Cytat(Jabol @ 20.01.2009, 17:03:27 )

No takiego "graficznego" narzędzia dla Javy pewnie nie znajdziesz. No ale też nie znam rozwiązań komercyjnych, może Borland albo IBM (w sumie pakiet Rational raczej na pewno musi coś takiego udostępniać) coś takiego mają. Z tym, że tutaj kolejna różnica. Piszesz, że robisz duże projekty. Więc policzmy, że masz 20 osobowy zespół. 20 licencji VS + licencja na VSTS + 20 licencji klienckich na VSTS + 20 licencji na Windows... = 40000 zł? W Javie spędzisz osobotydzień (zakładając, że zatrudnisz kogoś kto tej technologii jeszcze nie zna) na konfiguracji (~1500zł), ale toolsy masz za darmo. Zresztą na konfiguracje MS'a też z conajmniej 1000zł komuś będziesz musiał zapłacić. Także tutaj jest różnica. Oczywiście możesz kupić Rationale od IBM i będzie łatwiej (chociaż pewnie nie aż tak dużo łatwiej) ale to będzie Cie kosztować prawdopodobnie więcej niż rozwiązania MS. No a żeby Ci się 40000zł zwróciło to trzeba jednak troszkę tych projektów zrobić... A do Javy NetBeans albo Eclipse to naprawdę najwyższa półka.
1. Koszty zatrudnienia w przypadku .NET-a, tak jak i Javy będą znacznie wyższe od tych co podałeś a więc i koszty ogólne będą wieksze. Zatrudniając kogos za < 4000 do tych platform to myśle że nigdy Ci sie nie zwróci

2.
Microsoft BizSpark™To teraz może streszcze o co w tym chodzi, bo pewnie (mi by sie nie chcialo) nie każdemu chcę się przekopywać przez linki:
Startupy które mają mniej niż 3 lata i jakis tam pułap zarobków (zależnie od regiony, polska ma limit do 1 miliona pln rocznie) kwaliwikuja sie i mogą przystąpić do tego programu, który oferuje im za $1000 licence na wszystkie ich oprogramowania, i nawet po uplynięciu tego okresu nie trzeba tego oprogramowania oddawać, tyle że wtedy kupując dodatkowe to kupuje się je po normalnej cenie.
a po 3 latach, jak firma softwareowa nie potrafi przekroczyć progu 1 miliona przychodów, to uważam że najlepszym rozwiazaniem byłoby zmiana branży (teraz dobrze płacą na wykończeniówce

).
Dodatkowo, ten program zapewnia pomoc techniczna (Apache Software Foundation tez?

), promocję firmy, oraz darmowa subskrpcja do MSDN (co jest naprawde potężne).
Cytat
No i jest jeszcze fakt, że po prostu znam wiele perełek oprogramowania napisanych w Javie i ani jednego napisanego w C#.
A znasz BizTalk? znasz Sharepoint? znasz Alchemi? znasz Office ? (duża jego część napisana po wersji XP jest w .NET), stackoverflow.com, msn.com (2 najczesciej odwiedzana witryna swiata).
Cytat
Co mi się jeszcze bardzo podoba w Javie to koncept SPI - service provider interface.
W .NET jest podobnie, jest tak zwany; Provider Model.
Cytat
Eeee.. A może jakiś system produkcyjny co?
W firmie w której
pracuje tworzymy system który już jest używany przez 80% procesów biznesowych w ministerstwie rolnictwa jest w .NET a więc proszę, duży system i do tego produkcyjny i w .NET. w ramach
mojej działalności też pisze w .NET i nie zamieniłbym tego na żadna inna technologie, poprostu nigdy nie przestaje mnie miło zadziwiać.
JoShiMa, proszę, powiedz mi ile miesięcy już zawodowo tworzysz oprogramowanie? bo nie sądze - patrząc po Twoich wypowiedziach - żeby pytanie o lata było na miejscu.
Osobiście, pomimo tego że wole .NET, to nie miałbym nic przeciwko napisaniu jakiegos czegos (a wcześniej nauczenie się) np. Javy, jeżeli warunki projektu zmuszą mnie do tego, to przecież tylko inna technologia...