Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nauka Php a inne języki (C++ szczególnie)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Harvi
Witam wszystkich,
jestem uczniem 2 klasy Liceum Ogólnokształcącego i za 2 lata o tej porze mam w planach bycie studentem informatyki na jakiejś uczelni wyższej (UW/PW/UMCS, ew tam gdzie się dostane po prostu winksmiley.jpg. Moja przygoda z programowaniem nie jest zbyt barwna i ciekawa...Około rok temu zaczałem naukę PHP (zakupiłem fajną książkę itd), jednak z powodu braku czasu, chęci nauki zaniechałem. W efekcie moim największym wyczynem w php było napisanie jakiegoś formularza zakupu towaru, przeliczania kosztów wg walut, komentarzy użytkowników. "Naukę" php zakończyłem więc około 7 miechów temu. Nastepnie postanowiłem zaczać Pascala, bo podobno najlepszy do podstaw, najłatwiej wchodzi...Tutaj również, dziubnąłem (ale książka zrealizowana prawie w całości smile.gif, napisałem pare programików i nauki zaprzestałem (wprawdzie nie z lenistwa, ale z pewnych problemów zdrowotnych, braku czasu itd). Teraz zaś, gdy moja sytuacja stała się troche bardziej stabilna, gdy będę miał na naukę trochę czasu dziennie muszę zdecydować, co robić.
Mam do wyboru:
- naukę PHP (tworzę strony internetowe od jakiegoś czasu, bazuję głównie na CMS`ach, robię więcej www dla siebie, jeśli mam zlecenia, to raczej jakieś wizytówki firm, szablony aukcji, ogólnie nie wymagające znajomości PHP i MYSQL`a - jednak chciałbym sobie troche dorobić, kasa pusta, a xhtml i css mam opanowane praktycznie perfekcyjnie),

- kontynuowanie nauki Pascala (bo podobno najlepszy na początek),

- olanie wszystkiego i zaczęcie nauki C++ (bo łatwiej będize mi na studiach, bo popularny język, bo pascal to starocie, w ktorym juz nic sie nie pisze).

Co byśice mi radzili?

A nawiązując do tematu wątku, bo trochę się rozpisałem.., to czy znając PHP (w sensie powiedzmy będe potrafił napisać CMS na swoje potrzeby), nauka C++ i innych języków będzie dla mnie łatwiejsza, łatwiej przyswajalna?

Najbardziej użytecznym językiem dla mnie byłoby PHP (mógłbym na tym już teraz zarabiać, wykorzystywać wiedzę w praktyce), jednak jeśli PHP nie pomoże mi w nauce C++, to moge odpuścić sobie zarabianie (bo na nie jeszcze przyjdzie czas, a sam i tak sie nie utrzymuje) i poświęcić się tylko C++.

Rozpisałem się troche, mam jednak nadzieję, że komuś zechce się czytać mój post i dostanę tutaj jakąś radę.

pozdrawiam.
Riklaunim
Ja jestem zwolennikiem programowania praktycznego. Jeżeli chcesz się uczyć C/C++ to pytanie po co? Chcesz np. pisać sterowniki dla Linuksa, czy też Darwina? winksmiley.jpg Obecnie jeżeli czegoś nie trzeba robić w C/C++ to się tego nie robi (bo pisanie w C/C++ zajmuje więcej czasu niż w językach skryptowych).
Do aplikacji www - Python, Ruby, PHP można wybierać, z tym że Python i po części Ruby mają zaletę wszechstronności (a nie "tylko" do www). Do aplikacji GUI też można używać np. Pythona. Do softu na urządzenia przenośnej - Java (Android, Symbian)...
VGT
Ja np. zaczynalem od Turbo Pascala co sobie bardzo chwale. Pozwolil zdobyc niezbedne podstawy i wyuczyl odpowiednich nawykow. Jednak nie wiem czy aktualnie jest sens nauki tego jezyka (choc rozwoj w kierunku Delphi moze nie byc taki zly). Drugim jezykiem byl wlasnie php, ktory aktualnie zapewnia mi prace i pensje, natomiast kolejny jezyk, za ktory sie biore to Java. W miedzyczasie na studiach bylo takze C++, ale zglebialem tylko tyle by zaliczyc semestr.

Dzieki temu ze mialem juz stycznosc z kilkoma jezykami, zawsze z dystansem podchodzilem do doradzania PHP, jako pierwszego jezyka z jednego powodu. Jest on zbyt tolerancyjny na paskudnie pisany kod. Jezeli ktos wyrobi sobie w php zle nawyki, bardzo trudno moze byc potem je wyplewic. Byc moze sie myle i nie jest z tym tak zle, ale podejrzewam, ze gdybym ja nie zaczal od Pascala, tylko od PHP, nie bylbym tu, gdzie teraz jestem. Dlatego takie jezyki jak Java, czy C++ w moim odczuciu sa lepszym pomyslem na wyszkolenie dobrego programisty.
.radex
Cytat(Bonastick @ 13.01.2009, 18:50:51 ) *
Dlatego takie jezyki jak Java, czy C++ w moim odczuciu sa lepszym pomyslem na wyszkolenie dobrego programisty.

Niekoniecznie. Może być dobry webdeveloper, dobry osdeveloper, gamedeveloper itd... Programowanie jest zbyt rozległe, żeby być dobrym we wszystkim (zresztą zobacz sobie: Temat: Ilu_jezykow_programowania_mozna_sie_nauczyc)
qqrq
Cytat(Riklaunim @ 13.01.2009, 18:42:35 ) *
Ja jestem zwolennikiem programowania praktycznego. Jeżeli chcesz się uczyć C/C++ to pytanie po co? Chcesz np. pisać sterowniki dla Linuksa, czy też Darwina? winksmiley.jpg Obecnie jeżeli czegoś nie trzeba robić w C/C++ to się tego nie robi (bo pisanie w C/C++ zajmuje więcej czasu niż w językach skryptowych).

Ale jest mnóstwo rzeczy, w przypadku których bez C ani rusz - w PHP-ie raczej ciężko oprogramować jakieś urządzenie. Poza tym są zagadnienia (jak np. wskaźniki), które w innych językach są tylko pojęciem - C/C++ można potraktować jako swoiste wyzwanie i okazję do nauki.
Riklaunim
Cytat(qqrq @ 14.01.2009, 00:17:26 ) *
Ale jest mnóstwo rzeczy, w przypadku których bez C ani rusz - w PHP-ie raczej ciężko oprogramować jakieś urządzenie. Poza tym są zagadnienia (jak np. wskaźniki), które w innych językach są tylko pojęciem - C/C++ można potraktować jako swoiste wyzwanie i okazję do nauki.

Są, tylko czy to cię interesuje i czy "początki" programowania warto zaczynać od niskopoziomowego programowania wymagającego sporej wiedzy? smile.gif
Jabol
Cytat(Riklaunim @ 13.01.2009, 18:42:35 ) *
Jeżeli chcesz się uczyć C/C++
Nie ma takiego języka jak C/C++! Chłopak wyraźnie pisze, że chce się uczyć C++, więc po co robić zamieszanie?
erix
Cytat
Ja np. zaczynalem od Turbo Pascala co sobie bardzo chwale. Pozwolil zdobyc niezbedne podstawy i wyuczyl odpowiednich nawykow.

Ale wyrabia fatalne nawyki; zwłaszcza, jesli chodzi o operatory. Kto pojmie podstawy C(++), to bez problemu poradzi sobie z innymi językami. Chyba tylko pascal ma takie tasiemce, jak :=, czy for ... to do.

Cytat
A nawiązując do tematu wątku, bo trochę się rozpisałem.., to czy znając PHP (w sensie powiedzmy będe potrafił napisać CMS na swoje potrzeby), nauka C++ i innych języków będzie dla mnie łatwiejsza, łatwiej przyswajalna?

Tak, gdyż często się zdarza, że funkcje obu języków są bardzo do siebie podobne. Jednak najważniejszą różnicą, która może utrudnić przesiadkę, to inne traktowanie różnych typów zmiennych. PHP robi wszystko za programistę, w C musisz się pilnować - zarówno o zmienne, jak i pamięć.
Wykrywacz
A tam, jak chcesz się nauczyć języka programowania w którym można pisać normalne aplikacje jak i www to polecam C# + ASP do stron www (.NET), M$ nawet daje za free najlepszy kombajn do programowania a tym samym do nauki myśle tu o VS.

(chyba zostałem orędownikiem m$ i dostane warna za spam ;P )

A na poważnie ucz się albo Javy albo C# + ASP, reszta to niepotrzebne robienie zamieszania, to tak jak byś chciał uczyć się ładnej kaligrafii w dobie komputerów... można tylko po co...
Harvi
Cytat
A na poważnie ucz się albo Javy albo C# + ASP, reszta to niepotrzebne robienie zamieszania,

Hmm, czy ja wiem. Php byłoby dla mnie "najpraktyczniejsze" , bo robię strony www i brak znajomości php mi doskwiera trochę, a opieranie się na cmsach czasem nie wystarcza.

Czyli nie wiem co mam wybrać...jedni piszą, że Pascal jest ok, drudzy ze wyrabia fatalne nawyki..
dzięki za odpowiedzi, poczekam, może jeszcze ktoś coś napisze winksmiley.jpg
Wykrywacz
A w ASP, to niby samochód chcesz zrobić ;P
pyro
Cytat(Wykrywacz @ 14.01.2009, 15:04:41 ) *
A w ASP, to niby samochód chcesz zrobić ;P

Przestan gadać o ASP'ie...
Wykrywacz
A dlaczego? Chłopak jest na początku drogi młodego programisty dla czego nie mogę proponować mu rozwiązań, które uważam za najlepsze?
Bo jest to ideologicznie nie zgodne z domeną tego forum?
Czy może nie lubisz ASP?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.