Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ilu języków programowania można się nauczyć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
smentek
Cytat
Popatrz na forum, ile ludzi leci z takim podejściem: dopiero zacząłem pisać, pomóżcie! nawet nie zadawając sobie trudu poznawania chociaż części. Wcale tak nie powiedziałem, że trzeba znać całość, a jedynie te elementy, które umożliwią napisanie czegokolwiek -> składnia, to nie wszystko.

Przewertuj ten wątek i znajdź mi kawałek w którym napisałem że składnia to wszystko? Co do ludzi których opisujesz, byłem jednym z nich ale czego to dowodzi?

Cytat
Ściślej mówiąc nie zgodzę się że be znajomości obiektów, przeglądarki niczego nie zrobisz.

Proszę bardzo:
  1. $(document).ready(function(){});

Przeciętny gość smarujący swój skrypt nawet nie wie że odnosi się do do DOM, (często nie wie nawet co to jest) jest to po prostu kawałek kodu który bezmyślnie wkleja w kolejnych skryptach które pisze...

Cytat
Właśnie znając bibliotekę, czyli w konsekwencji więcej niż tylko składnię.

Oczywiście, zgadzam się. Ale tytuł wątku to: "Ilu języków programowania można się nauczyć?" języki to nie to samo co ich biblioteki. Chociaż czasem granica się zaciera.

Cytat
Bredzisz. [;

Nie ja bredzę tylko pan Daglas Crockford http://video.yahoo.com/watch/630959/2974197 .

Ale co on tam wie stary dziadyga... erix wie lepiej... smile.gif
erix
Cytat
Przeciętny gość smarujący swój skrypt nawet nie wie że odnosi się do do DOM, (często nie wie nawet co to jest) jest to po prostu kawałek kodu który bezmyślnie wkleja w kolejnych skryptach które pisze...

Ale sama znajomość jQuery, to tylko kanwa - wiele skryptów opiera się też na znajomości samego języka (JS).

Cytat
Ale co on tam wie stary dziadyga... erix wie lepiej...

Może mówić i sam Bill Gates, na podcasty nie mam czasu. A jest takie powiedzenie: opinia jest jak d... - każdy ma swoją. Jeśli ktoś potrafi i wie, co chce napisać, to napisze w dowolnym języku. I gdybyś zauważył, nigdy nie opieram swoich stwierdzeń na podstawie wieku, tylko poglądów i tego, co mówi.

Cytat
Przewertuj ten wątek i znajdź mi kawałek w którym napisałem że składnia to wszystko? Co do ludzi których opisujesz, byłem jednym z nich ale czego to dowodzi?

Frameworkowo-gotowcowego myślenia, które - niestety - postępuje w zastraszającym tempie.

Cytat
erix wie lepie

A ja tak powiedziałem? Mam wrażenie, że chcesz koniecznie przeforsować swoją opinię, ale to jest Twój problem, ustąpię. Nie wiem, ile Ty siedzisz w IT, ja swoje zdanie wyraziłem w oparciu o zdobyte do tej pory doświadczenia.
smentek
smile.gif Wyluzuj,

Nie nie zależy mi na forsowaniu mojej opini wręcz przeciwnie, chciał bym aby ktoś mi udowodnił że nie mam racji, niestety widzę tak się nie stanie...

Mam do tego typu sporów takie podejście:

Jeśli nie mam racji i ktoś mi to udowodni, to się od niego uczę i mam z tego korzyść, jeśli racja jest moja i to ja to udowadniam to komuś, to wtedy cała korzyść należy do tej osoby a ja tylko poświęcam swój czas dla tej osoby...

Szanuję Twoje opinie na temat javascript a opinie Daglasa w tym temacie szanuję nawet bardziej i tyle.
Czytałem uważnie to co napisałeś w tym wątku i z wiloma Twoimi opiniami się zgadzam.

Pogadaliśmy sobie o javascript, ktoś to może przeczyta, przeleci wzrokiem przez te wypowiedzi wypowiedzi, które niczego sensownego nie wniosły, przylooka link o Crockforda, może sięgnie po jego książke i będzie miał z tego jakąś korzyść.
O to chodzi.

pozdrawiam.

erix
Cytat
może sięgnie po jego książke i będzie miał z tego jakąś korzyść.

Sęk w tym, że wiedza z książek często jest daleka od praktyki. Gdyby tak nie było, nie byłoby wątków na forum. ;]
-=Peter=-
@smentek - weź pod uwagę to, że javascript jest w pewnym sensie "specyficznym" językiem. To język, którego wcale nie trzeba świetnie znać aby go używać, bo jak zauważyłeś np. jQuery daje radę. No ale niekiedy samo jQuery nie wystarcza i trzeba znać niektóre niuanse, np. obsługa niektórych zdarzeń (np. nasłuchiwanie ruchu myszy), które różnią się w różnych przeglądarkach (FF/IE), a jQuery czy inne frameworki tego nie nadbudowywują.

Tak przy okazji, przenosi się trend z JS (to taka moja obserwacja m. in. tego forum, więc nie musi być wcale zgodna z prawdą tongue.gif), taki że niektórzy chcą przeskoczyć naukę programowania w danym języku (przykładowo w php) i odrazu rzucają się na frameworki, nie umiejąc programowania strukturalnego lub/i OOP w stopniu dobrym. W javascript to może przejść, bo samym jQuery można dosyć sporo zrobić, nie znając zbyt wiele czystego JS (ale uważam, że podstawowe minimum powinno się znać aby nie potykać się na banalnych problemach), ale w php czy javie takie coś nie przejdzie.
nasty
Cytat(-=Peter=- @ 12.08.2009, 17:55:08 ) *
@smentek - weź pod uwagę to, że javascript jest w pewnym sensie "specyficznym" językiem. To język, którego wcale nie trzeba świetnie znać aby go używać
A czy tak nie jest w każdym języku? :-)
smentek
Tak zgadzam się z Tobą, co do tego że javascript jest specyficznym językiem.

Prawdą jest także że obecnie za frameworki biorą sie osoby, których stan umiejętności jeszcze 5 lat temu uniemożliwiał by im tego typu zabawy. Nie wiem, to chyba kwestia lepszej dokumentacji, która obecnie jest dostępna.
Ale nie ma co dramatyzować taka jest ludzka natura że, człowiek chce zrobić coś konkretnego a nie tylko zagłębiać się w niuanse obiektowości.

We frameworkach wszystko sprowadza się do obiektowości. To znaczy programista "z brodą" zadbał o podstawowe mechanizmy dzięki czemu programista "niedoświadczony" ma poukładane standardowe mechanizmy, dzięki czemu może pisać proceduralny kod. Paradoks...

Moim zdaniem. nie ma w tym nic złego. Jeśli dany delikwent poradzi sobie z frameworkiem to jak mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia. Taka osoba będzie chciała rozwijać się dalej...
-=Peter=-
Cytat(nasty @ 12.08.2009, 17:13:27 ) *
A czy tak nie jest w każdym języku? :-)

Pisząc to zdanie chciałem napisać bez "świetnie", ale jakoś ten epitet niechcący się tam wepchał tongue.gif

@smentek - nie będe drążył tego tematu, bo chyba ta dyskusja o tym zjawisku nie pasuje do tego wątku smile.gif Częściowo się z Tobą zgadzam, ale wg mnie poznawanie frameworku nie znając oop zabiera więcej czasu i jest znacznie trudniejsze, niż nauka w odpowiedniej kolejności. Pozatym pisząc w jakimś frameworku nie używasz tylko jego klas, czasami (nie tak znowu czasami, bo cholernie często tongue.gif) przydzie napisać cały komponent, zbiór klas, który powinien mieć ręce i nogi, powinien być dobrze napisany.
erix
O własnych dodatkach (na które prędzej, czy później przyjdzie czas i konieczność) nie wspomnę. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.