Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ilu języków programowania można się nauczyć?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4
Jabol
Cytat(Wykrywacz @ 15.01.2009, 22:21:05 ) *
I nie twierdze że sobie nie poradzi, twierdze że zajmie to przynajmniej x% czasu więcej, a czas bezpośrednio na poziomie którym jestem przekłada się na to ile dodatkowo będę musiał wydać forsy.

no widzisz, prowadzenie własnego biznesu nie zawsze się opłaca. dla mnie x% czasu więcej oznacza %x kasy więcej
JoShiMa
Cytat(Wykrywacz @ 16.01.2009, 00:21:05 ) *
Wrażenie masz dobre, bo to nie ja je fizycznie pisze ;0 za cienki bolek jestem a pozatym to nie moja działka.

Ha ha ha... To dość śmiało się wypowiadasz jak na człowieka, który nie ma porównania i tworzy kod sporadycznie i wyłącznie na swoje potrzeby...
Wykrywacz
@Jabol to masz dziwnego pracodawcę. U mnie jest ustalany termin, jeżeli dana grupa wyrobi się przed wyznaczonym czasem to dostaje forsę za cały ustalony czas, chyba to jest normalna rzecz?? winksmiley.jpg

Cytat
Ha ha ha... To dość śmiało się wypowiadasz jak na człowieka,...

Dość śmiało bo to ja zlecam pisanie i to mnie zaboli po kieszeni jeżeli ustalę zbyt długi termin, bo dobiorę złą technologię w której pisze się to samo 2x dłużej, zabulę za to w tedy 2x więcej, no ale będę mógł w nocy popełnić samogwałt z radości no bo mam napisane to samo ale w Javie która jest taka w pytę.
phpion
Cytat(Wykrywacz @ 19.01.2009, 12:06:33 ) *
Dość śmiało bo to ja zlecam pisanie i to mnie zaboli po kieszeni jeżeli ustalę zbyt długi termin, bo dobiorę złą technologię w której pisze się to samo 2x dłużej, zabule za to w tedy 2x więcej, no ale będę mógł w nocy popełnić samogwałt z radości no bo mam napisane to samo ale w Javie która jest taka w pytę.

Hmmm, a jeżeli tworzysz strony interentowe na zamówienie (rozumiem, że tak skoro jesteś na tym forum) to kodujesz je ręcznie czy wyklikujesz w jakimś edytorze WYSIWYG?
Wykrywacz
Nie tworze. Na forum jestem hobbistycznie i towarzysko i z przyzwyczajenia bo (tu zaczynałem przygodę z php'em i tak naprawdę z programowaniem) lubię ludzi którzy tu siedzą i z nimi dyskutować.

edit. jeżeli wykonuje coś pod przeglądarki to robimy to w ASP (używając VS) winksmiley.jpg
JoShiMa
Cytat(Wykrywacz @ 19.01.2009, 12:06:33 ) *
Dość śmiało bo to ja zlecam pisanie i to mnie zaboli po kieszeni jeżeli ustalę zbyt długi termin, bo dobiorę złą technologię w której pisze się to samo 2x dłużej, zabulę za to w tedy 2x więcej, no ale będę mógł w nocy popełnić samogwałt z radości no bo mam napisane to samo ale w Javie która jest taka w pytę.

Nooo skoro nie rozlicza się Ciebie z wydajności zamówionych aplikacji tylko z szybkości ich wykonania to wcale Ci się nie dziwie, ze preferujesz taka a nie inna metodę. Musisz jednak uwzględnić coś, co przychodzi Ci z trudem. Nie wszyscy tak działają. Są zleceniodawcy, dla których nie tylko termin wykonania jest istotny, ale również jakość otrzymanego produktu. Naprawdę są tacy i lubię dla takich pracować.
Wykrywacz
Śmiesz twierdzić że aplikacje które tworzy moja firma są złe i nie optymalne?

Otóż wyjaśnię ci prostą rzecz, mając program pisany w C#.net'ie ilość błędów jest dla mnie do przewidzenia, ponieważ używają oni już gotowych mechanizmów, co oznacza że mam ograniczoną ilość miejsc gdzie mogą wystąpić błędy, tym samym nie muszę się martwić czy ktoś nie spierniczył mi czegoś czego ja nie przewidzę bo był śpiący, albo dostał okresu i zapomniał/nie pomyślał.

Poza tym wskaż mi gdzie i w czym C# jest mniej wydajny i mniej optymalny... (może się czegoś nauczę i przekonasz mnie do pomyślenia nad zmianą technologii)
JoShiMa
Cytat(Wykrywacz @ 19.01.2009, 12:48:22 ) *

Są tylko tak optymalne jak moga być produkty MS. A jak to jest to wszyscy wiedzą aaevil.gif

A optymalizacja to nie tylko błędy w oprogramowaniu...

Cytat(Wykrywacz @ 19.01.2009, 12:48:22 ) *
Poza tym wskaż mi gdzie i w czym C# jest mniej wydajny i mniej optymalny... (może się czegoś nauczę i przekonasz mnie do pomyślenia nad zmianą technologii)

We wszystkim, bo jak sam napisałeś korzysta z gotowych mechanizmów (w domyśle zaprojektowanych przez MS).
mike
Cytat(Wykrywacz @ 19.01.2009, 10:48:22 ) *
Przecież Ty nie masz pojęcia o czym piszesz.

Twierdzisz, że tylko .NET to gotowe komponenty (bzdura!), że w aplikacje pisane w .NET są tworzone najszybciej niezaleznie od niczego (bzdura!), że prawdziwe aplikacje związane z dużymi procesami to aplikacje integorowane tylko z proguktami Microsoft (bzdura!).

Masz klapki na oczach i tyle. Choć może bardziej po prostu nie znasz innych technologii stąd takie osądy.
Wykrywacz
Cytat
Są tylko tak optymalne jak moga być produkty MS. A jak to jest to wszyscy wiedzą

Tylko tak że M$ nadal jest prawie wszędzie... ;P
Cytat
We wszystkim, bo jak sam napisałeś korzysta z gotowych mechanizmów (w domyśle zaprojektowanych przez MS).

Gotowych, sprawdzonych, przetestowanych ---> niezawodnych.
Cytat
że w aplikacje pisane w .NET są tworzone najszybciej niezaleznie od niczego (bzdura!)

Tak właśnie twierdze (w obszarze zast. biz).
Cytat
, że prawdziwe aplikacje związane z dużymi procesami to aplikacje integorowane tylko z proguktami Microsoft

Z dużymi procesami opartymi na systemach M$, tak twierdze, tak samo jak to że lepsze są oryginalne części do mojego auto, a nie zamienniki.

Cytat
Masz klapki na oczach i tyle. Choć może bardziej po prostu nie znasz innych technologii stąd takie osądy.

Mam i dla tego (z tą różnicą że ja się do nich przyznaje)
Cytat

Poproszę o wskazanie rozwiązania dla "(bzdur!)"

edit.
Cytat

Mam
JoShiMa
Cytat(Wykrywacz @ 19.01.2009, 13:50:13 ) *

Ha ha ha... Pusty smiech... Typowa ignorancja osoby zapatrzonej w produkty MS... Szczególnie rozbawiło mnie stwierdzenie 'niezawodnych'...
Wykrywacz
3 twój post gdzie uprawiasz sloganowy bełkot (mimo moich grzecznych próśb o wyjaśnienie twoje stanowiska, naprawdę uprzejmie proszę o wyjaśnienie rzeczowe twojego stanowiska), Pisałaś kiedykolwiek coś w neci'e? czy tylko upajasz się w niczym nie popartym bełkocie?
Cytat
Szczególnie rozbawiło mnie stwierdzenie 'niezawodnych'...

Typowa Ignorancja osoby zapatrzonej w pingwiny i temu podobne...?

edit. Jestem naprawdę ciekaw waszego stanowiska i jestem skłonny zmienić swoje poglądy, jeżeli otrzymam satysfakcjonujące mnie wyjaśnienia.
bim2
Hmm, może zacytuję książkę której prowadze fanclub
"Bluescreen[...]
- Naprawisz to jakoś? - spytała Nika.
- Serio mówisz? - Net zrobił dziwną minę.
"
No przynajmniej coś w ten deseń.

Nic nie jest niezawodne i nie jestem wrogiem MS, ale twierdzenie że dany program jest jak powiedziałeś "niezawodny" to zwykłe kłamstwo. Czemu? Przeczytaj poczatek zdania. Nic nie jest niezawodne.

smile.gif
nasty
Cytat
Są tylko tak optymalne jak moga być produkty MS. A jak to jest to wszyscy wiedzą
No właśnie, nie wszyscy tak uważaja. Myśle że w tej kwestii bardzo się mylisz.
batman
Ehhh.
Kolejna dyskusja przerodziła się w MS vs. reszta świata. Tak się składa, że piszę w C#, a Javy znam podstawy. I z moich doświadczeń to właśnie C# i platforma .NET wygrywają w tej walce. Jest to moje prywatne zdanie i nie będę podawał konkretnych argumentów, ponieważ zaraz znajdzie się ktoś, kto zapatrzony w open source/inne rozwiązania niż MS, zacznie się pienić i upierać przy swoim zdaniu. Cóż takie ma prawo.

Niemniej jednak zakończmy dyskusję i wróćmy do konkretów.

Odpowiadając na pytanie autora.
Można nauczyć się tyle języków ile jest stworzonych. Pytanie tylko - po co? Poza tym należy odróżnić od siebie znajomość języka od znajomości technologii. To, że znam język (składnia), nie znaczy, że potrafię się nim posługiwać.
W zupełności wystarczy, że poznasz jeden/dwa języki skryptowe, do tego HTML, CSS i javascript oraz jeden język kompilowany. Więcej nie potrzeba.
Speedy
Więcej języków można się nauczyć, żeby sobie poszerzyć horyzont i podwyższyć kwalifikacje. Warto zastanowić się, co konkretną osobę interesuje i czym chciałaby się zajmować. Można też przejrzeć oferty ciekawszych firm wytwarzających oprogramowanie, zobaczyć jakie oprogramowanie wytwarzają, z jakich technologii korzystają etc. , a uczyć się najlepiej na praktycznych projektach, bo w książkach i na kursach można poznać jedynie podstawy.
ucho
W ramach komentarza - wyniki z Tiobe są delikatnie mówiąc niewiarygodne, np D jest z pewnością kilka pozycji za wysoko. Ale do pokazywania zmian może i się nadaje, podobnie ja k Google trends, Automatyczne statystki generowane z analizy ofert pracy też są przekłamane - bo niezależnie od tego o co chodzi w ogłoszeniu będzie w nim "c/php/java".
A nauka nowych języków prawie zawsze rozwija i przynosi korzyści także przy pisaniu wcześniej poznanych technologiach. Znajomość różnych po prostu podejść pomaga smile.gif
Wykrywacz
Cytat
Kolejna dyskusja przerodziła się w MS vs. reszta świata

No właśnie chciałbym uniknąć takiego finalnego efektu, dla tego poprosiłem resztę świata o wyjaśnienie swojego stanowiska (wciąż czekam)

Cytat
Nic nie jest niezawodne i nie jestem wrogiem MS, ale twierdzenie że dany program jest jak powiedziałeś "niezawodny" to zwykłe kłamstwo. Czemu? Przeczytaj poczatek zdania. Nic nie jest niezawodne.

Ale szansa że sprawdzone rozwiązanie nagle się wywrócić jest znikomo mniejsza niż to samo w wypadku własnej dłubaniny.

Rozumiem po prostu że z racji braku lepszego argumentu uczepiliście się pojęcia niezawodnego jako pojęcia idealistycznego, rozumiem to z braku argumentów w dyskusji często zauważa się szczególnie na forach łapania się czegoś zupełnie idiotycznego, tylko po to aby wykazać swoją rację.

Swoją drogą jestem ciekaw, gdzie wy widzicie co chwilę w produktach M$ cały czas te bluescreeny? Bo pracuje przez cały czas na ich produktach a ostatni blue jaki widziałem to był na windzie 2000. Może najwyższy czas zaktualizować sobie system co winksmiley.jpg?
Jabol
A ja mam tutaj ostrą polewkę jak czytam ten temat. Naprawdę troszkę zeszliście na zbyt niski poziom. Jeżeli chcesz argumentów dla Javy to proszę:
Piszę w Javie bo jest niezawodna i ma bardzo duże zaplecze. Zaplecze w sensie gotowe oraz niezależne biblioteki, narzędzia programistyczne (słyszałeś kiedyś o czymś takim jak Maven? - jestem ciekaw ile czasu spędzają Twoi ludzie nad konfiguracją projektu - coś czym maven zarządza praktycznie sam z siebie). Dalej biblioteka standardowa (oraz komponenty trzecie) - jak się z nimi dobrze zapoznasz to już nigdy nie będziesz musiał pisać własnych rozwiązań - co najwyżej łączyć te "klocki" we własne komponenty.
Dalej Java ma porównywalny support oraz siłę rozwojową do .NET. Bo chyba Sun + IBM + Google + ... (czyli tzw. Java Consortium) to chyba jednak więcej niż sam MS (co najmniej poza dziedziną komputerów osobistych - w tzw. enterprise).
Co mnie poza tym w tym topicu denerwuje to stawianie Java=Linux. OMG co za niedorzeczność. Co za ignorancja. Co za... bo ja wiem, po prostu idiotyczna myśl. Java nie ma z Linuksem nic wspólnego. Przez lata Windows był jedynym systemem komputerowym na którym Java chodziła bezproblemowo i efektywnie. A to, że teraz chodzi na wszystkich bezproblemowo i efektywnie to chyba zaleta a nie powód do skreślania jej jako opensourcowego bełkotu.
Natomiast jeżeli chodzi o C#, to nawet C jest bardziej wieloplatformowe od C#. No ale jeżeli sama technologia jest dobra i dobrze się Wam w niej pisze to ok. Tylko zamykacie się tym samym w hermetycznym świecie. Java to wg mnie prawdziwy integrator systemów, bo może działać na każdym i to bez zmian. A C# raczej bym powiedział to prawdziwy hibernator systemów.
@Wykrywacz: nie dziwnego pracodawce, tylko normalnego. Po prostu jak dostaje zadanie i potrzebuje na nie czasu tyle ile potrzebuje to tyle dostaje. Jeżeli dajesz swoim ludziom tylko połowę czasu który potrzebują z argumentem (w innych technologiach można szybciej) to zastanów się kto tutaj jest dziwny.
JoShiMa
C# jest dobry dla ludzi, którzy chcą niskim nakładem pracy stworzyć niewielkie projekty dla klientów, których wydajność nie obchodzi, bo nic o niej nie wiedzą, albo projekty sa na tyle małe, że braku wydajności się nie odczuwa. W najgorszym przypadku mogą zrobić to co się zawsze robi przy wdrażaniu nowych produktów MS, czyli kupić mocniejsze komputery. Ja tu nie piszę, że aplikacje C# są zawodne. Są tak samo niezawodne jak inne produkty MS, czyli, różnie to bywa. Ja piszę, że tak jak wszystkie produkty MS są mulaste. Zastosowanie każdego nowego produktu MS (czy to system operacyjny, czy nowe technologie) wymaga zakupu nowych maszyn, zeby to miało sens. Problem polega na tym, że niektórzy uważają, że to normalne.

Ale o czym mam rozmawiać z człowiekiem dla którego wydajność się nie liczy? Przecież nie uzna wydajności za argument skoro jedynym kryterium jest szybkość wykonania aplikacji.
Wykrywacz
Cytat
jestem ciekaw ile czasu spędzają Twoi ludzie nad konfiguracją projektu - coś czym maven zarządza praktycznie sam z siebie). Dalej biblioteka standardowa (oraz komponenty trzecie) - jak się z nimi dobrze zapoznasz to już nigdy nie będziesz musiał pisać własnych rozwiązań - co najwyżej łączyć te "klocki" we własne komponenty.

Używałeś kiedy VS?

Cytat
Sun + IBM + Google +

Jakoś nie robi na mnie to wrażenia.

Cytat
Natomiast jeżeli chodzi o C#, to nawet C jest bardziej wieloplatformowe od C#.

Mówią cały czas o jednej platformie inne platformy mnie zwyczajnie nie interesują.

Cytat
Java nie ma z Linuksem nic wspólnego

Niema, ale jakoś wypowiedzi @JoShiMa skłoniły mnie do zamknięcia jej jako wielbiciela z kombowanego.

Cytat
@Wykrywacz: nie dziwnego pracodawce, tylko normalnego. Po prostu jak dostaje zadanie i potrzebuje na nie czasu tyle ile potrzebuje to tyle dostaje. Jeżeli dajesz swoim ludziom tylko połowę czasu który potrzebują z argumentem (w innych technologiach można szybciej) to zastanów się kto tutaj jest dziwny.

To sobie podarujmy bo to nie miejsce aby wykazywać wyższość jednej strategi prowadzenia firmy nad drugą, a ja nie mam ochoty sprzedawać na forum publicznym sposobu działania.

EDIT.
ad 1. mam pytanie czy kiedykolwiek stworzyłaś aplikację w C#, a tym samym skąd wnioskujesz że są "mulaste"
ad 2.
Cytat
Ale o czym mam rozmawiać z człowiekiem dla którego wydajność się nie liczy? Przecież nie uzna wydajności za argument skoro jedynym kryterium jest szybkość wykonania aplikacji.

Chcesz się wykazać brakiem kompentencji czy wychowania? Skoro otwieram się na dyskusję a ty nadal powtarzasz swój bełkot, zarzucając mi jeszcze brak otwartości na słuchanie (zniżając się do poziomu tej wypowiedzi mógłbym powiedzieć jakie to typowo kobiece, ale tego nie zrobię bo mimo tego że nie potrafi do ciebie dojść że jestem ciekaw twoich argumentów, naprawdę chciałbym abyś przedstawiła swoje argumenty "rzeczowe" wskazujące na to że C# jest "mulasty" a Java nie (ja osobiście właśnie słyszałem takie opinie o Javie)).

EDIT2.
Cytat
C# jest dobry dla ludzi, którzy chcą niskim nakładem pracy stworzyć niewielkie projekty dla klientów

Czy możesz wyjaśnić po czym wnioskujesz, bo jest to dla mnie zupełna nowość. Jak do tej pory spotykałem się właśnie w przeważającej większości z dużymi projektami które były pisane w c#.

EDIT3.

Nadal Bardzo Proszę o rzeczowe wyjaśnienia, dla czego Java miała by być "lepsza" od C#.
batman
Cytat(JoShiMa @ 20.01.2009, 11:30:39 ) *
C# jest dobry dla ludzi, którzy chcą niskim nakładem pracy stworzyć niewielkie projekty dla klientów, których wydajność nie obchodzi, bo nic o niej nie wiedzą, albo projekty sa na tyle małe, że braku wydajności się nie odczuwa.

I tu się grubo mylisz. Co powiesz na Eclipse lub NetBeans? Są to kombajny, które mulą niemiłosiernie. Innym przykładem jest aplikacja (nazwy nie pamiętam), z której korzystałem podczas pracy w starostwie. Aplikacja została napisana w ramach zamówienia publicznego, więc powinna być napisana dobrze/optymalnie, czyli nie powinna mulić. A muliła strasznie.

Co do wieloplatformowości C#. Jest projekt Mono (obecnie w wersji 2.2), który pozwala uruchamiać aplikacje napisane w technologii .NET. Ale nie pójdą one pod linuxem. A dlaczego? Z tego samego powodu, dla którego nie pójdą aplikacje napisane w Javie pod windą. Jeśli piszesz aplikację na dany system operacyjny, to używasz konkretnego API i nie ma możliwości, by bez emulacji tego API, używać jednego kodu na wielu platformach. Tak więc nie wciskajcie bzdur, że Java jest taka wspaniała, ponieważ jest wieloplatformowa. To samo można powiedzieć o C#.
JoShiMa
Cytat(Wykrywacz @ 20.01.2009, 13:36:52 ) *
Niema, ale jakoś wypowiedzi @JoShiMa skłoniły mnie do zamknięcia jej jako wielbiciela z kombowanego.

Zwykłe uprzedzenia. Używam zarówno jednego jak i drugiego i potrafię obiektywnie (a zatem i krytycznie) spojrzeć na oba.

Cytat(Wykrywacz @ 20.01.2009, 13:36:52 ) *
Czy możesz wyjaśnić po czym wnioskujesz, bo jest to dla mnie zupełna nowość. Jak do tej pory spotykałem się właśnie w przeważającej większości z dużymi projektami które były pisane w c#.

A co to dla Ciebie jest duży projekt? Bo może w tej definicji tkwi problem?

Cytat(batman @ 20.01.2009, 13:41:32 ) *
I tu się grubo mylisz. Co powiesz na Eclipse lub NetBeans? Są to kombajny, które mulą niemiłosiernie.

No wiesz nawet mając dobre narzędzie można spaprać zadanie. Mulenie Eclipse jest Twoim zdaniem winą zastosowanej technologii czy winą sposobu w jaki została zastosowana? Bo to są dwa odrębne zagadnienia.

Cytat(batman @ 20.01.2009, 13:41:32 ) *
Tak więc nie wciskajcie bzdur, że Java jest taka wspaniała, ponieważ jest wieloplatformowa. To samo można powiedzieć o C#.

No patrz, a eclipse działa pod Linuxem i nie trzeba w tym celu specjalnej emulacji tongue.gif ani osobnej wersji pod ten system tongue.gif
nospor
Cytat
No patrz, a eclipse działa pod Linuxem i nie trzeba w tym celu specjalnej emulacji ani osobnej wersji pod ten system

No to wejdzmy na strone eclipse download:
http://www.eclipse.org/downloads/
downloads for:
Windows
Mac OS X
Linux 32bit
Linux 64bit

kazdy link prowadzi do innej paczki winksmiley.jpg

Java z zalozenia miala byc pod rozne systemy, ale prawda jest taka ze w 100% im to nie wyszlo. Fakt, nie jest źle, ale nie gadajcie ze kazdy kod napisany pod winde zadziala pod linuchem - bzdura. Mowie z praktycznego doswiadczenia

ps: Batman oczywiscie tez troche przesadzil ze sie nie da winksmiley.jpg
Wykrywacz
Cytat
A co to dla Ciebie jest duży projekt? Bo może w tej definicji tkwi problem?

System Controllingowy ciągnący z 4 różnych systemów dane tworzący na podstawie swoich wyników hurtownię dla największej w polsce firmy w swojej branży (nie mogę podać więcej szczegółów)
mike
Cytat(Wykrywacz @ 20.01.2009, 12:09:33 ) *
System Controllingowy ciągnący z 4 różnych systemów dane tworzący na podstawie swoich wyników hurtownię dla największej w polsce firmy w swojej branży (nie mogę podać więcej szczegółów)
To samo pisałem w PHP+Java
Wykrywacz
Cytat
To samo pisałem w PHP+Java

A czy ja mówię że się nie da?
@JoShiMa Prosiła o stwierdzenie czym dla mnie jest duży projekt, odpowiedziałem. Ciesze się że też masz doświadczenie w dużych projektach (a przynajmniej w takich które ja uznaje za duże).
Tu technologia to C# + ASP. I cieszy mnie twoja przenikliwość, gdzie po 1 zdaniowej linijce nic nie mówiącej zgłaszasz się jako ten który już to samo napisał ...... nie obraź się bo bardzo cię cenie, ale
Cytat
, bo niby skąd po 1 zdaniu ;P(bzdury!).
mike
To po co to napisałeś skoro taki jedno zdanie może oznaczać tysiące projektów? Małych i dużych.
Wszystko to co opisujesz to Twoje własne opinie.

Cały czas powtarzasz, że chcesz przykładu. A jaki przykład miałby Cię zadowolić skoro nie znasz i nie chcesz poznać innych technologii. Piszesz, że coś jest lepsze i nie spróbujesz innego bo to jest lepsze. Każesz sobie podać argumenty, ale tak naprawdę wcale ich do siebie nie dopuszczasz, bo musiałbyś po prosu sprawdzić. O czym więc tu mowa?
Jabol
Cytat(nospor @ 20.01.2009, 12:03:31 ) *
kazdy link prowadzi do innej paczki winksmiley.jpg

Java z zalozenia miala byc pod rozne systemy, ale prawda jest taka ze w 100% im to nie wyszlo. Fakt, nie jest źle, ale nie gadajcie ze kazdy kod napisany pod winde zadziala pod linuchem - bzdura. Mowie z praktycznego doswiadczenia

No ale Eclipse to Eclipse. Każdy wie, że Eclipse korzysta z SWT, czyli z JNI, czyli nie z Javy... Osobiście uruchamiam kod w Javie na każdej maszynie na jakiej chce i działa. Oczywiście trzeba umieć z Javy korzystać (java.io.File.SEPARATOR czy jakoś tak zamiast "/" itp. i się człowiek nie zgubi). API Javy nie posiada ani jednej różnicy pomiędzy windowsem a linuxem. Tylko argumenty można podawać niestosowne (a są udostępnione generyczne sposoby pozwalające na tworzenie wieloplatformowych aplikacji - tzn. metody standardowe).

Mono to taki żart. Tzn wiem, że wiele osób włożyło tam bardzo wiele pracy i jest to bardzo wysokiej jakości projekt, ale takie rzeczy jak gtk-sharp i biblioteki tego typu go psują. Pewnie po stronie windowsa jest tak samo, rzeczy których tutaj nie ma. Poza tym jest zawsze kilka wersji za najnowszym .NET. No i tego w Javie nie ma. Tam nie ma bibliotek na jedną platformę.

@Wykrywacz: z VS nie korzystałem, ale coś mi się nie chce wierzyć, że VS stworzy Ci firmowego repozytorium, centralnej konfiguracji dla projektów (wersje bibliotek itp) oraz jeszcze zsynchronizuje to wszystko z SVN'em. Poza tym fajnie że Cie nie rusza, że firmy bezpośrednio zamieszane w rozwój Javy zatrudniają ponad 100000 pracowników (to tylko te 3 największe) którzy codzinnie Jave testują w codziennym użyciu.

Ach Java, Java... po prostu jej nie rozumiecie tongue.gif. Tęgi zawodnik. C# to zupełnie inna bajka. To tak jak kiedyś Visual Basic. Szybko, sprawnie i na Windowsa.
nospor
Cytat
No ale Eclipse to Eclipse. Każdy wie, że Eclipse korzysta z SWT, czyli z JNI, czyli nie z Javy...
Linki te podalem w odpowiedzi do Joshimy, ktora to uzyla eclipsa jako argumentu winksmiley.jpg

Cytat
Osobiście uruchamiam kod w Javie na każdej maszynie na jakiej chce i działa. Oczywiście trzeba umieć z Javy korzystać (java.io.File.SEPARATOR czy jakoś tak zamiast "/" itp. i się człowiek nie zgubi).
No a my mielismy pare problemow z tak zwanym "dzialaniem javy wszedzie" winksmiley.jpg I nie chodzilo tu o rzeczy typu java.io.File.SEPARATOR
Wykrywacz
Cytat
A jaki przykład miałby Cię zadowolić skoro nie znasz i nie chcesz poznać innych technologii. Piszesz, że coś jest lepsze i nie spróbijesz innego bo to jest lepsze.

Cytat
edit. Jestem naprawdę ciekaw waszego stanowiska i jestem skłonny zmienić swoje poglądy, jeżeli otrzymam satysfakcjonujące mnie wyjaśnienia.

Przykład dla czego Java jest optymalniejsza od C# (naturalnie w zastosowaniach na winde).

Mój cytat wyżej z dużo wcześniejszej wypowiedzi wskazuje na to że chce poznać inne o ile przekonasz/cie mnie że warto poświęcić temu czas i da mi to wymierne korzyści (a nie tak jak pytający w wątku) tylko znajomość nowej technologi. Więc bardzo proszę nie wciskać mi JavoFobi w usta.

Cytat
@Wykrywacz: z VS nie korzystałem, ale coś mi się nie chce wierzyć,

http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_Studio_Team_System

Ciesz się że do Javy jest coś takiego, jeżeli przekonacie mnie do zmiany orientacji to już wiem od jakiego narzędzia zacznę.
Jabol
Cytat(nospor @ 20.01.2009, 12:42:50 ) *
No a my mielismy pare problemow z tak zwanym "dzialaniem javy wszedzie" winksmiley.jpg I nie chodzilo tu o rzeczy typu java.io.File.SEPARATOR

No ja nie miałem. Bardzo bym się zdziwił jakby błąd nie był po waszej stronie. No ale w końcu bugtrack Javy też pustkami nie świeci.

Co do wydajności i gniotów to mam jeszcze kilka myśli. Więc zarówno Java jak i C# raczej prowokują programistów do pisania gniotów i nie optymalizowania. Jak zresztą wszystkie języki wyższego poziomu w których implementacja nie jest aż tak oczywista. No ale najprostszy przykład, korzystanie z obiektów niemutowalnych w Javie do budowania wartości. Robi to naprawdę 90% programistów. Z tym, że docu Javy udostępnia informacje na ten temat i jak ktoś wie o co chodzi to naprawdę może każdą jedną optymalizacje zaimplementować i takie miejsca omijać. A porządnie napisane programy w Javie są naprawdę błyskawiczne. Jestem pewien, że C# też ma takie kruczki i że też 90% programistów w te pułapki wpada. Nie wiem tylko jak z dokumentacją, czy też można informacje na temat takich detali łatwo znaleźć? No a poza tym rozwijanie projektów szybko raczej sprzyja takim sprawom, a skoro C# służy szybkiemu rozwijaniu projektów to... Ale naprawdę bym się o optymalność nie kłócił bo to nie ma wiele wspólnego z językiem. (abstrahując od faktu, że Java to już około 15 lat doświadczenie jeżeli chodzi i wydajną interpretację bajtkodu i ogólnie implementacje maszyny wirtualnej). No a poza tym jak się spojrzy w kod Javy to naprawdę widać, że ludzie którzy za tym siedzieli spędzili długie godziny nad główkowaniem jak to zrobić najlepiej.
batman
Cytat(Jabol @ 20.01.2009, 12:56:05 ) *
Nie wiem tylko jak z dokumentacją, czy też można informacje na temat takich detali łatwo znaleźć?

Tu akurat C# wypada bardzo dobrze. Już na poziomie Visual Studio, podczas błędu kompilacji, wyświetlany jest tooltip z info o błędzie oraz proponowane rozwiązanie, które kieruje do dokumentacji. Poza tym istnieje silna polska społeczność skupiona wokół codeguru.pl.
JoShiMa
Cytat(nospor @ 20.01.2009, 14:03:31 ) *
Java z zalozenia miala byc pod rozne systemy, ale prawda jest taka ze w 100% im to nie wyszlo. Fakt, nie jest źle, ale nie gadajcie ze kazdy kod napisany pod winde zadziala pod linuchem - bzdura.

No pewnie, że nie każdy, ale w C czy w javie da się napisać taki, żeby działał smile.gif

Cytat(Wykrywacz @ 20.01.2009, 14:09:33 ) *

Eeee.. A może jakiś system produkcyjny co?
batman
Cytat(JoShiMa @ 20.01.2009, 13:24:02 ) *
No pewnie, że nie każdy, ale w C czy w javie da się napisać taki, żeby działał smile.gif

W C# też się da. Zrozum, że jeśli piszę czy to w Javie, czy w C# i korzystam z winapi, to ten kod siłą rzeczy nie pójdzie na linux/mac. I odwrotnie. Jeśli używasz api danego systemu operacyjnego, to nie można napisać jednego kodu na wszystkie platformy.
JoShiMa
Cytat(Jabol @ 20.01.2009, 14:56:05 ) *
Ale naprawdę bym się o optymalność nie kłócił bo to nie ma wiele wspólnego z językiem.

No chyba się nie zgodzę. Język albo daje wybór pomiędzy rozwiązaniem łatwym a rozwiązaniem optymalnym, albo nie daje zmuszając do wykorzystywania "jedynej słusznej metody implementacji czegoś tam bo jak nie to nie będzie działało z innymi mechanizmami windowsa".

Cytat(batman @ 20.01.2009, 15:29:25 ) *
Zrozum, że jeśli piszę czy to w Javie, czy w C# i korzystam z winapi, to ten kod siłą rzeczy nie pójdzie na linux/mac. I odwrotnie.

No co Ty? Naprawdę? aaevil.gif
Wykrywacz
Cytat
No chyba się nie zgodzę. Język albo daje wybór pomiędzy rozwiązaniem łatwym a rozwiązaniem optymalnym, albo nie daje zmuszając do wykorzystywania "jedynej słusznej metody implementacji czegoś tam bo jak nie to nie będzie działało z innymi mechanizmami windowsa".

Cytat
nasty
Cytat
C# jest dobry dla ludzi, którzy chcą niskim nakładem pracy stworzyć niewielkie projekty dla klientów, (...)
JoShiMa, dawno nie słyszałem na raz tyle bzdur. Szczególnie od kogoś kto uważa, że jednak ma jakieś pojęcie o tematyce. Powiedz mi, prosze, czy Twoim zdaniem cały backoffice Raiffeisen Bank, CommonWealth Bank (Najwiekszy Australijski bank), to mały system?

Bardzo bym Cię prosił o podważenie tej listy: http://www.microsoft.com/casestudies/searc...Size=1000000002
Wykrywacz
A idąc za ciosem:
Cytat
Dalej Java ma porównywalny support oraz siłę rozwojową do .NET. Bo chyba Sun + IBM + Google + ... (czyli tzw. Java Consortium) to chyba jednak więcej niż sam MS (co najmniej poza dziedziną komputerów osobistych - w tzw. enterprise).

Cytat
Poza tym fajnie że Cie nie rusza, że firmy bezpośrednio zamieszane w rozwój Javy zatrudniają ponad 100000 pracowników (to tylko te 3 największe) którzy codzinnie Jave testują w codziennym użyciu.

Zobacz ile firm dziennie wykorzystuje i testuje technologię m$ w tym C# smile.gif
http://www.microsoft.com/casestudies/partner.aspx

EDIT

Rozumiem, że nie chce wam się / nie macie czasu, aby przedstawić mi rzeczowe fakty, które skłoniły by mnie do zainteresowania się na poważnie Javą?
Czy po prostu rzuciliście sloganami? I poza wmawianiem Mika że nie chce słuchać i bełkotem JoShiMa'y tylko Jabol próbuje podzielić się swoją wiedzą.
(Jabol dzięki za
Cytat
Jestem pewien, że C# też ma takie kruczki i że też 90% programistów w te pułapki wpada
, szukam kruczków winksmiley.jpg ).
Jabol
Cytat(Wykrywacz @ 20.01.2009, 12:48:40 ) *
http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_Studio_Team_System

Ciesz się że do Javy jest coś takiego, jeżeli przekonacie mnie do zmiany orientacji to już wiem od jakiego narzędzia zacznę.

No takiego "graficznego" narzędzia dla Javy pewnie nie znajdziesz. No ale też nie znam rozwiązań komercyjnych, może Borland albo IBM (w sumie pakiet Rational raczej na pewno musi coś takiego udostępniać) coś takiego mają. Z tym, że tutaj kolejna różnica. Piszesz, że robisz duże projekty. Więc policzmy, że masz 20 osobowy zespół. 20 licencji VS + licencja na VSTS + 20 licencji klienckich na VSTS + 20 licencji na Windows... = 40000 zł? W Javie spędzisz osobotydzień (zakładając, że zatrudnisz kogoś kto tej technologii jeszcze nie zna) na konfiguracji (~1500zł), ale toolsy masz za darmo. Zresztą na konfiguracje MS'a też z conajmniej 1000zł komuś będziesz musiał zapłacić. Także tutaj jest różnica. Oczywiście możesz kupić Rationale od IBM i będzie łatwiej (chociaż pewnie nie aż tak dużo łatwiej) ale to będzie Cie kosztować prawdopodobnie więcej niż rozwiązania MS. No a żeby Ci się 40000zł zwróciło to trzeba jednak troszkę tych projektów zrobić... A do Javy NetBeans albo Eclipse to naprawdę najwyższa półka.

//edit: choć jak o tym teraz tak myśle, to maven + artifactory + hudson + fisheye + netbeans/eclispe (oba wspierają maven) to już dość blisko.

Cytat(batman @ 20.01.2009, 13:29:25 ) *
W C# też się da. Zrozum, że jeśli piszę czy to w Javie, czy w C# i korzystam z winapi, to ten kod siłą rzeczy nie pójdzie na linux/mac. I odwrotnie. Jeśli używasz api danego systemu operacyjnego, to nie można napisać jednego kodu na wszystkie platformy.

Ale kto używa api systemu operacyjnego w Javie? Java zresztą chyba standardowo nie udostępnia WinAPI?

Cytat(Wykrywacz @ 20.01.2009, 16:00:13 ) *
Zobacz ile firm dziennie wykorzystuje i testuje technologię m$ w tym C# smile.gif
http://www.microsoft.com/casestudies/partner.aspx

No wiesz, gdyby wylistować wszystkie firmy które coś w Javie włożyły to lista też byłaby dłuższa.

No i jest jeszcze fakt, że po prostu znam wiele perełek oprogramowania napisanych w Javie i ani jednego napisanego w C#. Może dlatego, że raczej się w C# pisze tylko dedykowane programy, ale nie można tego wiedzieć.

Aha - i jeszcze jeden argument. Praktycznie dla każdej wymyślonej technologii, protokołu, api czy formatu istnieje implementacja w Javie. Jeżeli w ogóle istnieje w więcej niż jednym języku to istnieje w Javie. Jest to zazwyczaj kod dość dobrego standardu i wysokowydajny, często udostępniany przez producenta (Java jest językiem chętnie wspieranym bezpośrednio przez producenta technologii). Dlatego tak bardzo się sprzeczam, że Java nadaje się do integracji systemów.

Co mi się jeszcze bardzo podoba w Javie to koncept SPI - service provider interface. Developerzy Java projektują tylko interfejsy różnych api, same implementacje natomiast dostarczane są niezależne. Po pierwsze projektowanie interfejsów bez kontekstu implementacji powoduje, że są one naprawdę wysokiej jakości. Zresztą wystarczy popatrzeć na jdbc, javaee czy javax.persistance. To wszystko to naprawdę są niesamowicie wysokiej jakości interfejsy, bardzo intuicyjne oraz "gibkie"(?). Dodatkowo ma się wolny wybór co do użytej implementacji (hibernate czy toplink, glassfish czy jboss etc). A poza tym sam proces tworzenia nowych JSR to chyba zapewnia - tworzony jest council z członkami (specjalistami) pochodzącymi z różnych firm którzy to naprawdę dobrze dopracowują.

No i kompatybilność wsteczna. Można bez problemu kompilować programy nowym kompilatorem tak, żeby były kompatybilne ze starszą JRE. Na dodatek można nawet używać nowych elementów składniowych i kompilować programy do starego formatu binarnego (ojj - to się czasami naprawdę niesamowicie przydaje - jak się nagle okaże, że program ma działać również pod starszą wersją), bo ten język (technologia) jest po prostu niesamowicie dobrze zaprojektowany oraz zadbany.

Przy tym osobiście naprawdę się tą technologią interesuje i po prostu za każdym razem jestem pod wrażeniem.

Dokomentacja jaką tworzą "Java Language Specification" oraz oczywiście JavaDocs to też naprawdę przykład jak się takie rzeczy powinno robić. @batman: oczywiście edytory Javy też to potrafią. Zazwyczaj jeszcze zanim nadejdzie błąd kompilacji.

Aha - i nie twierdze, że C# tego nie ma, ale chciałbym to poddać dyskusji.
nasty
Cytat(Jabol @ 20.01.2009, 17:03:27 ) *
No takiego "graficznego" narzędzia dla Javy pewnie nie znajdziesz. No ale też nie znam rozwiązań komercyjnych, może Borland albo IBM (w sumie pakiet Rational raczej na pewno musi coś takiego udostępniać) coś takiego mają. Z tym, że tutaj kolejna różnica. Piszesz, że robisz duże projekty. Więc policzmy, że masz 20 osobowy zespół. 20 licencji VS + licencja na VSTS + 20 licencji klienckich na VSTS + 20 licencji na Windows... = 40000 zł? W Javie spędzisz osobotydzień (zakładając, że zatrudnisz kogoś kto tej technologii jeszcze nie zna) na konfiguracji (~1500zł), ale toolsy masz za darmo. Zresztą na konfiguracje MS'a też z conajmniej 1000zł komuś będziesz musiał zapłacić. Także tutaj jest różnica. Oczywiście możesz kupić Rationale od IBM i będzie łatwiej (chociaż pewnie nie aż tak dużo łatwiej) ale to będzie Cie kosztować prawdopodobnie więcej niż rozwiązania MS. No a żeby Ci się 40000zł zwróciło to trzeba jednak troszkę tych projektów zrobić... A do Javy NetBeans albo Eclipse to naprawdę najwyższa półka.

1. Koszty zatrudnienia w przypadku .NET-a, tak jak i Javy będą znacznie wyższe od tych co podałeś a więc i koszty ogólne będą wieksze. Zatrudniając kogos za < 4000 do tych platform to myśle że nigdy Ci sie nie zwróci smile.gif
2.
Microsoft BizSpark™
To teraz może streszcze o co w tym chodzi, bo pewnie (mi by sie nie chcialo) nie każdemu chcę się przekopywać przez linki:

Startupy które mają mniej niż 3 lata i jakis tam pułap zarobków (zależnie od regiony, polska ma limit do 1 miliona pln rocznie) kwaliwikuja sie i mogą przystąpić do tego programu, który oferuje im za $1000 licence na wszystkie ich oprogramowania, i nawet po uplynięciu tego okresu nie trzeba tego oprogramowania oddawać, tyle że wtedy kupując dodatkowe to kupuje się je po normalnej cenie.

a po 3 latach, jak firma softwareowa nie potrafi przekroczyć progu 1 miliona przychodów, to uważam że najlepszym rozwiazaniem byłoby zmiana branży (teraz dobrze płacą na wykończeniówce tongue.gif).

Dodatkowo, ten program zapewnia pomoc techniczna (Apache Software Foundation tez? tongue.gif), promocję firmy, oraz darmowa subskrpcja do MSDN (co jest naprawde potężne).

Cytat
No i jest jeszcze fakt, że po prostu znam wiele perełek oprogramowania napisanych w Javie i ani jednego napisanego w C#.
A znasz BizTalk? znasz Sharepoint? znasz Alchemi? znasz Office ? (duża jego część napisana po wersji XP jest w .NET), stackoverflow.com, msn.com (2 najczesciej odwiedzana witryna swiata).

Cytat
Co mi się jeszcze bardzo podoba w Javie to koncept SPI - service provider interface.
W .NET jest podobnie, jest tak zwany; Provider Model.

Cytat
Eeee.. A może jakiś system produkcyjny co?
W firmie w której pracuje tworzymy system który już jest używany przez 80% procesów biznesowych w ministerstwie rolnictwa jest w .NET a więc proszę, duży system i do tego produkcyjny i w .NET. w ramach mojej działalności też pisze w .NET i nie zamieniłbym tego na żadna inna technologie, poprostu nigdy nie przestaje mnie miło zadziwiać.

JoShiMa
, proszę, powiedz mi ile miesięcy już zawodowo tworzysz oprogramowanie? bo nie sądze - patrząc po Twoich wypowiedziach - żeby pytanie o lata było na miejscu.

Osobiście, pomimo tego że wole .NET, to nie miałbym nic przeciwko napisaniu jakiegos czegos (a wcześniej nauczenie się) np. Javy, jeżeli warunki projektu zmuszą mnie do tego, to przecież tylko inna technologia...
Jabol
Cytat(nasty @ 20.01.2009, 19:10:56 ) *
1. Koszty zatrudnienia w przypadku .NET-a, tak jak i Javy będą znacznie wyższe od tych co podałeś a więc i koszty ogólne będą wieksze. Zatrudniając kogos za < 4000 do tych platform to myśle że nigdy Ci sie nie zwróci smile.gif

Nie miałem na myśli zatrudniania nikogo za <4000zł. Chodziło, że będzie będzie pracował krócej, więc koszt będzie mniejszy.
Cytat
A znasz BitTalk? znasz Sharepoint? znasz Alchemi? znasz Office ? (duża jego część napisana po wersji XP jest w .NET), stackoverflow.com, msn.com (2 najczesciej odwiedzana witryna swiata).

No więc właśnie nie znam. Tzn jedynie ze słyszenia Sharepoint oraz Office. Dzięki za uświadomienie.
Wykrywacz
Leasing winksmiley.jpg No i zdecydowanie nie aż tak duży zespół winksmiley.jpg

Dzięki Jabol, to ja pozwolę sobie poprzyglądać się ew. rozmowie z Nasty'm, bo jest on bieglejszy ode mnie smile.gif

<4000zł - rozumiem że mówicie o kwocie netto?
Babcia@Stefa
Cytat(Jabol @ 9.01.2009, 09:58:59 ) *
Miałeś na myśli? :
- PC z Windowsem
- Telefony z Windows Mobile
- Strony internetowe na serwery Windowsowe
- itd... na urządznia od MS
@.radex: MySQL oraz Deplhi to programy których znajomość obsługi jest wymagana. Co prawda to nie problem, ale zawsze jednak nie SQL=MySQL...

Pod Linuksem też napiszesz program w C# smile.gif

@edit
Cytat(Batman)

Jeśli napiszesz program używając api Linuksa/Maca to na windozie nie odpalisz, ale jeśli użyjesz api windozy to np. Wine być może uruchomi poprawnie ten kod.

Pozdrawiam, WebNuLL
ucho
Cytat(Babcia@Stefa @ 21.01.2009, 09:53:47 ) *
Jeśli napiszesz program używając api Linuksa/Maca to na windozie nie odpalisz

Cygwin/mingw od dawna zapewnia kompatybilność Z POSIX dla windows, podobnie dostępne są porty toolkitów GTK/QT. Właściwie jeśli nasz program nie wymaga żadnych zmian do przeniesienia z linuksa na np. BSD to i pewnie przy portowaniu pod Windows nie będzie się trzeba wysilać.
nasty
Ale czy nie uważacie ze przenośność danej technologii z jednego systemu operacyjnego jest słabym argumentem w przypadku systemów dedykowanych? System operacyjny jest jednych z podpuntów architektóry lub wymogów projektu i już. Bardzo żadko jest tak (osobiście się nie spotkałem z takim przypadkiem) żeby przenośic system dedykowany z jednego systemu operacyjnego na inny.
rzymek01
Cytat(Wykrywacz @ 19.01.2009, 11:50:13 ) *
Tylko tak że M$ nadal jest prawie wszędzie... ;P

prawie i na szczescie coraz mniej,
czytałem wczesniejsze Twoje posty i doszedłem do wniosku, że bardzo cenisz środowisko M$ i uwazasz, że jest wszedzie uzywane. Gruba większość serwerów to UNIXy, bo sa NIEZAWODNE, SZYBKIE, MNIEJ DZIURAWE, a nie winda która się może się w każdej chwili nie wiadomo z jakiego powodu zawiesić biggrin.gif

Cytat

masz 50% racji biggrin.gif to jak powstają nowe rozwiązania?

powracając do tematu:
ja skromnie PHP (oczywiście wraz z przystawkami jak XHTML, CSS, czy SQL)
i skromnie C++
i hobbystycznie opengl i ogólnie coś z grafiką
no i marzeniem jest nauczenie się kiedyś JAVY tongue.gif

pozdrawiam
JoShiMa
Cytat(nasty @ 20.01.2009, 21:10:56 ) *
JoShiMa[/b], proszę, powiedz mi ile miesięcy już zawodowo tworzysz oprogramowanie? bo nie sądze - patrząc po Twoich wypowiedziach - żeby pytanie o lata było na miejscu.

Wystarczająco długo, żeby mówic o latach a nie o miesiącach, poza tym nie mam w zwyczaju odpowiadać na chamskie osobiste zagrywki.

Cytat(nasty @ 21.01.2009, 13:14:18 ) *
Ale czy nie uważacie ze przenośność danej technologii z jednego systemu operacyjnego jest słabym argumentem w przypadku systemów dedykowanych?

To prawda, ale kolega, który założył wątek pytał o języki. No i są języki, które nie wiążą Cię z konkretnym systemem i takie, które raczej Cię pod tym względem ograniczają.
Wykrywacz
Cytat
prawie i na szczescie coraz mniej,
czytałem wczesniejsze Twoje posty i doszedłem do wniosku, że bardzo cenisz środowisko M$ i uwazasz, że jest wszedzie uzywane. Gruba większość serwerów to UNIXy, bo sa NIEZAWODNE, SZYBKIE, MNIEJ DZIURAWE, a nie winda która się może się w każdej chwili nie wiadomo z jakiego powodu zawiesić

Bardzo proszę cię o nie szerzenie populistycznych bzdur. Pokaż mi ile z tych Unixów jest serwerami domenowymi? A te są głównymi serwerami w każdej większej firmie na świecie (uogólniając tak zaznaczam, żeby jakiś fanatyk tu nie zaczął dupolić), ile z tych unixowych serwerów obsługuje exchanga, a jest to również najpopularniejszych ser. pocztowy. Jedyna różnica to faktycznie Oracle który nie koniecznie stoi na M$ winksmiley.jpg, ale który z uwagi na brak obsługi kości jest przynajmniej z moich obserwacji w recesji do mssql'a.

Więc o czym my mówimy? O jakich unixach, do czego? ;P Już pomijam (bzdury!) jakie wypisujesz, ponieważ akurat windy serwerowe są
Cytat
NIEZAWODNE, SZYBKIE, MNIEJ DZIURAWE
, jeżeli twierdzisz inaczej proszę pokaż przykład, wykazujący że serwery M$ są bardziej dziurawe w stosunku do unixowych...
,
Cytat
poza tym nie mam w zwyczaju odpowiadać na chamskie osobiste zagrywki.

To szkoda że wymagasz swoimi wypowiedziami od innych odpowiadania na twoje...

@rzymek01 Po czym wnioskujesz
Cytat
masz 50% racji biggrin.gif to jak powstają nowe rozwiązania?

Bo jak widać dalej na pewno nie po doświadczeniu zawodowym....
nasty
Cytat(rzymek01 @ 21.01.2009, 11:24:18 ) *
ja skromnie PHP (oczywiście wraz z przystawkami jak XHTML, CSS, czy SQL)
i skromnie C++
i hobbystycznie opengl i ogólnie coś z grafiką
no i marzeniem jest nauczenie się kiedyś JAVY tongue.gif
i Jakim prawem mając taką wiedze możesz sie wypowiadać na temat .NET vs. Java? i Windows Server vs. Linux ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.