wiekszosc z Was mysli o javie w zly sposob. Widzicie programy w Javie jako normalne programy normalnie dzialajace w srodowisku systemu operacyjnego. Ale tak nie jest. Programy Javy dzialaja w srodowisku maszyny wirtualnej Javy. Wszystko co wychodzi poza maszyne wirtualna w Javie to tak jak wykonywanie operacji zdalnych. Otwieranie pliku w Javie inaczej niz przez ClassLoader....getResource() to tak jak ladowanie czegos przez HTTP w normalnych jezykach (czy tez w normalnym srodowisku). Mam nadzieje, ze pozwoli Wam to Jave lepiej zrozumiec i lepiej zrozumiec jak sie w niej powinno myslec. Natomiast nie nalezy popelnic bledu i wyciagnac wniosku, ze to dziala na niekorzysc Javy.

Rzeczywiscie wam zeszla troszke dyskusja. Natomiast na podstawie IE na pewno nie powinno sie robic wnioskow co do Windowsa bo jak wiecie lub nie EU mysli powoli o zmuszenia ms do rozprowadzania winy bez ie i wtedy beda to naprawde dwa oddzielne produkty.
Cysiaczek
Jak jeszcze zobaczę flejma, poleca warny dla każdego z uczestników - pomnożone przez ilość napisanych nie na temat postów, także macie szanse zarobić bana
Wykrywacz
A ja doszedłem do wniosku po dyskusji, którą tak brutalnie i bezlitośnie zakończył Cysiaczek obiecując prezenty.
Że warto nauczyć się wielu języków prog. przynajmniej w stopniu podstawowym, aby móc wybrać ten w którym będzie dokonywało się specjalizacji. Niniejszym muszę odkopać książki do Javy ;P Szkoda że taką fajną dyskusję zamknięto.
Jabol
Cytat(Wykrywacz @ 23.01.2009, 09:36:01 ) *
Niniejszym muszę odkopać książki do Javy ;P Szkoda że taką fajną dyskusję zamknięto.

No to podjąłeś decyzję... Tak sobie myślę i nie umiem sobie wyobrazić, że miałbym się uczyć jakiegoś nowego języka. Kurcze, to tak jakbym się chciał się na nowo urodzić. Wyobraźcie sobie, że przez najbliższe dwa lata mielibyście być noworodkami niezdolnymi do niczego... Kurcze, głupio tak cofnąć się do niczego. No ale tym bardziej tylko należy dokładnie wybrać technologię / zestaw technologii które człowiek chce posiąść. Tym bardziej, że im lepiej się jakąś technologię zna tym mniej się chce cofać do początku.
mike
Cytat(Jabol @ 23.01.2009, 16:40:25 ) *
Tak sobie myślę i nie umiem sobie wyobrazić, że miałbym się uczyć jakiegoś nowego języka.
Właśnie to przeżywam. Java nie jest dla mnie nowym językiem, ale technologia J2EE owszem.
Cofnąłem się do zagadnień "jak napisać księgę gości". Frustrujące, że w jednej technologii wiem dużo a w drugiej nie.
Wykrywacz
W tym wypadku jestem jeszcze młodym padawanem, obierającym dopiero ew. specjalizację. winksmiley.jpg

Ale istotniejsze jest dla mnie poznanie możliwości niż sam fakt bycia uper wymiataczem w jednym, bo nie mam zamiaru być winksmiley.jpg, więc poziom który muszę osiągnąć to taki aby móc stwierdzić co lepiej zastosować. Bądź przynajmniej móc się zorientować co za burdel ktoś mi w kodzie porobił winksmiley.jpg
peter13135
 czy waszym zdaniem php ma przyszłość?? czy teraz opłaca sie nauka tego języka??, z tego ci mi wiadomo jego popularność spada
Spawnm
Cytat(peter13135 @ 15.02.2009, 22:28:29 ) *
 czy waszym zdaniem php ma przyszłość?? czy teraz opłaca sie nauka tego języka??, z tego ci mi wiadomo jego popularność spada

gdzie tak wyczytałeś ?
Puciek
Nie widzie dlaczego mialby nie miec przyszlosci, jest wiodacym w popularnosci jezykiem skryptowym dla web, w ktorym byle nub jest w stanie zrealizowac w pewien sposob swoje potrzeby.
ucho
Mnie martwi co najwyżej stan oficjalnej implementacji PHP. Ostatnio trafiłem na dwa bugi które w tak dojrzałym produkcie raczej nie powinny się zdarzyć. Konkretnie php czasami zapomina wyrzucić do stderr/logów informacje o Fatal Error tylko po prostu kończy działanie. Drugi jest jeszcze gorszy - rzucanie wyjątków powoduje w pewnych przypadkach segfaulty... Obawiam się, że kod php jest już takim spagetti, że nikt nie jest w stanie tego ogarnąć poprawić nie mówiąc o dodawaniu nowych rzeczy.

OT - Puciek - twój awatar nie dawał mi spokoju, bo wydawał mi skądś znajomy, w końcu użyłem googli żeby się upewnić, grasz w EveOnline? smile.gif
Puciek
A zgłosiles bug do chłopcow z php ? I w programowaniu nic nie dzieje sie "czasami" wiec zrobic trace i zglosic blad. Mysle ze ludzie z php dosc dobrze sobie radza z ogarnieciem kodu, a co do ze takie bugi w dojrzalym produkcie nie powinny sie zdarzyc to jestyes w sporym bledzie bo bugi byly, sa i beda czescia kazdej aplikacji wiekszej.
peter13135
Cytat(Spawnm @ 16.02.2009, 09:19:59 ) *
gdzie tak wyczytałeś ?

1, to na jakimś wykresie, php było bodajże na 6 miejscu i spadało
2. na blogu viawww (czy jakos tak), ktoś coś pisał że php sie słabo rozwija, i że on teraz bedzie sie uczył ruby smile.gif

w każdym bądź razie ja pytam sie was o zdanie
mike
Cytat(peter13135 @ 16.02.2009, 14:42:21 ) *
(...) on teraz bedzie sie uczył ruby smile.gif
Ja na ten przykład porzuciłem rozwianie się w kierunku PHP na rzecz Javy. Zapraszam: Michał Mech - W stronę Java EE
Naprawdę sądzisz, że to wystarczający powód żebyś Ty zaczął omijać PHP?
pyro
Cytat(ucho @ 16.02.2009, 10:55:42 ) *
Mnie martwi co najwyżej stan oficjalnej implementacji PHP. Ostatnio trafiłem na dwa bugi które w tak dojrzałym produkcie raczej nie powinny się zdarzyć. smile.gif

Strona Kaspersky ostatnio została shakowana, gdyż miała błąd SQL Injection, w jądrze linuksa nie tak dawno wykryto blad, w windowsie tez jakis niecaly rok temu blad. Możesz już wyrzucić komputer za okno smile.gif
peter13135
oczywiście że nie sądze, ja uczę sie php bo programowanie w tym języku daje mi dużo przyjemności (pewnie dlatego że jest łatwy), ogólnie to od php zaczałem sie uczyc programowania (j/w bo łatwy biggrin.gif) i mam zamiar sie nadal go uczyć (chociaż to tylko takie moje hobby), chcę sie spytać was- programistów, co wy sądzicie o przyszłośći php, czy będzie zdobywało rynek czy bedzie słabnąć na rzecz innych języków (np java czy ruby, mimo że o innych językach od php niemam żadnego pojęcia)
erix
Cytat
co wy sądzicie o przyszłośći php,

Raczej marna... Raz - wersjonowanie - PHP6. Zmiany nie wprowadzają żadnej rewolucji.

Poza tym, zwykłe false zamiast wyplucia wyjątku dla funkcji interpretera. Wstyd. Ale wątpię, żeby ktoś to poprawił ze względu na kompatybilność wstecz...

Cytat
czy będzie zdobywało rynek czy bedzie słabnąć na rzecz innych języków (np java czy ruby,

Już zdobyło tym, że był pierwszy. Bardziej bym się Pythonowi przyjrzał.
peter13135
Już zdobyło tym, że był pierwszy. Bardziej bym się Pythonowi przyjrzał.
[/quote]

no ale pytanie czy nie straci rynku, choćby na rzecz Pythona
marcinkaszynski
Odpowiadam na notkę sprzed paru tygodni, bo w wątku niewiele pojawiło się głosów na odpowiedź, którą uważam za właściwą smile.gif

Warto poznać, przynajmniej powierzchownie, jak najwięcej bardzo różnych języków -- C/C++, Python/Ruby, Java, Lisp/Scheme/Clojure, Erlang, Prolog (oj), SML...

Po pierwsze: każdy kolejny zmienia nieco sposób myślenia o programowaniu.

C i C++ wmuszają pewne minimum wiedzy na temat architektury komputerów, głównie jeśli chodzi o pamięć. Pythona albo Ruby warto poznać, żeby wiedzieć jak zwięźle można pisać. Coś lispowego -- żeby wiedzieć o co chodzi z DSLami i przekształceniami kodu. Erlang -- dobrze zrobiona współbieżność, mikroprocesy zamiast wątków. Prolog -- programowanie wykręcone na lewą stronę; SML i ogólniej języki funkcyjne -- żeby zobaczyć, że można pisać naprawdę duże programy, które działają bezbłędnie od pierwszego kopnięcia. Jak już przejdą przez kompilator smile.gif

Po drugie: warto znać możliwie dużo narzędzi, żeby nie robić wszystkiego młotkiem. Hasło "język ogólnego przeznaczenia" to teoria, w praktyce przydatna porównywalnie z kompletnością Turinga.

Cytat(Jabol @ 23.01.2009, 16:40:25 ) *
Tak sobie myślę i nie umiem sobie wyobrazić, że miałbym się uczyć jakiegoś nowego języka. Kurcze, to tak jakbym się chciał się na nowo urodzić. Wyobraźcie sobie, że przez najbliższe dwa lata mielibyście być noworodkami niezdolnymi do niczego...

Dwa lata? Przesada. Jak znasz ze dwa-trzy języki imperatywne (typu C/C++, PHP, Java, Python), to każdy kolejny załapiesz znacznie szybciej.
Jabol
Cytat(marcinkaszynski @ 17.02.2009, 13:08:02 ) *
Dwa lata? Przesada. Jak znasz ze dwa-trzy języki imperatywne (typu C/C++, PHP, Java, Python), to każdy kolejny załapiesz znacznie szybciej.

Znam 4 - Java, Python, C, PHP i kilka nieimperatywnych - VHDL, Lisp, OPAL, sh... I jakbym miał się zacząć uczyć C# to jakbym miał iść do żłobka. Po prostu rzecz w tym, że oprócz składni ważne jest też środowisko i konwencje, których się tak łatwo poznać nie da.
bim2
Tak jak mówi Jabol, to powrót do korzeni. Nie chodzi i składnie, styl pisania. Ja zacząłem siębawić .Net i dużym plusem jest że wszystko jest na klasach, składnia się różni ale jednak jest bardzo podobna do tej z javascriptu/php. I tak musiałem nauczyć się na koneic zamknąć np. sockety, czy wątki, czego w php nie trzeba było robić. Troche tak głupio, że jestem w stanie w php połączyć się ze stroną i pobrać rss'a np. a w .Net narazie nie potrafię. smile.gif
Jabol
Cytat(bim2 @ 17.02.2009, 21:52:54 ) *
I tak musiałem nauczyć się na koneic zamknąć np. sockety, czy wątki, czego w php nie trzeba było robić.

Najpierw chciałem to skomentować. Potem doszedłem do wniosku, że najlepszym komentarzem będzie pozostawienie bez komentarza. Tylko nic nie pisząc jednak nie osiągnąłem efekty pozostawiania bez komentarza... więc ku ścisłości, chce przez to powiedzieć (i zauważcie, że skoro to wyrażam, to chcę to wyrazić, pomimo, że moje wyrażenie temu jakby zaprzecza... nieważne): bez komentarza.
Po prostu wciąż jesteś na początku swojej drogi i niektóre >>podstawowe koncepty<< są dla Ciebie nowe, to normalne. Też przez to przeszedłem. Ale no cóż - to tak jakbyś chciał po zapoznaniu się z fronpage (istnieje jeszcze? - to ostatnie narzędzie tego typu które pamiętam) umieć HTMLa. Także się nie frustruj - to nie powrót to korzeni, to prostu dalszu rozwój.
Pozdrawiam
smentek
Wracając do tematu. Można nauczyć się tylu języków programowania ile ich istnieje i nie jest to nawet zbyt trudne, Łatwiejsze niż np. żąglowanie 10 piłeczkami od tenisa.... Naka pierwszego języka programowania to kwestia paru miesięcy dłubania, następny język miesiąc, następny 2 tygodnie. Poniżej 2 tygodni ciężko już zejść w każdym razie ja bym nie dał rady... smile.gif. Choć podejrzewam, że od pewnego poziomu wiedzy i doświadczenia, nie jest to już istotne... Myślę że jest możliwym uczyć się nowego języka jednocześnie tworząc w nim całkiem skomplikowaną strukturę.

Pisze to całkiem poważnie. Cały opis języka Java, który to język można uznać za dość złożony, zmieścić możemy na 4 kartkach formatu A4, czcionka 12.

Przechodzą do kolejnych języków okazuje się, że każdy kolejny posiada elementy znane już z poprzednich języków. Np. funkcje, znajdziesz je w PHP, w javie, w C, w javascript itd. Oczywiście funkcja javascript jest czymś innym niż funkcja w PHP ale wciąż nie będzie to pojęcie całkiem nowe.

Tak więc pewnych idei uczysz się tak naprawdę tylko raz, potem jedynie znajdujesz różnice (czasem subtelne) w ich implementacji.

Do tego dochodzi poznanie bibliotek ale z nimi sprawa jest analogiczna. Jeśli stosowałeś coś raz, pozostaje tylko zlalezc odpowiednik.

Jeżeli weźmiesz programistę z 20 letnim stażem to jest duża szansa że zna on kilkanaście języków. W niektórych mogą być już całkiem nieużywane.

Jeśli miał byś z kimś takim startować w konkursie o to kto napisze leprzy program w języku którego on nie zna wogóle, a ty znasz dobrze ale nie masz doświadczenia w jego praktycznym wykorzytaniu (piszac wprost jestes amatorem ), nie masz najmniejszych szans, przegrasz... Przy czym twoja klęska będzie tym bardziej oczywista im bardziej złożony problem trzeba będzie rozwiązać.

Gość nauczy się składni twojego języka zanim ty rozkminisz jak zabrać się do pracy.

Problem polega na tym, że nauka składni danego języka programowania NIE jest równoznaczna z przyswojeniem sobie umiejętności DOBREGO wykorzystania danego języka w praktyce.

W praktyce, na chwile obecną ważne jest aby w jak największym stopniu ponznać programowanie zoriętowane naobiekty, Język nie jest ważny. Ważny jest tylko o tyle aby był w miarę nowoczesny i wspierał tego typu podejście.

mike
Cytat(smentek @ 12.08.2009, 01:01:17 ) *
Pisze to całkiem poważnie. Cały opis języka Java, który to język można uznać za dość złożony, zmieścić możemy na 4 kartkach formatu A4, czcionka 12.
Wnioskuję o przeniesienie tych głupot do wątku Humor.
pyro
// edit

@up, Właśnie chciałem powiedzieć to samo ^^
jmail
mike - masz rację z tym humorem winksmiley.jpg jednak smentek poruszył bardzo ważną kwestię.

Uczenie się jakiegokolwiek języka "na pamięć" nie ma żadnego sensu. Z dwom wyjatkami (a jakże biggrin.gif) HTML + CSS + JS i drugi to SQL.

HTML+CSS+JS będzie Ci potrzebny bez względu na to w jakiej technologii kodzisz strony a bez SQL jesteś jak w krzakach

Wszystko inne wkuwanie na pamięć jest bez sensu.

BTW

Ludzie, którzy uważają się za Bóg wie jakich koderów najczęściej wysypują się na algorytmice. Co z tego, że wie jak zakodzić problem jak nie wie jak go optymalnie rozwiazać??

Taki koder (wydaje mu się, ze świat leży u jego stóp), zna dziesiątki modułów, setki przydatnych funkcji, i Bóg wie co jeszcze idzie do firmy projektowej i na dzień dobry dostaje w ryj, że zarabia trzy razy mniej niż analityk, który ostatni raz kodził w Pascalu (bez turbo winksmiley.jpg), a który nowy system zabezpieczeń rozrysowuje w 15 minut z nazwami klas i deklaracjami funkcji.

Tu jest cała esencja programowania - odpowiednia analiza i projekt
pyro
Propo tych języków... tak naprawdę z tych co wymieniłeś to tylko (X)HTML i CSS trzeba znać na pamięć, a uczenie się reszty jest bez sensu.
nasty
Cytat(jmail @ 12.08.2009, 10:23:20 ) *
Ludzie, którzy uważają się za Bóg wie jakich koderów najczęściej wysypują się na algorytmice. Co z tego, że wie jak zakodzić problem jak nie wie jak go optymalnie rozwiazać??
Zgadzam się w 100%!

Cytat
Wnioskuję o przeniesienie tych głupot do wątku Humor.
Jeżeli chodzi o sam syntax - to jak najbardziej nie jest to żartem. Ale jak pisałem już kiedyś w innym wątku, ważniejsza od samego syntaxu jest jego otoczka.
smentek
smile.gif To nie są żadne głupoty. Jave da się to zmieścić na 4 kartkach A4. Do php 2kartki A4 wystarczą...
-=Peter=-
To lepiej zdefiniuj co rozumiesz pod pojęciem "nauka języka programowania". Domyślam się, że chodzi Ci jedynie o składnie i podstawowe biblioteki. Ja uczę się javy od lutego i w żadnym wypadku nie uważam, że ją znam. No może mogę nieśmiało powiedzieć "znam podstawy podstaw javy". Każdy ma inne wartościowanie słów "postawy", "zaawansowany" itp, ale to z tymi 4 kartkami A4 żeś walnął naprawdę głupio. Co na nich zamieścisz? Typy pętli, zasady obiektowości, klasy anonimowe, obsługę zdarzeń i inne podstawy, które są podstawami podstaw? Nauka języka, to nie tylko nauka składni, ale także multum bibliotek i całej otoczki, środowiska itp. Więc dlatego @mike (zresztą słusznie) Cie wyśmiał.
smentek
Nawet nie o podstawowe biblioteki ale o samą składnie mi chodzi.

http://helion.pl/ksiazki/tijav2.htm
mike
Cytat(smentek @ 12.08.2009, 14:37:13 ) *
To nie są żadne głupoty. Jave da się to zmieścić na 4 kartkach A4.
To są głupoty. Pierwsza głupota to sposób pomiaru i odniesienia a druga głupota to wynik.
Nawet samej składni i jej opisu Ci się nie uda zmieścić na takiej powierzchni.

Aaaaa, chyba, że miałeś na myśli: "To co znam z Javy potrafię zmieścić na ..."
W takie sytuacji po prostu znasz niewiele tongue.gif
smentek
Jestem otwarty na krytykę ale twoja jest mało konstruktywna...

Przeczysz faktom, na dodatek, uczepiłeś się kawałka mojej wiadomości a chyba nie zbyt dokladnie czytałeś całą jej resztę. Nie odnosisz się wogóle, do reszty tego co napisałem...
A pisałem o tym, że pewne idee są wspólne dla różnych języków programowania i mając je dobrze opanowane bardzo szybko łapiemy ( może nie wszyscy...) ich odopowiedniki w innym języku.
Jeżeli chodzi o biblioteki to oczywiście trzeba sięgać do dokumentacji, ale czego to dowodzi?
mike
Fakt: Nie da się zmieścić składni Javy na takiej przestrzeni.
Zaakceptuj to to pójdziemy dalej tongue.gif

Tablice tego typu to traktowanie tematu po łebkach po to by szybko odnaleść kilka istotnych szczegółów. Nie mają żadnego związku z pełnym opisem języka (nie mówię to o bibliotekach i technologiach pobocznych).
erix
Wiesz, z tego co mi o Javie wiadomo, to bez dokumentacji bibliotek za wiele nie zdziałasz. tongue.gif

Tak samo jest z JavaScript - co z tego, że składnia, skoro bez znajomości obiektów przeglądarki praktycznie niczego nie zrobisz?
smentek
Dobrze niech ci będzie, nie da się zmieścić składni javy na 4kartkach winksmiley.jpg
Spawnm
jave czy funkcje javy ?
To samo o php.
smentek
Cytat
Tak samo jest z JavaScript - co z tego, że składnia, skoro bez znajomości obiektów przeglądarki praktycznie niczego nie zrobisz?

Ściślej mówiąc nie zgodzę się że be znajomości obiektów, przeglądarki niczego nie zrobisz.

Znając sam framework/biblitekę (czy jak tam to nazwać) taki jak jQuery + absolutne minimum samej znajomości obiektowgo programowania w javascript, można zrobić już bardzo wiele.

Poza tym zauważyłem że jesteście przekonani że aby programować w danym języku trzeba znać go w całość. Tymczasem bywa wręcz przeciwnie, i javascript jest tego dobrym przykładem.

Język ten ma tyle fackupów, że 50% tego co jest w nim zaimplementowane lepiej jest nie dotykać.
erix
Cytat
Poza tym zauważyłem że jesteście przekonani że aby programować w danym języku trzeba znać go w całość. Tymczasem bywa wręcz przeciwnie, i javascript jest tego dobrym przykładem.

Popatrz na forum, ile ludzi leci z takim podejściem: dopiero zacząłem pisać, pomóżcie! nawet nie zadawając sobie trudu poznawania chociaż części. Wcale tak nie powiedziałem, że trzeba znać całość, a jedynie te elementy, które umożliwią napisanie czegokolwiek -> składnia, to nie wszystko.

Cytat
Ściślej mówiąc nie zgodzę się że be znajomości obiektów, przeglądarki niczego nie zrobisz.

A odnieś się do dokumentu nic nie wiedząc o obiekcie document. tongue.gif

Cytat
Znając sam framework/biblitekę (czy jak tam to nazwać) taki jak jQuery + absolutne minimum samej znajomości obiektowgo programowania w javascript, można zrobić już bardzo wiele.

Właśnie znając bibliotekę, czyli w konsekwencji więcej niż tylko składnię.

Cytat
Język ten ma tyle fackupów, że 50% tego co jest w nim zaimplementowane lepiej jest nie dotykać.

Bredzisz. [;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.