Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Miniaturowy CMS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sada
Witam!

Znowu mam problem.
W tylko jednej stronie są dwa miejsca na artykuły (sam text, niesformatowany, bez znaczników). Chciałbym aby była możliwość zmiany tych artykułów ze strony administracyjnej (taki mini CMS-ik). Umiem to zrobić z bazą danych , ale może jest jakiś prostszy sposób .
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł albo sposób proszę o odzew.

pzdr
mecenas
Zależy jak masz przechowywane te artykuły. Jeśli całość przechowujesz w bazie - rozwiązanie wydaje się być oczywiste, z resztą chyba najbardziej banalne z możliwych.
Pilsener
Cytat
Chciałbym aby była możliwość zmiany tych artykułów ze strony administracyjnej
- no to bierz się do roboty, a jak już coś zrobisz i napotkasz jakiś problem, to możesz go zgłosić na forum. Jeśli chcesz, żeby ktoś zrobił za Ciebie, to daj ogłoszenie w odpowiednim dziale i zaproponuj adekwatne do tej pracy wynagrodzenie. Ja też mam problem, bo chcę, aby user mógł dołączać dodatkowe style do modułu wyników spółek giełdowych, ale żaden pomysł tu nie pomoże - trzeba po prostu napisać trochę kodu.
sada
Artykuły są na razie jako akapity w HTML, wyobrażam to sobie tak, by zastąpić je zmiennymi , tylko jak bez bazy danych ją przechowywać (i czy to możliwe).

Nie chcę by ktoś to robił za mnie tylko naprowadził mnie , jeśli to w ogóle możliwe.
Pilsener
Najprostsze co może być to przechowywanie artykułów/treści w plikach .htm/.html na zasadzie jeden plik - jedna strona i wyświetlanie/edytowanie/usuwanie tych plików.
sada
Tylko , że te dwa texty do wstawienia to tylko malutka część strony, texty są w Div-ach a dookoła różności jak to na stronie(grafika , flash).
Pilsener
No to do tych divów właśnie będziesz wczytywał te pliki - wczytujesz plik do zmiennej (file_get_content) i wyświetlasz w tym divie:
  1. <div>
  2. <?php
  3. $tresc = file_get_contents('tresc.htm');
  4. echo $tresc;
  5. ?>
  6. </div>
sada
Właśnie o to mi chodziło , dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.