jestem uczniem 2 klasy Liceum Ogólnokształcącego i za 2 lata o tej porze mam w planach bycie studentem informatyki na jakiejś uczelni wyższej (UW/PW/UMCS, ew tam gdzie się dostane po prostu

Mam do wyboru:
- naukę PHP (tworzę strony internetowe od jakiegoś czasu, bazuję głównie na CMS`ach, robię więcej www dla siebie, jeśli mam zlecenia, to raczej jakieś wizytówki firm, szablony aukcji, ogólnie nie wymagające znajomości PHP i MYSQL`a - jednak chciałbym sobie troche dorobić, kasa pusta, a xhtml i css mam opanowane praktycznie perfekcyjnie),
- kontynuowanie nauki Pascala (bo podobno najlepszy na początek),
- olanie wszystkiego i zaczęcie nauki C++ (bo łatwiej będize mi na studiach, bo popularny język, bo pascal to starocie, w ktorym juz nic sie nie pisze).
Co byśice mi radzili?
A nawiązując do tematu wątku, bo trochę się rozpisałem.., to czy znając PHP (w sensie powiedzmy będe potrafił napisać CMS na swoje potrzeby), nauka C++ i innych języków będzie dla mnie łatwiejsza, łatwiej przyswajalna?
Najbardziej użytecznym językiem dla mnie byłoby PHP (mógłbym na tym już teraz zarabiać, wykorzystywać wiedzę w praktyce), jednak jeśli PHP nie pomoże mi w nauce C++, to moge odpuścić sobie zarabianie (bo na nie jeszcze przyjdzie czas, a sam i tak sie nie utrzymuje) i poświęcić się tylko C++.
Rozpisałem się troche, mam jednak nadzieję, że komuś zechce się czytać mój post i dostanę tutaj jakąś radę.
pozdrawiam.