Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX][formcheck.js]Jak sprawdzic czy istnieje uzytkownik, oraz czy podane hasła są takie same
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fenix.robi
Witam, 

postanowiłem zrobic rejestracje użytkowników wraz z walidacją formularza. Uzyłem biblioteki formchek2.js w wersji 1.2. Wszystko ładnie mi sprawdza tylko nie wiem jak zamiescic walidacje loginu czyli po wpisaniu loginu sprawdza czy istnije taki w bazie, oraz po przepisaniu hasla sprawdza czy jest takie same jak pierwsze.

Co do hasła to nie wiem co mam zamiescic w confirm[?] aby byla wartosc z "hasło1"

1. <tr><td>Hasło:</td><td><input type="password" id="haslo1" name="haslo1" class="validate['required','length[5,15]','alphanum']"></td></tr>
  2. <tr><td>Powtórz hasło:</td><td><input type="password" name="haslo2" class="validate['required','length[5,15]','alphanum','confirm[?]']"></td></tr>

Kod
.../*
 Function: _validateConfirm
     Private method

Perform confirm validations
 */
 _validateConfirm: function(el,ruleArgs) {
     if (el.validation.contains('required') == false) {
         //el.validation.push('required');
     }
     var confirm = ruleArgs[0];
     if(el.value != this.form[confirm].value){
         msg = this.options.alerts.confirm.replace("%0",ruleArgs[0]);
         el.errors.push(msg);
         return false;
     }
     return true;
 },

a co do loginu to nie wiem czy bedzie trzeba rozszerzyc tą biblioteke o własna funkcje, czy da się jakoś zrobic w podstawowej wersji, i wykorzystac wczesniej przygotowany skrypt

1. <?php
  2. $login=htmlentities($_GET['login']);
  3. include './log.inc.php';
  4.  
  5. $sql = mysql_query('SELECT * FROM log_uzyt WHERE login = "'.$login.'"');
  6. $czy_zajety = mysql_num_rows($sql);
  7. if($czy_zajety == 0)
  8.  $zajety=0;
  9. else
  10.  $zajety=1;
  11. ?>
erix
Cytat
a co do loginu to nie wiem czy bedzie trzeba rozszerzyc tą biblioteke o własna funkcje

Trzeba rozszerzyć - musisz dodać wywołanie AJAX.

Cytat
Co do hasła to nie wiem co mam zamiescic w confirm[?] aby byla wartosc z "hasło1"

Przecież nie bez powodu potwierdza się hasło, po co tak? tongue.gif
fenix.robi
Cytat(erix @ 11.01.2009, 22:48:01 ) *
Przecież nie bez powodu potwierdza się hasło, po co tak? tongue.gif

Nie weim czy się zrozumielismy, haslo1 jest sprawdane pod względem poprawności

a haslo2 jest sprawdzane pod względem porawności ORAZ czy jest takie same jak haslo1, po to aby wykluczyc/utrudnic rejestracje botom
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.