Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]debugowanie skryptu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michal_robak
Witam . Mam taki problem. Mam dużo kodu dużo zapytań na stronce i bardzo wolno mi się dopala. Czy istnieje może narzędzie które by wypisało kazde zapytanie jakie wykonuje skrypt oraz czas w jakim to zapyanie sie wykonało ?. Jest mi to bardzo potrzebnę bo na razie pracuję na czuja i wywalam to co uważam za zbędne a następnie sprawdzam czy coś sie polepszyło. Nie chcę dawać echa po kazdym zapytaniu i recznie mierzyc czas bo to sie mozan pochlastać przy kilkudziesięciu plikach (a tam mam). Pozdrawiam

P.S.
Nie wiem czy dobry dział obrałem smile.gif.
.radex
czy zapytania idą przez mysql_query, czy przez jakąś specjalną funkcję/klasę? Jeśli to pierwsze, to jest problem, jeśli to drugie to zawsze możesz mierzyć czas (microtime()) w tej funkcji/klasie

PS. Skąd pewność, że winą długiego czasu wykonywania są zapytania?
michal_robak
zapytania są generowane przez mysql_query ... powiedzmy ze mam stronę która składa się z klocków. ... na poczatku walnałem właśnei liczenie czasu a na końcu jego zakończenie + wypisanie. W środku mam includowaną część stronki. Jeżeli ją zahaszuje to strona śmiga. Jeżeli jednak odremuję to myśli myśli i myśli. Wiem że to wina zapytań bo troche napsułem w nich rzeczy i teraz muszę naprawić to co zepsułem. Myślałem że może jest jakiś programik który przeleci się po całym skrypcie wypisze zapytania + czasy wykonań. No nic w takim razie będę się męczył dalej smile.gif. Pozdrawiam
erix
Cytat
Jest mi to bardzo potrzebnę bo na razie pracuję na czuja i wywalam to co uważam za zbędne a następnie sprawdzam czy coś sie polepszyło.

w Xdebug masz profilera; każda wykonywana instrukcja jest rozklepywana czasowo.

Cytat
Nie chcę dawać echa po kazdym zapytaniu i recznie mierzyc czas bo to sie mozan pochlastać przy kilkudziesięciu plikach (a tam mam).

Jeśli nie pomyślałeś wcześniej i nie zrobiłeś klasy abstrakcji bazy, to teraz się męcz... Częściowo może pomóc właśnie Xdebug, ale nie wyciągnie Ci argumentów funkcji.
michal_robak
no cóż nie sądziłem o czymś takim początkowo bo dopiero niedawno zacząłem przygode z językiem php. Teraz będe wiedział na przyszłość. A co do tego Xdebugera to zobaczę co to za cudo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.